Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος

Ο μεγάλος Μυστικός του Βυζαντίου, μια γνήσια ποιητική πνοή

Δημήτρης Γ. Κατσαφάνας

Ο άγιος Συμεών, από τις μυστικότερες ποιητικές φωνές του Βυζαντίου, με πληγωμένη τη μεγάλη του καρδιά από Θείο έρωτα, επικαλείται την ολόφωτη παρουσία του προαιώνιου Λόγου, του φιλάνθρωπου Θεού. Είναι ο μεγάλος Μυστικός, η αγάπη που αγαπά τη μυστικότητα, την αποσιώπηση. Είναι ο Άγιος που του δόθηκε η Θεία χάρη να ιδεί το πολυπόθητο, "το ωραίον υπέρ πάντα", πανάγιο πρόσωπο του Χριστού.

Ο ποιητής Συμεών δεν είναι ο βυζαντινός λόγιος, ο άγονος αρχαϊστής. Είναι ο άνθρωπος, ο γεμάτος στο στήθος από θεϊκά πράγματα, που έγιναν στο καθαρό εσωτερικό του όχι "τραγούδια", αλλά μεγαλυνάρια. Η ποίησή του είναι η πλούσια άνθηση της αγάπης που θέλει να ξεπεράσει τα όριά της, της αγάπης που εξαγιάζει τις λέξεις καθώς τις ανυψώνει στη σφαίρα του μυστικού. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Δημήτρης Γ. Κατσαφάνας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Κατσαφάνας γεννήθηκε στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας (1928). Μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στη Σπάρτη, την οποία δεν θέλησε ποτέ να εγκαταλείψει. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης καί διετέλεσε διαδοχικά Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι ενεργό μέλος της "Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών" και του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Παράλληλα προς το διδακτικό του έργο, τη σκέψη του απασχόλησε ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός και η ιστορικότητα των Ελλήνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Σπάρτη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
183
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.383 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση