Άγιοι Τόποι και Μονή Σινά
zoom in
65.00€ -30% 45.50€

(. . .) Είχα την ευλογία από τον Θεό να επισκεφθώ επανειλημμένα και τους Αγίους Τόπους και το Σινά. Το περίσσευμα της αγάπης και του σεβασμού μου προς τα αγιασμένα χώματά τους, αλλά και της τιμής προς τους ακρίτες-φρουρούς των πνευματικών συνόρων του ελληνισμού, προς τους Αγιοταφίτες και Σιναΐτες πατέρες σπεύδω να καταθέσω στις σελίδες που ακολουθούν και που διακοσμούνται από τις υπέροχες έγχρωμες λιθογραφίες του David Roberts (1796-1864) προερχόμενες από το τρίτομο οδοιπορικό του στους Αγίους τόπους, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ιδουμαίη, και τη Νουβία (1842-1849), λιθογραφίες που αποτελούν και μαρτυρίες για τα σημαντικότατα μνημεία που φέρουν την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού ( Baalbec, Πέτρα κ.α.). με τον τρόπο αυτό πιστεύομε ότι καταθέτομε μια ουσιαστική συμβολή στον εορτασμό του Ιωβηλαίου της Δισχιλιετηρίδας με την ευχή το βιβλίο να κινήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών να επισκεφθούν τα σπουδαία αυτά μέρη που τόσο στενό δεσμό έχουν με το Γένος μας (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης

Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης (Συγγραφέας)

Ο Ι. Μ. Χατζηφώτης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από γονείς Δωδεκανησίους και έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2006 στην Αθήνα. Έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Αβερώφειο και έχει σπουδάσει φιλολογία στην Αθήνα και κοινωνιολογία της θρησκείας στην Κατάνη της Σικελίας. Διετέλεσε Μέγας Άρχων Υπομνηματογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Μέγας Άρχων Ιερομνήμων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Από το 1982 έως το 1998 σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και από το 1983 διευθυντής του επισήμου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος "Εκκλησιαστική Αλήθεια". Διευθυντής και εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου από το 1984 έως το 1995. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την κριτική βιβλίου, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο. Μελετήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιστορικά, λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά. Στο πολύπλευρο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύματα σε τιμητικούς τόμους και επετηρίδες και βιβλία με θέμα τη νεοελληνική ιστορία, όπως τα αναφερόμενα στον Άνθιμο Γαζή, τον Θ. Α. Πασχίδη, τον Ν. Δημητρακόπουλο, το Άγιον Όρος, την Πάτμο και τα Μετέωρα, τη Δωδεκάνησο, τους εθνικούς αγώνες της εκκλησίας, τον Γρηγόριο Ε΄, την Αλεξάνδρεια. Έφερε στο φως πλήθος ανεκδότων εγγράφων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλα ιστορικά αρχεία. Το έργο του "Αλεξάνδρεια (Οι δύο αιώνες του νεότερου ελληνισμού, 19ος-20ός)" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ιστορικών Μελετών επί του Νεοτέρου Ελληνισμού, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", τακτικός εταίρος της Εταιρίας Βυζαντινών Σπουδών, της Μεσογειακής Ακαδημίας της Ρώμης, της Ελλ. Βιβλιογραφικής Εταιρίας, αντιπρόεδρος της Έκκλησης της Ακρόπολης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων - Ιδιοκτητών Επιστημονικού Περιοδικού Τύπου, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβούλων Δημοσίων Σχέσεων, αν. γεν. γραμ. της Ελληνικής Επιτροπής των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης όλων σχεδόν των ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών: "Έθνους", "Νέων", "Ελευθεροτυπίας", "Βραδυνής", "Εστίας", "Καθημερινής", "Απογευματινής", "Ακρόπολης", "Εικόνων", "Επικαίρων", "Ιστορίας εικονογραφημένης" και αρθρογράφος του "Ελεύθερου Τύπου" στο ένθετο "Ορθοδοξία και ελληνισμός".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Roberts

David Roberts (Εικονογράφος)

David Roberts (24 Οκτωβρίου 1796 - 25 Nοεμβρίου 1864). Βρετανός ζωγράφος γεννημένος στα περίχωρα του Εδιμβούργου από άσημη οικογένεια. Έγινε ευρύτατα γνωστός με τα έργα του και απέκτησε μεγάλη αναγνώριση και φήμη και επέδρασε σε άλλους αξιόλογους ζωγράφους. Αναπαραγωγές των έργων του σε βιβλία και άλλα έντυπα έγιναν πολλές φορές. Είναι περισσότερο όμως γνωστός για τις λιθογραφίες του από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα από τους Αγίους Τόπους. Ο Roberts διακρίνεται για τη λεπτολόγο φιλοτέχνηση των τοπίων, που φροντίζει πάντοτε να τους δίνει ενάργεια ζωγραφίζοντας ανθρώπους σε κίνηση, λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή και θραυσμένα μέλη από αρχαία μνημεία. Ο ζωγράφος ενδιαφέρεται για την απεικόνιση των μνημείων της αρχαίας ελληνικής και της ελληνιστικής εποχής, εκφράζοντας στο ημερολόγιό του την απογοήτευσή του, όταν σε ένα μέρος δεν συναντά αρχαιότητες. Έτσι το έργο του έχει διπλή για μας σημασία: Εκτός από τα χριστιανικά και παλαιοδιαθηκικά μνημεία, που τα απεικονίζει με φωτογραφική ακρίβεια, όπως ήταν το 1839, μας προσφέρει σημαντικές μαρτυρίες για την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού και την ύπαρξη μνημείων με έντονες επιδράσεις του.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
263
Διαστάσεις:
31x25
Βάρος:
1.793 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση