Αγιολογία της ορθόδοξης εκκλησίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αγιολογία της ορθόδοξης εκκλησίας

Δημήτριος Γ. Τσάμης

Στην εποχή μας παρατηρείται μια συνειδητή προσπάθεια για αναβάπτιση στην παράδοση της Εκκλησίας μας και ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τους αγίους της. Οι τάσεις αυτές δεν πηγάζουν από μια απλή συναισθηματική νοσταλγία για το παρελθόν ούτε αποτελούν μια συγκαλυμμένη διάθεση φυγής από το παρόν. Εξάλλου η αγιότητα είναι μια εμπειρική βίωση και συνεχής δημιουργική φανέρωση της εν Χριστώ ανακαινίσεως.
Η Αγιολογία είναι από τη φύση της ένας ευρύτατος και πολυδιάστατος κλάδος. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οργανική της σχέση με άλλους τομείς της θεολογικής επιστήμης, αλλά και στα ευρύτατα χρονικά όριά της, που εκτείνονται από την εποχή των δικαίων της Π. Διαθήκης μέχρι σήμερα. Για τους λόγους αυτούς η Αγιολογία προϋποθέτει εξοικείωση και με άλλους τομείς της θεολογικής επιστήμης, όπως με την Εκκλησιαστική Γραμματολογία και Ιστορία, τη Χριστιανική Ηθι-κή και Αρχαιολογία, τη Λειτουργική, την Υμνολογία κ.ά. Κυρίως όμως προϋποθέτει διάθεση για πνευματική πορεία μιμήσεως της ζωής των αγίων.
Με το βιβλίο αυτό προσπαθούμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τον πολύπτυχο χαρακτήρα της ορθόδοξης Αγιολογίας και για τον λόγο αυτόν καταβλήθηκε προσπάθεια να τονισθεί η πνευματική διάστασή της και να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι πολλές γραμματολογικές και ιστορικές αναφορές. Με τη βιβλιογραφία που παρατίθεται στις σημειώσεις μπορούν να βοηθηθούν όσοι επιθυμούν να μελετήσουν ειδικότερα θέματα. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δημήτριος Γ. Τσάμης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
414
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.865 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση