Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο
(Μια πρόταση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)
Συγγραφέας:   Μανώλης Αναστασάκης


Offer
Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη εκπαιδευτική πραγματικότητα, τόσο σε επίπεδο αντιλήψεων και πρακτικών όσο και σε εκείνο των εργαλείων μάθησης, ποιο μπορεί να είναι σήμερα το διανοητικό και υλικό περιβάλλον της σχολικής βιβλιοθήκης ώστε να καλλιεργείται η φαντασία, να αναπτύσσεται η κριτική σκέψη και να αποκτώνται δια βίου δεξιότητες μάθησης;
Μέσα από τη σύγκριση ενός "επίσημου" παραδείγματος προδιαγραφών σχεδιασμού και της πρότασης του συγγραφέα, καταδεικνύεται η σημασία τόσο των παιδαγωγικών στόχων όσο και των σχεδιαστικών επιλογών. Ο συγγραφέας αντιτείνει στην "επίσημη" τυποποίηση μια "ανοιχτή" και "άτυπη" βιβλιοθήκη με σχεδιαστική κατεύθυνση τη διαφάνεια και εξωστρέφεια, τον ανοιχτό και ενιαίο χώρο, την ευελιξία και προσαρμοστικότητα, την επίπλωση που δομεί το χώρο.
Το παρόν βιβλίο αναπτύσσει τον προβληματισμό για τη δημιουργία μιας "ζωντανής" βιβλιοθήκης στο σχολείο και πραγματεύεται με διεισδυτικό τρόπο τόσο τις σχεδιαστικές όσο και τις παιδαγωγικές παραμέτρους της. Προσφέρει κατευθύνσεις και τεκμηριωμένες απόψεις όχι μόνο σε αρχιτέκτονες αλλά και σε παιδαγωγούς και σε υπεύθυνους για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση βιβλιοθηκών στα σχολεία.
Το παρόν βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο μέρος Ι αναπτύσσονται τα επιχειρήματα του συγγραφέα, τα οποία υποστηρίζονται με σκίτσα, σχέδια και πίνακες. Στο Μέρος ΙΙ παρουσιάζονται, με κατόψεις και προοπτικά σχέδια, επιλεγμένα παραδείγματα σχολικών βιβλιοθηκών από τα 42 συνολικά σχεδιασμένα στο πλαίσιο του έργου "Ιαλυσός".

27χ19 εκ., 127 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 027 (Βιβλιοθήκες)
ISBN: 978-960-375-575-3
ISBN (10ψήφιο): 960-375-575-3
Βάρος: 0.537 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
23.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μανώλης Αναστασάκης είναι αρχιτέκτων DESA (1983) με πλούσιο μελετητικό έργο, διακρίσεις και δημοσιεύσεις. Στον εκπαιδευτικό τομέα έχει σχεδιάσει 42 σχολικές βιβλιοθήκες, 24 σπουδαστήρια (βιβλιοθήκες μικρότερων απαιτήσεων) και 30 εργαστήρια φυσικών επιστημών. Έχει ακόμα σχεδιάσει το Πειραματικό Σχολείο στην Παν/πολη Ρεθύμνου, ένα συγκρότημα 20.000 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα και διδάσκει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο τμήμα Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθήνας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.