Αγιολογία
zoom in
8.00€ -10% 7.20€
Πριν από πενήντα σχεδόν χρόνια, ανέθεσαν σε έναν, νεαρό τότε, κληρικό να γράψει ένα βιβλίο που να περιγράφει ουσιαστικά τον στόχο και τη διαδρομή της χριστιανικής πορείας. Αφού ο Θεός ζητάει από τα κτίσματά του να γίνουν αυτό που Εκείνος είναι (άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ αγιός ειμί), κάθε συνειδητοποιημένη απόφαση θετικής ανταπόκρισης στην παράλληλη προτροπή του: αράτω τον σταυρόν και ακολουθήτω μοι, χρειάζεται τη γνώση των φάσεων της διαδρομής αυτής. Η ειλικρινής και απαραίτητη θεμελίωση στην αναζήτηση του γνώναι εν τη γη την οδόν Σου, γεννάει μια αρχική ανθρώπινη τιμιότητα, για την οποία ισχύει εκείνο το: "κάθε έντιμος άνθρωπος είναι η πιο ευγενική λέξη του Θεού". Όταν κάποιος αρχίσει να εποικοδομεί, τότε ξεκινάει και η διαδρομή της... σταυροφορίας εν μέσω διλημμάτων, προβλημάτων, επιλογών, παλινδρομήσεων, τελικά ωριμότητας. Ο μακάριος πατέρας μας Μελέτιος Καλαμαράς, στον οποίο ανατέθηκε η συγγραφή αυτής της Αγιολογίας, είχε τότε ήδη μια δεκαπενταετή ζωή ως κληρικός κοντά σε δύο αγνούς ανθρώπους, τον π. Ιωήλ Γιαννακόπουλο και τον π. Αγαθάγγελο Μιχαηλίδη. Δεν είχε πάρα να συστηματοποιήσει και να καταγράψει θεωρητικά την εμπειρία του από τη συναναστροφή του μαζί τους. Είχε -όπως φαίνεται από το συγγραφικό αποτέλεσμα- την ωριμότητα και τις γνώσεις να παρουσιάσει ως διδασκαλία αυτό που ζούσε ως βίωμα. Οι επεξηγηματικές προσθήκες και οι θεολογικές αναγνώσεις φανερώνουν άνθρωπο που έχει κυριολεκτικώς καταπιεί τη θεολογία της Εκκλησίας και πλέον μπορεί να τη διδάξει και να την παρουσιάσει αυτονόητα. Εμείς σήμερα, όντας σε μια εποχή που αγιολογεί χωρίς να ζει άγια, που θαυμάζει χωρίς να μιμείται, που μιλάει για τους αγίους και έχει σύγχυση για το τι είναι άγιος, που θέλει θαυματουργούς για προσωπική εξυπηρέτηση, και προφήτες για λύση των αποριών και των περίεργων, ας αφουγκραστούμε τη διδασκαλία του μακαρίου πατέρα μας Μελετίου. Αν την εγκολπωθούμε, τότε θα ρυθμίσουμε καλύτερα (και αγιότερα) τη ζωή μας. Θα αρχίσουμε να γινόμαστε μιμητές τους. Θα συνειδητοποιήσουμε την ταυτότητα με τους αγίους, που δεν είναι ημίθεοι αλλά αδελφοί μας. Θα αφουγκραστούμε τη διδασκαλία του τρόπου της ζωής τους. Θα καταλάβουμε ότι στους προφήτες το σπουδαιότερο είναι ότι έδειξαν με τον τρόπο ζωής τους το πρόσωπο του Χριστού, και με τα λόγια τους θα μας μάθουν τον δρόμο (και τις δυσκολίες του δρόμου) που οδηγούν στον Οίκο του Πατρός μας. Ας παρακαλέσουμε λοιπόν τον Χριστό να αναπαύσει και να δοξάσει, με τη "δωρεά άλλης μιας στολής" (?ποκ. 6.11), τον μακάριο πατέρα μας Μελέτιο, και συγχρόνως ας ζητήσουμε και από τον πατέρα Μελέτιο να προσεύχεται για μας προς τον Χριστό, ώστε να συνειδητοποιήσουμε υπαρξιακά το θέλημα του Θεού, που είναι ο αγιασμός ημών. π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος (από το προοίμιο της έκδοσης)
Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος

Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος (Συγγραφέας)

Ο π. Μελέτιος Καλαμαράς γεννήθηκε στην Αλαγονία της Μεσσηνίας τον Σεπτέμβριο του 1933 και πέθανε στην Πρέβεζα τον Ιούνιο του 2012. Αρχιμανδρίτης στην Καλαμάτα και στην Αθήνα, και από τον Μάρτιο του 1980 μέχρι τον θάνατό του Επίσκοπος της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Ίσχυσε για τον π. Μελέτιο, σε όλο της το μεγαλείο, η επισήμανση του συγγραφέα Βιργκίλ Γκεοργκίου, με τον οποίο και γνωριζόταν, ότι: "Ο ιερέας δεν είναι άνθρωπος, αλλά η θυσία ενός ανθρώπου που προστίθεται στη θυσία του Χριστού. Αυτό είναι ιεροσύνη". Αυτό έδειχνε σε όλη τη διάρκεια της ιερατικής του ζωής ο π. Μελέτιος, και με όλη του τη ζωή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσιος Μαρτζούχος (Μεταφραστής)

Κληρικός της Μητροπόλεως Πρεβέζης, από το 1980 (γεννήθηκε στην Β. Εύβοια το έτος 1958). Μοναχός της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία Πρεβέζης και από τον Μάιο του 1986 είναι Πρωτοσύγκελλος της ίδιας Μητροπόλεως.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.226 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση