Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Συγγραφέας:   Θόδωρος Κ. Κατσανέβας


Offer
Ο σύγχρονος ελληνικός συνδικαλισμός δεν έχει μελετηθεί συστηματικά μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται ώς ένα βαθμό στη γενικότερη ιστορική αδυναμία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, αδυναμία που είναι προϊόν της συγκεκριμένης οικονομικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η έντονη πολιτικοποίηση του κινήματος επιπλέον, ελάχιστα βοήθησε στο να προσελκυστεί το ερευνητικό ενδιαφέρον των κοινωνικών επιστημόνων στο ίδιο θέμα. Για παρόμοιους λόγους οι επίσημοι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς απέφευγαν να ασχοληθούν με τον ιδιαίτερα προβληματικό αυτόν τομέα. Μικρά περιθώρια για την προσέλκυση ερευνητικού ενδιαφέροντος άφηνε φυσικά η συνδικαλιστική άπνοια της εφτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Αλλά σήμερα ο ελληνικός συνδικαλισμός έχει ξεπεράσει πλέον το στάδιο της εφηβείας του και η παρουσία του στο προσκήνιο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών, νέων κυρίως, κοινωνικών επιστημόνων, οικονομολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ιστορικών κ.λπ. Ανάλογα αυξημένη παρουσιάζεται τελευταία και η συχνότητα της κάλυψης του θέματος από πολιτικούς συνδικαλιστές και δημοσιογράφους -κάλυψη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την επιστημονική-συστηματική διερεύνησή του.

Με τη μελέτη αυτή γίνεται μια πρώτη προσπάθεια για να καλυφθεί, όσο πληρέστερα επιτρέπουν οι υπάρχουσες συνθήκες άντλησης πληροφοριών και οι αντικειμενικές δυνατότητες του γράφοντος, το κενό που υπάρχει στον ίδιο τομέα. Επιχειρείται εδώ μια συστηματική και σφαιρική παρουσίαση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, σε όλα τα κύρια θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας του ελληνικού συνδικαλισμού, όπως: σύντομο ιστορικό, οργανωτική διάρθρωση, διοίκηση και λειτουργία, οικονομικοί πόροι και δαπάνες, στελέχωση, πολιτική πραγματικότητα κλπ. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

21χ14 εκ., 197 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 335.824 95 (Συνδικαλισμός - Ελλάς)
ISBN: 978-960-02-1150-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1150-7
Βάρος: 0.252 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 1996
Γράψε τη δική σου κριτική
13.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θόδωρος Κατσανέβας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας από το 1989. Διετέλεσε διοικητής του ΟΑΕΔ (1981-1985) και του ΙΚΑ (1985-1987), μέλος του Ε.Γ. (1987-1988) και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Έχει διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) από το London School of Economics, M.A. από το Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας στις εργασιακές σχέσεις και πτυχίο της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. Πάνω από είκοσι πέντε βιβλία και μελέτες στον τομέα της οικονομίας, της εργασίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν εκδοθεί από το ΚΕΠΕ, το ΕΚΚΕ και διάφορους εκδοτικούς οίκους. Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ εκατοντάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.