65 ερωτήσεις / 65 απαντήσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

65 ερωτήσεις / 65 απαντήσεις

Για το χρέος, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Eric Toussaint

Damien Millet

21.20€ -28% 15.26€

Υπήρχε ο πρώτος κόσμος, ο `Βορράς`, ο δεύτερος κόσμος, που αποτελούνταν από το σοβιετικό μπλοκ, και ο `τρίτος κόσμος`, που περιελάμβανε τους λαούς του Νότου. Ο δεύτερος κόσμος κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Δέκα χρόνια νωρίτερα, ο `τρίτος κόσμος` είχε βρεθεί υποτελής στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ). Με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αυτό που κλονίστηκε ήταν ο πρώτος κόσμος. Δεν μένουν πια παρά δύο βασικές κατηγορίες: μια χούφτα άνθρωποι που επωφελούνται από τον σύγχρονο καπιταλισμό και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που τον υφίσταται. Ειδικότερα δε υπό τη μορφή του μηχανισμού του χρέους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, οι αδύναμοι κρίκοι της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονταν στη Λατινική Αμερική, στην Ασία ή στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που τελούσαν υπό το λεγόμενο καθεστώς `μετάβασης`. Η ανάπτυξη αφορούσε τον Βορρά, το χρέος τον Νότο. Από το 2008, συμβαίνει το αντίθετο και σε μεγάλο βαθμό η ανησυχία εστιάζεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε 65 ερωτήσεις/απαντήσεις, τούτο το βιβλίο εξηγεί με απλό και σαφή τρόπο πώς και γιατί οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο του χρέους. Αναδεικνύει την ευθύνη των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού, των διεθνών οικονομικών οργανισμών, των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, αλλά και τη συνενοχή των ηγετών του Νότου. Αποκωδικοποιεί τον επίσημο λόγο για το χρέος και διερευνά πιθανά σενάρια για την έξοδο από την κρίση. Εκθέτει τέλος τα επιχειρήματα - ηθικά, πολιτικά, οικονομικά, νομικά, οικολογικά- στα οποία εδράζεται η διεκδίκηση για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Σπαθαράκης

Κώστας Σπαθαράκης (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Σπαθαράκης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και συγκριτική φιλολογία. Δούλεψε ως διορθωτής και επιμελητής, συνεργαζόμενος με το περιοδικό "Νέα Εστία" (από το 2007 έως το 2013) και με πολλούς εκδοτικούς οίκους, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Το 2008 ίδρυσε μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα τον εκδοτικό οίκο Αντίποδες. Πιο πρόσφατες μεταφράσεις του είναι: Max Weber, "Το χρηματιστήριο" (ΠΕΚ 2014), George Steiner, "Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι" (Αντίποδες 2015), Alexander Pope, "Περί βάθους" (Αντίποδες, 2015), Erich Auerbach, "Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας" (ΜΙΕΤ 2016), Albert O. Hirschman, "Η αντιδραστική ρητορική" (ΠΕΚ, 2017), Pierre Bourdieu, "Εικόνες της Αλγερίας" (μαζί με τον Θ. Δρίτσα, Αλεξάνδρεια, 2017).

Damien Millet (Συγγραφέας)

Ο Damien Millet είναι καθηγητής μαθηματικών στην Ορλεάνη και εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM) στη Γαλλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Αγγελόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Πάνος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) και στο Παρίσι (Πανεπιστήμια Paris-XII, Paris-VIII και Ecole Normale Superieure de Saint-Cloud) όπου διαμένει από το 1998. Μεταφράζει κείμενα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών από τα ελληνικά στα γαλλικά και αντίστροφα. Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία του και αποσπάσματα από κείμενα μεταφράσεών του, περιλαμβάνονται στο ιστολόγιο: http://pangelopoulos.wordpress.com. .

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
374
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.655 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση