Άγνωστος παραλήπτης
zoom in
11.00€ -10% 9.90€

Μια μακρά φιλία συνδέει τον Μαξ και τον Μάρτιν, δύο συνεταίρους που διευθύνουν μια μεγάλη γκαλερί στο Σαν Φρανσίσκο. Το 1932 ο Μάρτιν επαναπατρίζεται στη Γερμανία, ενώ ο Γερμανοεβραίος Μαξ παραμένει στην Καλιφόρνια. Μέσα από την αλληλογραφία τους περιγράφεται η αποσύνθεση της σχέσης τους, καθώς ο Μαξ, ενώ αρχικά είναι επιφυλακτικός απέναντι στο νέο καθεστώς («Πιστεύω ότι ο Χίτλερ είναι καλός για τη Γερμανία, αλλά δεν είμαι και σίγουρος»), σταδιακά ασπάζεται τις ναζιστικές ιδέες και γίνεται ο ίδιος αξιωματούχος και ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος. Μπορεί η φιλία τους να επιβιώσει σε έναν τόσο διχασμένο κόσμο;

Γραμμένο τις παραμονές του Ολοκαυτώματος με τη μορφή της ανταλλαγής γραμμάτων, το κλασικό μυθιστόρημα της Kressmann Taylor περιγράφει λιτά και ανάγλυφα μια κοινωνία η οποία δηλητηριάζεται σταδιακά από τον ναζισμό. Το βιβλίο της, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1938, είναι μια κραυγή που επιχειρεί να αφυπνίσει την κοινή γνώμη της Αμερικής μπροστά σ’ ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σαν καρκίνος στη μακρινή Ευρώπη.

Ο Άγνωστος παραλήπτης επανήλθε στην επικαιρότητα με την επανέκδοσή του το 1993 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε μεταφράστηκε σε είκοσι τρεις γλώσσες με μεγάλη επιτυχία. Γυρίστηκε ταινία, διασκευάστηκε για το θέατρο και για το ραδιόφωνο και ειδικά στη Γαλλία, όπου κυκλοφόρησε το 1999, αποτέλεσε ένα εκδοτικό φαινόμενο με περισσότερο από μισό εκατομμύριο πωληθέντα αντίτυπα. Στην Ελλάδα, διασκευάστηκε για το θέατρο σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για τρεις συνεχείς σεζόν (2014-2016) και απέσπασε το βραβείο κοινού All4fun για την καλύτερη short term παράσταση.

"Το γεγονός ότι το μήνυμα αυτής της σύντομης ιστορίας αποδείχτηκε τόσο διαχρονικό δεν οφείλεται μόνο στην καλλιτεχνική της αξία —γράφτηκε, ως γνωστόν, το 1938 και προεξοφλούσε με εκπληκτικό τρόπο τη φρίκη που θα επακολουθούσε στη συνέχεια— αλλά και στο ότι η προφητεία της δεν περιορίζεται στην εποχή εκείνη. Μέσα σ' αυτήν βλέπουμε και το δικό μας μέλλον."

(Jonathan Freedland, The Guardian) 23 Αυγούστου 2019

Γιάννης Περδικογιάννης (Μεταφραστής)


Kathrine Kressmann Taylor (Συγγραφέας)

Η Kressmann Taylor, γεννήθηκε στο Όρεγκον (ΗΠΑ) το 1903 και πέθανε το 1996. Συγγραφέας του "Παραλήπτης ΄Αγνωστος" -μια έκδοση του οποίου, το Reader΄s Digest τύπωσε για πάνω από τρία εκατομμύρια αναγνώστες του- εργαζόταν ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και αφιέρωνε τον χρόνο της στην ανατροφή των τριών παιδών της μαζί με τον άντρα της Elliott Taylor. Όπως έλεγε η ίδια, το βιβλίο είχε γεννηθεί από την ίδια τη ζωή και βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα. Έδωσε στην ιστορία την τελική της μορφή, μετά από σειρά συζητήσεων με τον σύζυγό της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
96
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση