Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτική φιλοσοφία και λογική των θεσμών
(Έρευνες για την πολιτική φιλοσοφία του Καντ)
Συγγραφέας:   Κοσμάς Ψυχοπαίδης


Offer
Παραδόξως, ενώ ο Κ. Ψυχοπαίδης θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος εν ζωή νεοέλληνας φιλόσοφος, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο κοινωνικό επιστήμονα. Το έργο του όντως μελετά τόσο κοινωνικούς θεωρητικούς με φιλοσοφικό τρόπο όσο και φιλοσόφους υπό κοινωνικό πρίσμα. Έτσι η μελέτη του για τον Καντ έχει προεκτάσεις για την κοινωνική θεωρία. Μάλιστα η σημασία του Καντ, εισηγητή της κριτικής φιλοσοφίας, είναι καθοριστική σ΄ αυτό το επίπεδο, αφού με βάση αυτόν ορίζεται η κριτική στάση που απαιτεί η κοινωνική θεωρία. Μέσω αυτού μπορούμε, πρώτα πρώτα, να υπερβούμε τον σχετικισμό, την άποψη ότι "όλα είναι σχετικά", που αναχαιτίζει κάθε κριτική. Αυτή η άποψη είναι φυσικό να κυριαρχεί στη σύγχρονη κοινωνία, αφού αφοπλίζει την κριτική εναντίον της. Αλλά δεν είναι φυσικό να την ασπάζονται οι κοινωνικοί επιστήμονες, αφού έτσι δέχονται την κυρίαρχη ιδεολογία και άρα, παύουν να είναι επιστήμονες. Η συμβολή του Καντ ανιχνεύεται εδώ με αφετηρία την πολιτική σκέψη του. Κατ΄ αυτόν, οι όροι για την ύπαρξη μιας ελεύθερης κοινωνίας φανερώνονται όταν εξετάζουμε πώς πραγματώνονται οι θεσμοί, γιατί αυτό δείχνει και πώς θα όφειλαν να διορθωθούν για να μην καταργεί η κοινωνία την ελευθερία που η ίδια προϋποθέτει. Αντίθετα με μια διαδεδομένη άποψη, η θέσπιση του κοινωνικού δεσμού δεν παραμένει αυθόρμητη. Είναι πάντα μια αυτό-δέσμευση, που έχει ως προϋπόθεση την ελευθερία όσων δεσμεύονται. Αυτό ισχύει και όταν η πραγματικότητα αίρει την ελευθερία. Λ.χ. η ιδιοκτησία προϋποθέτει την ελευθερία παρόλο που την καταστρατηγεί στην πράξη. στην αυτό-δέσμευση στηρίζεται έτσι και η γνώση της κοινωνίας και η κριτική της.

19χ12 εκ., 226 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Φιλοσοφία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Νεότερη), 100 (Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική), 320.01 (Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία), 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Φαράκλας (Υπεύθυνος Σειράς) , Ελένη Περδικούρη (Υπεύθυνος Σειράς) , Όλγα Σταθάτου (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-05-0986-1
ISBN (10ψήφιο): 960-05-0986-7
Βάρος: 0.269 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
14.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ψυχοπαίδης, Κοσμάς
Ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης (1944-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και του Gottingen του οποίου υπήρξε υφηγητής (Habilitation) και μόνιμος καθηγητής. Διετέλεσε καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1981-1987) και, εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-2004). Συμμετείχε στη σύνταξη του περιοδικού "Αξιολογικά". "Έφυγε" από καρδιακή προσβολή στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.