Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Είδωλα του Μακιαβέλλι
(Η πολεμική γύρω από τον "μακιαβελλισμό" στην Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643)
Συγγραφέας:   Θεοδόσης Νικολαΐδης


Offer
Όταν λέμε για έναν πολιτικό ότι είναι μακιαβελλικός, ότι προσφεύγει σε ανήθικα μέσα υπηρετώντας την κρατική σκοπιμότητα, αγνοούμε συνήθως πως η έννοια αυτή δεν πλάσθηκε με βάση την ανάγνωση του Μακιαβέλλι.
Άλλοι έχουν δείξει ότι η έννοια «μακιαβελλισμός» δεν προκύπτει άμεσα από το έργο του Μακιαβέλλι· ο Θεοδόσης Νικολαΐδης, στην παρούσα μελέτη ιστορίας των ιδεών, δείχνει πώς προέκυψε: από τον αγώνα των ουγενότων για αναγνώριση και με αφορμή την φλωρεντινή καταγωγή της Αικατερίνης των Μεδίκων, βασίλισσας της Γαλλίας που κρίθηκε ένοχη για τη σφαγή των προτεσταντών.
Ενώ οι "μοναρχομάχοι" έπλασαν την αρνητική έννοια "μακιαβελλισμός" ως αντίθετο είτε μιας πρώιμης έννοιας ανεξιθρησκείας (S. J. Brutus, Th. de Beze) είτε μιας πρώτης έννοιας εθνικισμού (Gentillet), οι "απολογητές" (Naude, Machon, του οποίου αναλύεται εδώ ένα ανέκδοτο έργο) θα ασπασθούν την συγκεκριμένη αρνητική έννοια!
Ο ΝΙκολαΐδης εξηγεί την παράξενη αυτή μεταβολή. Οι αντιμακιαβελλικοί είχαν ορίσει με αριστοκρατικό τρόπο την ανοχή και το έθνος. Ο φιλόσοφος Μποντέν (Bodin) στο μεταξύ είχε πλάσει την νεωτερική έννοια της κυριαρχίας, που κατατάσει και τους ευγενείς στους υπηκόους. Σε αυτή την βάση, όμως, η "μακιαβελλική" στάση έπαυε να είναι σκανδαλώδης. Επιπλέον έσμιγε με αυτήν που είχε όντως υποστηρίξει ο Μακιαβέλλι.

19χ12 εκ., 264 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 320.44 (Πολιτική - Γαλλία)
ISBN: 978-960-05-1070-6
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1070-9
Βάρος: 0.257 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
14.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσιο δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών και ιστορία της πολιτικής σκέψης στο Πανεπιστήμιο Paris II. Η διδακτορική διατριβή του κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε συντομευμένη εκδοχή, με τον τίτλο "Είδωλα του Μακιαβέλλι. Η πολεμική γύρω από τον "μακιαβελλισμό" στη Γαλλία μεταξύ 1572 και 1643" από τις εκδόσεις της Εστίας (Αθήνα 2003). Άλλες δημοσιευμένες μελέτες του αφορούν την ιστορία της ιστοριογραφίας και τη λατρεία των πολιούχων αγίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.