Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φοιτητική νεολαία, κρίση της πολιτικής και πολιτική επικοινωνία

Φοιτητική νεολαία, κρίση της πολιτικής και πολιτική επικοινωνία
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται, βάσει δειγματοληπτικής έρευνας, μία πρώτη συστηματική καταγραφή και ερμηνεία των πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων των φοιτητών και της σχέσης τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, εξετάζεται η συσχέτιση ορισμένων βασικών παραμέτρων της πολιτικής τους κουλτούρας, όπως η πολιτική δυσαρέσκεια και η ικανοποίηση από τη δημοκρατία, με την από μέρους τους χρήση και αξιολόγηση των μέσων ενημέρωσης, ώστε να αναδειχθούν οι όποιες ιδιαιτερότητες της κοινωνικής κατηγορίας "φοιτητές". Να σημειωθεί ότι για τη διερεύνηση της πολιτικής δυσαρέσκειας χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία δείκτες αναφερόμενοι σε δώδεκα σχετικές συνιστώσες μεταβλητές. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι οι φοιτητές επιδεικνύουν σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτική σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό και την υπόλοιπη νεολαία, διακατέχονται από αποξένωση, πολιτικό κυνισμό και αναρμοδιότητα περί την πολιτική. Παρόλο που καταφέρονται αρνητικά για τα κόμματα και τις φοιτητικές παρατάξεις, ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. Η υψηλή τηλεθέαση δεν σχετίζεται με το ενδιαφέρον για την πολιτική. Συσχετίζεται όμως με την αυξημένη ικανοποίηση από τη δημοκρατία και την περιορισμένη αίσθηση πολιτικής αρμοδιότητας, ένδειξη ότι η υψηλή τηλεθέαση συμβάλλει στη θεαματικοποίηση του πολιτικού γίγνεσθαι και στην αδρανοποίηση των πολιτών-τηλεθεατών. Τέλος, ορισμένες τάσεις αρνητισμού και αποξένωσης προϋπάρχουν και λειτουργούν ανεξάρτητα από την έκθεση στην τηλεοπτική και έντυπη ειδησεογραφία.

21χ13 εκ., 70 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανάτυπα Πολιτικής Επικοινωνίας 2001
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 320.014 (Πολιτική επικοινωνία)
ISBN: 978-960-15-0406-3
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0406-0
Βάρος: 0.109 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
5.99
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.33
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ΜΑ και ΡhD Στατιστικής, στο Πανεπιστήμιο New Brunswick (UNB) του Καναδά. Διετέλεσε ερευνητής και λέκτορας του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του UNB και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. ΄Εχει γράψει μαζί με άλλους τρία βιβλία και έχει δημοσιεύσει πανεπιστημιακές σημειώσεις στατιστικής, έρευνες και επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και συλλογικούς τόμους.

Ο Νίκος Δεμερτζής διδάσκει Πολιτική Επικοινωνία και Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Κουλτούρα, Νεωτερικότητα, Πολιτική Κουλτούρα (1989), Τοπική Δημοσιότητα και Επαρχιακός Τύπος στην Ελλάδα (1996), Ο Λόγος του Εθνικισμού. Αμφίσημο σημασιολογικό πεδίο και σύγχρονες τάσεις (1997). Σε συνεργασία με τον Θάνο Λίποβατς έχει δημοσιεύσει το Δοκίμιο για την Ιδεολογία. Ένας διάλογος της κοινωνικής θεωρίας για την ψυχανάλυση (1994) και με τον Αντώνη Αρμενάκη το βιβλίο Το Κοινοβούλιο στον Τύπο και την Τηλεόραση (1999). Επίσης επιμελήθηκε το συλλογικό έργο Η Ελληνική Πολιτική Κουλτούρα Σήμερα (1994). Με τον Αντώνη Σκαμνάκη εξέδωσε το συλλογικό τόμο Περιφερειακά ΜΜΕ στην Ευρώπη (2η έκδοση 2000). Επιπλέον έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Τύπο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.