70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης
zoom in

Τα χαράματα της 20ής Μαΐου 1941 γερμανικά μεταγωγικά Ju 52 απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας για την αεραποβατική κατάληψη της Κρήτης, του τελευταίου ελεύθερου ελληνικού εδάφους. Η "Επιχείρηση Ερμής" προέβλεπε την αποστολή επίλεκτων μονάδων αλεξιπτωτιστών και αερομεταφερόμενων τμημάτων για τη γρήγορη κατάληψη των τριών αεροδρομίων (Μάλεμε Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου) και των σπουδαιότερων πόλεων στη βόρεια ακτή του νησιού.

Με την κατάληψη της νήσου οι Γερμανοί επεδίωκαν να αποκτήσουν μια σημαντική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα τους παρείχε τη δυνατότητα να διεξαγάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη μεριά, ο έλεγχος της Κρήτης παρείχε στο βρετανικό ναυτικό τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα σημαντικά λιμάνια της σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει αεροπορικές βάσεις, από τις οποίες θα μπορούσαν να απειληθούν ζωτικοί γερμανικοί στόχοι. [...]

Ύστερα από ένα δεκαήμερο σκληρών αναμετρήσεων, η Μάχη της Κρήτης έληξε με "πύρρειο" γερμανική νίκη, με τεράστιες απώλειες της αφρόκρεμας του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών.

Η Κρήτη πλήρωσε τραγικό τίμημα για την αντίσταση στην εισβολή. Εμπρησμοί χωριών, συλλήψεις, εκτελέσεις και θηριωδίες είναι τα γερμανικά απάνθρωπα αντίποινα που ακολούθησαν.

Μέσα από τις σελίδες του "Ε-Ιστορικά", ιστορικοί ερευνητές παρουσιάζουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και τις συνέπειές τους και δίνεται βαρύτητα στις προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών.


Περιέχονται τα κείμενα:
- Βάιος Καλογρηάς, "Η Μάχη της Κρήτης στο πλαίσικο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου"
- Βασίλης Μανουσάκης, "Η εξέλιξη των επιχειρήσεων κατά τη Μάχη της Κρήτης και οι συνέπειές της"
- Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, "Τα γερμανικά αντίποινα της Μάχης της Κρήτης"
- Βαρδής Βαρδινογιάννης, "Στη Μάχη της Κρήτης"
- Μαρία Αλβέρτη, "Μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης"
- "Οι πρωταγωνιστές αφηγούνται..."

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Καλογρηάς (Συγγραφέας)

Ο Βάιος Καλογρηάς γεννήθηκε το 1974 στην Καρλσρούη της Γερμανίας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Κατάγεται από την Ορμύλια Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Το 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς με θέμα "Κατοχή, Αντίσταση και Συνεργασία στη Μακεδονία 1941-1944" (υπό έκδοση). Πήρε μέρος στα συνέδρια του Δικτύου Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων που διεξήχθησαν στη Σαμοθράκη (2004), την Πρέβεζα (2005) και την Αίγινα (2007). Άρθρα του δημοσιεύθηκαν στους τόμους "Οι Άλλοι Καπετάνιοι" (επιμ. Νίκος Μαραντζίδης, εκδ. Εστία) και "«Εχθρός» εντός των Τειχών" (επιμ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Χάγκεν Φλάισερ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Κ. Σανουδάκης

Αντώνης Κ. Σανουδάκης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Σανουδάκης γεννήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος στους αγώνες 1-1-4 και στο αντιδικτατορικό κίνημα. Έχει εκδώσει 8 ποιητικές συλλογές. Του δόθηκε το βραβείο Λογοτεχνίας Ν. Καζαντζάκη του δήμου Ηρακλείου, Ποιήματα του έχουν μελοποιήσει ο Θ. Αντωνίου, Ο Χρ. Χάλαρης, ο Μπ. Πραματευτάκης. Ασχολήθηκε με την καταγραφή απομνημονευμάτων αγωνιστών της Αντικατάστασης. Τακτικός επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Γ. Μανουσάκης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Γ. Μανουσάκης είναι ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London. Για τη διδακτορική διατριβή του (ΑΠΘ), με αντικείμενο την οικονομία της Ελλάδας την περίοδο 1940-1944, έλαβε το πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου το 2015. Στα πλαίσια της μεταδιδακτορικής του έρευνας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) μελετά τη μαύρη αγορά στην κατεχόμενη Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει κείμενα σε εφημερίδες, περιοδικά και συλλογικούς τόμους, με θέματα που αφορούν την ιστορία του 20ού αιώνα και ειδικότερα την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αλβέρτη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Αλβέρτη είναι ιστορικός και εργάζεται στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
190
Διαστάσεις:
23x19
Βάρος:
0.428 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση