Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μακροοικονομικές εξελίξεις και οικονομική πολιτική στην Ελλάδα
(Από τη μεταπολίτευση μέχρι την ένταξη στην ΟΝΕ 1975-2000)
Συγγραφέας:   Στέλιος Πανταζίδης


Offer
Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ την 1.1.2001 σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας. Στη μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια που απαιτήθηκε για την επίτευξη αυτού του στόχου, σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική πολιτική άλλοτε θετικό, συχνότερα, όμως, μη εποικοδομητικό, όσον αφορά τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποκατάστασης των μακροοικονομικών ισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή και η αξιολόγηση των μέτρων οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 μέχρι και το 2000.
Η καταγραφή των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν κατά καιρούς περιορίζεται κυρίως στα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, με μικρές μόνον αναφορές στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις - που ήταν άλλωστε περιορισμένες και συνήθως όχι επαρκείς.
Ο συγγραφέας καταλήγει ότι, υπό την πίεση των προθεσμιών επίτευξης των πολύ αυστηρών κριτηρίων ένταξης, το βάρος έπεσε κυρίως στη μακροοικονομική προσαρμογή και λιγότερο στις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα ενίσχυαν την αποτελεσματική λειτουργία των εγχώριων αγορών. Έτσι, το ερώτημα για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΟΝΕ παραμένει ανοικτό.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή της ανάγκης εξάλειψης των χρόνιων θεσμικών δυσλειτουργιών που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας, ενδέχεται να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

24χ17 εκ., 149 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 339 (Μακροοικονομική), 338.949 5 (Οικονομική πολιτική - Ελλάς)
ISBN: 978-960-218-246-8
ISBN (10ψήφιο): 960-218-246-6
Βάρος: 0.28 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Στέλιος Ν. Πανταζίδης γεννήθηκε το 1957. Πήρε το πτυχίο του από το Οικονομικό Τμήμα της Α.Β.Σ.Π. το 1979 και Μ.Α. στην Οικονομική από το Pennsylvania State University to 1983. Από το 1984 εργάζεται στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.