Αγγελική Χατζημιχάλη
zoom in
10.00€ -10% 9.00€
Η Αγγελική Χατζημιχάλη αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα, τη μελέτη και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς. Πρωτοπόρος στις σπουδές της λαογραφίας, πραγματοποίησε μια τομή στον τομέα αυτόν με τα οράματα και τους αγώνες της. Ταλαντούχα ζωγράφος, ακούραστη ερευνήτρια, προσέφερε τις δυνάμεις και την περιουσία της στο μεγάλο έργο της διάσωσης και της ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού. Τολμηρή και μαχητική, ταξίδεψε επί χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πρωτόγονα μεταφορικά μέσα για να καταγράψει συστηματικά την κατάσταση της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας. Ο λαϊκός πολιτισμός δεν ήταν γι' αυτή μόνο ένα ψυχρό κι ουδέτερο αντικείμενο έρευνας, αλλά ένας ζωντανός κόσμος με οργανική θέση στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κερδίζοντας με αγώνα την εμπιστοσύνη των χωρικών στάθηκε στο πλευρό τους, βοηθώντας τους να διασώσουν τους θησαυρούς τους και να συνεχίσουν να δημιουργούν τα έργα της λαϊκής παράδοσης. (Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, από τον Πρόλογο) Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 19 Απριλίου 2019. Η Σταυρούλα Πισιμίση περιγράφει το έργο και τη ζωή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ενώ η Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου τη συμβολή της στην ελληνική λαογραφία με την πρώτη συστηματική καταγραφή της λαϊκής χειροτεχνίας. Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και ο Ευάγγελος Καραμανές προσεγγίζουν το διδακτικό -και όχι μόνον- έργο της μέσα από τη λειτουργία του "Ελληνικού Σπιτιού". Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου παρουσιάζει ανέκδοτες επιστολές της Χατζημιχάλη με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Στην έκδοση περιλαμβάνεται η προσφώνηση στην εκδήλωση του εγγονού της Πλάτωνα-Αλέξη Χατζημιχάλη και ο χαιρετισμός μνήμης στο έργο και το πρόσωπό της από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη (Συγγραφέας)

Η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου (1950). Το 1972 έλαβε το πτυχίο της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών). Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα της διατριβής: "Νεοελληνική μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά, 19ος-20ός αι." Συντάκτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1974 (από το 1992 Ερευνήτρια). Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της και των επιστημονικών της υποχρεώσεων προς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει εντεταλμένες ερευνητικές αποστολές για επιτόπια έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Εκλεγμένη Διευθύντρια του Κέντρου (1994-1995 και 1997-2000), θέση που κατέχει έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες. Έχει επιβλέψει ερευνητικά προγράμματα κι έχει οργανώσει συνέδρια, εκθέσεις, επιστημονικά λαογραφικά μουσεία και συλλογές. Επίσης έχει δημοσιεύσει αυτοτελή συγγράμματα λαογραφικού περιεχομένου, βιβλιοκρισίες, άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες, έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων κι έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Υλικός πολιτισμός, παραδοσιακή τεχνολογία, λαϊκό θέατρο. Κατά τα έτη 1990-1993 διετέλεσε τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνη για τα παιδαγωγικά του τμήματα, καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών του. Το 1993 εκλέχθηκε λέκτωρ λαογραφίας του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών (μέλος του Δ.Σ. από το 1972, Γεν. Γραμματέας από το 1981 μέχρι το 1996). Μέλος του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983. Μέλος της μονίμου τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, από το 1989.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (Συγγραφέας)

Η Ελεωνόρα Σκουτέρη Διδασκάλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Καραμανές

Ευάγγελος Καραμανές (Συγγραφέας)

O Ευάγγελος Καραμανές γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λάρισας το 1967. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη λαογραφία και κοινωνική ανθρωπολογία στην ίδια σχολή (Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 1994), στην εθνολογία και κοινωνική ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudesen Sciences Sociales Παρισίων (D.E.A. 1994, διδακτορικό δίπλωμα 1999). Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρετεί ως ερευνητής από το 2002, διευθύνων το Κέντρο από το 2014. Έχει πραγματοποιήσει λαογραφικές αποστολές για επιτόπια έρευνα κυρίως στις περιοχές Γρεβενών, Ασπροποτάμου Τρικάλων και Λευκάδας και σε άλλες (Κριμαία, Άνδρος, Λάρισα, κ.α.). Εργάστηκε για την επιμέλεια εκδόσεων και της Επετηρίδας του Κέντρου Λαογραφίας, την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση του υλικού του Λαογραφικού Αρχείου, την επιμέλεια της δικτυακής πύλης του και ψηφιακών αποθετηρίων, την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών κ.ά. Επιστημονικός υπεύθυνος εκδόσεων και ερευνητικών έργων. Συμμετείχε στην οργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων λαογραφικής θεματολογίας. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Υλικός πολιτισμός, παραδοσιακή διατροφή, τεχνικές, τοπική ταυτότητα, λαϊκό εορτολόγιο, διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικές και ξένες συλλογικές εκδόσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταυρούλα Πισιμίση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
208
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.32 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση