Αγγίζοντας την ψυχή του πατέρα μου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αγγίζοντας την ψυχή του πατέρα μου

Το ταξίδι ενός Σέρπα στην κορυφή του Έβερεστ

Jamling Tenzing Norgay

Broughton Coburn

Ο Τζάμλινγκ Νοργκάι είναι γιος του θρυλικού Τένζινγκ Νοργκάι Σέρπα, του πρώτου ανθρώπου που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ, το 1953, μαζί με τον Έντμουντ Χίλαρι. Το 1996 έκανε πραγματικότητα το όνειρο μιας ζωής: ανέβηκε κι αυτός στη «στέγη του κόσμου».
Η αφήγηση της δικής του ανάβασης είναι διανθισμένη με άγνωστες λεπτομέρειες από την ιστορική ανάβαση του πατέρα του, είναι μια περιήγηση στην ανθρωπογεωγραφία των Ιμαλαΐων και ταυτόχρονα μια από τις καλύτερες περιγραφές της καταστροφικής ορειβατικής σεζόν του 1996, που από λάθη και αλαζονεία χάθηκαν στο Έβερεστ ανθρώπινες ζωές.
Ο Τζάμλινγκ βλέπει το εγχείρημά του σαν προσκύνημα κι όχι σαν κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Θέλει να καταλάβει τι ώθησε τον πατέρα του ν΄ ανέβει στο βουνό και τι διδάχτηκε. Προσεγγίζει το Έβερεστ με σεβασμό και αγάπη, προσδίδοντας στην «απόλυτη» αυτή περιπέτεια την πνευματικότητα που λείπει από τους περισσότερους Δυτικούς ορειβάτες.

Γιάννης Σπανδωνής

Γιάννης Σπανδωνής (Μεταφραστής)

Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995). Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.

Jamling Tenzing Norgay (Συγγραφέας)

Ο Τζάμλινγκ Τένζινγκ Νοργκάι πήρε μέρος, ως αρχηγός της ορειβασίας, στην Κινηματογραφική Αποστολή της ΙΜΑΧ στο Έβερεστ το 1996 (όπου γύρισαν μια ταινία μεγάλου φορμά με θέμα το θρυλικο βουνό) και, με οδηγό τα διδάγματα του πατέρα του, κατάφερε ν΄ ανέβει κι αυτός στην κορυφή. Διευθύνει το ταξιδιωτικό γραφείο "Περιπέτειες - Τένζινγκ Νοργκάι", που εδρεύει στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Broughton Coburn

Broughton Coburn (Συγγραφέας)

Ο Μπρόουτον Κόμπερν, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ-σέλερ Έβερεστ: το ανελέητο βουνό, έζησε δεκαεννέα χρόνια στο Νεπάλ και στα Ιμαλάια, εργαζόμενος για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ και το Κατμαντού του Νεπάλ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
410
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.547 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση