Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας
(Η περίπτωση του Ζαχαρία Παπαντωνίου)
Συγγραφέας:   Αντώνης Π. Μπενέκος


Offer
Βιβλίο σταθμός για όσους ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία. Το 1972, όταν πρωτοεκδόθηκε, ξάφνιασε με τη βαθύνοια του συγγραφέα του, τις καινοφανείς απόψεις του, τις θεμελιώδεις φιλολογικές του θέσεις, τη γενικότερη συγκρότησή του. Όσα ακολούθησαν έκτοτε στο ίδιο θέμα, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς το πλαισίωσαν.
Μπορεί το κεντρικό του θέμα να είναι ένα κορυφαίο πρόσωπο, ο Παπαντωνίου, πρόκειται όμως για βασική μελέτη της νεότερης παιδικής μας λογοτεχνίας. Οι απόψεις που εκτίθενται, τεκμηριωμένες και αδιάσειστες, παραμένουν ισχυρές. Με την επισήμανση όσων συνεισέφερε ο Ζ. Παπαντωνίου στην παιδική λογοτεχνία, ξεδιπλώνονται επεισόδια σχετικά με τους εκπαιδευτικούς αγώνες, αναλύονται τα κύρια φαινόμενα που χαρακτήρισαν την παιδική λογοτεχνία και -έντεχνα και βάσιμα- αναδεικνύεται η σχέση της εκπαιδευτικής πολιτικής με τη λογοτεχνική παραγωγή για τα παιδιά. Ο συγγραφέας υιοθετεί ως θεμελιώδη αρχή ότι "στις ρίζες όλων των προσπαθειών του έθνους βρίσκεται το πρόβλημα της παιδείας", ότι "οι λογοτεχνικοί αγώνες ήταν αγώνες παιδείας του έθνους στη γενικότερη μορφή", ή ακόμη και ότι "οι καλύτεροι παιδαγωγοί δεν ήταν οι επαγγελματίες παιδαγωγοί αλλά οι λογοτέχνες".
Βιβλίο αναφοράς, διδακτικό για όσους ασχολούνται με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας - πρότυπο δομής, επεξεργασίας και αξιολόγησης υλικού.

21χ14 εκ., 340 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Παιδική Λογοτεχνία: Θεωρία - Μελέτη - Έρευνα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 808.899 282 01 (Παιδική λογοτεχνία - Θεωρία), 889.9 (Παιδική λογοτεχνία, Ελληνική - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Κυριάκος Ντελόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-03-2823-3
ISBN (10ψήφιο): 960-03-2823-4
Βάρος: 0.515 κιλά
Εκδότης: Καστανιώτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2000
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.23
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μπενέκος, Αντώνης Π.
Ο Αντώνης Μπενέκος γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων το 1930. Σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στη διετή μετεκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με υποτροφία του ΙΚΥ. Υπηρέτησε στο δημόσιο ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1965-1967), ως καθηγητής παιδαγωγικών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και ως σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) και του επανιδρυθέντος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των προγραμμάτων και τη συγγραφή σχετικών βιβλίων για μαθητές και δασκάλους. Βασικές ειδικές μελέτες του είναι: "Εισαγωγή στην ψυχολογία" του J. Bruner, "Αρχές αναλυτικού προγράμματος", "Τα νέα προγράμματα και βιβλία" κ.ά. Εισηγητής στην Ελλάδα της Αισθητικής Αγωγής και της Παιδικής Λογοτεχνίας πρώτα στη μετεκπαίδευση των δασκάλων από το 1965 και αργότερα στα σχολεία μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, δίδαξε ο ίδιος τα μαθήματα αυτά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στις Σχολές Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ) και σε διάφορα σεμινάρια και έγραψε σχετικά βιβλία και μελέτες, όπως: "Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Ένας σταθμός στην παιδική λογοτεχνία" (τώρα η Γ΄ έκδοση με τον τίτλο: "Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας", έκδοση συμπληρωμένη και βελτιωμένη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), "Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο", "Λόγος και τέχνη στην προσχολική αγωγή" και διάφορα άρθρα σε περιοδικά, ημερήσιο τύπο και εγκυκλοπαίδειες. Δημοσίευσε επίσης διηγήματα στη "Ν. Εστία", "Ηπειρωτική Eστία", "Το Ρόδι" κ.ά. και τη συλλογή: "Ο Μπακ και οι σύντροφοί του" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999). Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του παραμένουν η μελέτη και η συγγραφή για την προώθηση και την αναβάθμιση της εικαστικής και λογοτεχνικής παιδείας (και του παιδικού βιβλίου γενικότερα) στην Ελλάδα. Κορυφαία περίπτωση αποτελεί η σειρά "Σύγχρονα λογοτεχνικά πορτρέτα" (πρόσωπα και κείμενα για την παιδική ποίηση) στο περιοδικό "Το σχολείο και το σπίτι".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.