Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημοτικό τραγούδι
(Μια διαφορετική προσέγγιση)

Offer
Υπάρχουν άραγε, ύστερα από τόση φιλολογία, πράγματα να ειπωθούν για το δημοτικό τραγούδι; Την απάντηση θα βρει ο αναγνώστης σ΄ αυτό τον τόμο, όπου ο συγγραφέας, με αφετηρία τη σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας, εισάγει νέες μεθόδους, ανοίγει καινούρια πεδία έρευνας, θέτει νέα ερωτήματα, ανανεώνει την προβληματική μας για τα παλιά.

Η οργάνωση των περιεχομένων ακολουθεί ένα τριμερές σχήμα: εισαγωγή-ανάλυση-σύνθεση. Το εισαγωγικό μέρος συγκεφαλαιώνει με σύγχρονους όρους, όσα γνωρίζουμε για το δημοτικό τραγούδι. Παράλληλα συνιστά κι έναν πλήρη απολογισμό των σχετικών μελετών.

Στο αναλυτικό μέρος εξετάζονται, με αφηγηματολογικές μεθόδους, αντιπροσωπευτικά κείμενα του ηρωικού δημοτικού τραγουδιού. Η ανάλυση φέρνει σε άμεση επαφή τον αναγνώστη με τα κείμενα και μεσολαβεί επαγωγικά σε μια βαθύτερη κατανόηση των πολιτισμικών αξιών που εμπεριέχουν. Το συνθετικό μέρος διερευνά δεσπόζοντα και χαρακτηριστικά φαινόμενα, με στόχο να συλλάβει και να διατυπώσει τις συντεταγμένες του τοπικού πολιτισμικού συστήματος. Εδώ ο συγγραφέας αξιοποιεί συνδυαστικά τις θεωρίες των πολιτισμικών συστημάτων και τις μεθόδους μιας κοινωνιοσημειωτικής προσέγγισης των κειμένων.

Το βιβλίο αυτό -πέρα από το ερευνητικό και μεθοδολογικό του ενδιαφέρον- προτείνεται στο ελληνικό κοινό ως μια σπουδή αυτογνωσίας, που παρέχει ερείσματα για μια κριτική πρόσληψη των επείσακτων πολιτιστικών αγαθών της διεθνούς μαζικής κουλτούρας. Και απ΄ αυτή την άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβολή στην αναγκαία προετοιμασία για τη μεγάλη πολιτισμική πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

21χ14 εκ., 388 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μελέτες - Δοκίμια
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.150 1 (Δημοτικά τραγούδια)
ISBN: 978-960-360-562-1
ISBN (10ψήφιο): 960-360-562-Χ
Βάρος: 0.484 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
20.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.