90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα

Πρακτικά συμποσίου, Ρέθυμνο 5-7 Δεκεμβρίου 2003

Συλλογικό έργο

Για τον εορτασμό της επετείου των 90 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, έλαβε την πρωτοβουλία για αρκετές εκδηλώσεις, στα Χανιά, στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Στο Ρέθυμνο, εκτός από την έκθεση με τίτλο "90 χρόνια Βαλκανικοί Πόλεμοι και Κρήτη" συνδιοργανώθηκε, με τη φροντίδα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου και την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου αυτής κ. Μιχάλη Τρούλη, και συμπόσιο με θέμα "90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα".
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέρως Κ. Βενιζέλος" έχει ξεκινήσει εδώ και επτά χρόνια τη μελέτη του έργου, της ζωής και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου και στους στόχους του είναι η κινητοποίηση των επιστημονικών δυνάμεων του τόπου στην έρευνα της προσωπικότητας του μεγάλου πολιτικού και της κρίσιμης εποχής του. Στο πλαίσιο αυτό το Συμπόσιο συνεισέφερε σημαντικό έργο και πρωτότυπες εργασίες, που φωτίζουν μία συγκλονιστική περίοδο της νεότερης ιστορίας μας. Επομένως, η έκδοση του παρόντος τόμου, με το σύνολο των ανακοινώσεων του συμποσίου, αποτελεί εξαιρετική συμβολή στην έρευνα, καθώς απευθύνεται στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό.
Οφείλονται ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου για την άψογη συνεργασία στην οργάνωση και πραγματοποίηση του συμποσίου και στον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Τρούλη για την επιμέλεια της έκδοσης των πρακτικών, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει την υψηλή επιστημονική κλάση του σημαντικού έργου της Ι.Λ.Ε.Ρ.

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης
Γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη (Εισηγητής)

Ιστορικός, ερευνήτρια. Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967-1972) και στο Birkbeck College και το King΄s College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία (1988). Τον Οκτώβριο του 1981 διορίστηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διευθύνει από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά και έχει μετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Email: hkatsiad@academyofathens.gr

Αντώνης Γ. Χουρδάκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Χουρδάκης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης των Παρισίων (Paris-V Rene Descartes, Sorbonne). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Ιστορίας της Παιδείας και στην παιδαγωγική προσέγγιση της Ιστορίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πολλών μελετών και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ρωσική, ισπανική και αραβική γλώσσα. Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και του Πολιτισμού και στην παραγωγή διδακτικού υλικού για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και παγκόσμια συνέδρια στην Ελλάδα (ΠΕΕ, WAER, CESE), την Ευρώπη (WHA, IAHE) και τις ΗΠΑ (CIES, AERA). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ιστορία (WHA), της Διεθνούς Ένωσης για την ιστορία της Παιδείας (ΙΑΗΕ), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ), της Διεπιστημονικής Ένωσης Αρχαίου Θεάτρου (GITA, Montpellier III), της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και άλλων εταιρειών. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης των Επιστημών της Αγωγής (Association Mondiale des Sciences de l΄ Education, AMSE/WAER). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Saint John της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορίας και Ιστορίας της Παιδείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.

Αγγέλα Καστρινάκη

Αγγέλα Καστρινάκη (Εισηγητής)

Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελλη­νικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η οικονομική κρίση την παρακίνησε να σκεφθεί για τη Μεταπολίτευση, που έζησε στα εφηβικά και στα πρώτα νεανικά της χρόνια. Καρπός ήταν το αφήγημα Και βέβαια αλλάζει! (Κίχλη, 2014) και στη συνέχεια το …Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (Κίχλη, 2019).


Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή (Εισηγητής)


Κυριάκος Ψαρουδάκης (Εισηγητής)


Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης

Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης (Εισηγητής)

Ο Ν. Ε. Παπαδογιαννάκης γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης. Είναι Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει Γλωσσολογία και Λογοτεχνία, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτική του Γλωσσικού Μαθήματος. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βερολίνου (Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, Ιστορία και Φιλοσοφία). Στο τελευταίο εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: Studien zu den Epitaphien des Manuel Philes (1983). Έχει δημοσιεύσει τις ακόλουθες εργασίες: Zufalliges zum Bellum Avaricum des Georgios Pisides, Miscellanea Byzantina Monacencia, Nr 24, Μόναχο 1980 (σε συνεργασία με Paul Speck κ.ά.), Θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας (πανεπιστημιακές παραδόσεις), Ρέθυμνο 1988, Ιστορία και Εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας. Από την Ελληνιστική Κοινή μέχρι τη Νέα Ελληνική (πανεπιστημιακές παραδόσεις), Ρέθυμνο 1989, Πίνακας Λέξεων των Ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, Ηράκλειο 1991, Οι Προθέσεις από την Ελληνιστική Κοινή ως την Όψιμη Μεσαιωνική, Ηράκλειο 1992, Αναγνώσεις. Επτά (+ Ένα) Μελετήματα για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία), Αθήνα 1996, Ο Κωνσταντίνος Μάνος και το Γλωσικό Ζήτημα, Αθήνα 1997, Κρητικό Ιατροσόφιον του 19ου αι. Ρέθυμνο 2000, Η Νεοελληνική Κοινή της Γενιάς του ΄30. Μελέτες, ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες καθώς και άρθρα του αναφέρονται στη γλώσσα και το λογοτεχνικό έργο των: Κ. Μάνου, Α. Καρκαβίτσα, Κ. Κρυστάλλη, Π. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Οδ. Ελύτη, Γ. Μανούσακα, Γ. Κρόκου, Β. Χαρωνίτη, Ν. Καζαντζάκη, Δ. Σολωμού, Αλεξ. Παπαδιαμάντη.

Νικόλαος Π. Ανδριώτης (Εισηγητής)


Στρατής Γ. Παπαμανουσάκης (Εισηγητής)


Μανόλης Καρέλλης (Εισηγητής)


Κλεάνθης Σιδηρόπουλος (Εισηγητής)


Γιώργος Σταυριδάκης (Εισηγητής)


Παναγιώτης Παρασκευάς (Εισηγητής)


Μανόλης Ανδρουλιδάκης (Εισηγητής)


Μανόλης Δρακάκης (Εισηγητής)


Μιχάλης Τρούλης (Επιμέλεια)


Στεφανία Αρχοντάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Ρέθυμνο
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
487
Διαστάσεις:
28x19
Βάρος:
1.333 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση