Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομετρία
(Βασική θεωρία και εφαρμογές)

Οικονομετρία
Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι διττός: Πρώτο, να αναπτύξει, κατά τον απλούστερο δυνατό τρόπο, τις βασικές αρχές της οικονομετρίας και, δεύτερο, να εξοικειώσει το σπουδαστή με την εμπειρική εφαρμογή της οικονομετρίας σε θέματα οικονομικής ανάλυσης. Το περιεχόμενο του εγχειριδίου αναπτύσσεται σε 2 Τόμους.

Ο πρώτος τόμος, μετά από μια συνοπτική εισαγωγή στην οικονομετρία (Κεφάλαιο 1), περιλαμβάνει έξι ενότητες. Η ενότητα Α αναφέρονται στη βασική οικονομετρική ανάλυση. Ειδικότερα, σε αυτή την ενότητα αναλύονται: πρώτο, το υπόδειγμα της απλής παλινδρόμηση (Κεφάλαιο 2), δεύτερο, η αξιολόγηση του κλασικού γραμμικού υπο-δείγματος(Κεφάλαιο 3), τρίτο, το τριμεταβλητό κλασικό υπόδειγμα (Κεφάλαιο 4), και, τέταρτο, η γενίκευση του κλασικού γραμμικού οικονομετρικού υποδείγματος(Κεφάλαιο 5).

Οι παραβιάσεις των κλασικών υποθέσεων αναλύονται στην ενότητα Β και αφορούν: (1) την πολυσυγγραμμικότητα (Κεφάλαιο 6), (2) την αυτόσυσχέτιση (Κεφάλαιο 7),την ετεροσκεδαστικότητα (Κεφάλαιο 8) και (5) τα σφάλματα εξειδίκευσης υποδειγμάτων (Κεφάλαιο 9). Στο Κεφάλαιο 10 δίνεται μια συνοπτική επισκόπηση τόσο των στατιστικών ελέγχων που αφορούν υποδείγματα μιας εξίσωσης, όσο και την διαδικασία επιλογής του καλύτερου υποδείγματος ανάμεσα μια ομάδα ανταγωνιστικών υποδειγμάτων.

Ειδική έμφαση δίνεται στους στατιστικούς ελέγχους, στα διαγνωστικά των οικονομετρικών προβλημάτων (αυτοσυσχέτιση-ετεροσκεδαστικότητα - πολυσυγραμμικότητα - σφάλματα εξειδίκευσης υποδειγμάτων) και στους τρόπους αντιμετώπιση τους. Αυτοί οι έλεγχοι συνοψίζονται στο Κεφάλαιο 10 της Β ενότητας.

Τα γραμμικά συστήματα (Κεφάλαιο 11) και οι μέθοδοι εκτίμησής τους (Κεφάλαιο 12) αναλύονται στη τρίτη ενότητα. Η τέταρτη ενότητα αφιερώνεται σε υποδείγματα δυαδικής επιλογής (Κεφάλαιο 13) και δυναμικά υποδείγματα (Κεφάλαιο 14).

Στοιχεία χρονολογικών σειρών αναλύονται στην ενότητα Ε. Αυτή η ενότητα, που περιλαμβάνει 5 Κεφάλαια, αναλύονται οι κλασικές μέθοδοι ανάλυσης χρονολογικών σειρών (Κεφάλαιο 15), οι βασικές έννοιες και έλεγχοι που προσδιορίζουν τη στασιμότητα των χρονολογικών σειρών (Κεφάλαιο 16), τα βασικά στάσιμα (Κεφάλαιο 17) και μη στάσιμα (Κεφάλαιο 18) στοχαστικά υποδείγματα των χρονολογικών σειρών. Η έννοια της συνολοκλήρωσης και αιτιότητας των χρονολογικών σειρών αναλύονται στο Κεφάλαιο 19. Μακροοικονομικές εφαρμογές συμπληρώνουν την ενότητα Ε. Στοιχεία οικονομικών προβλέψεων δίνονται στην ενότητα ΣΤ (Κεφάλαιο 20).

Οι εφαρμογές στη θεωρία της παραγωγής αναφέρονται σε εξειδικευμένους τομείς της οικονομίας, όπως στους τομείς της ενέργειας, κατοκίας, αγροτικού τομέα , χρηματοοικονομικού τομέα και στο τομέα μεταφορών. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

24χ17 εκ., 596 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 330.015 195 (Οικονομετρία)
ISBN: 978-960-359-051-4
ISBN (10ψήφιο): 960-359-051-7
Βάρος: 1.011 κιλά
Εκδότης: Μπένου Ε.
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
63.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

57.51
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ανδρέας Α. Ανδρικόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε πτυχίο (Β.Α.) Οικονομικής Επιστήμης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), Master (M.A.) στα οικονομικά από το Wayne State University, Detroit, Michigan, USA και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στην Οικονομική Επιστήμη από το University of Southern California, Los Angeles, California, USA. Έχει ειδικευθεί επιστημονικά στην Οικονομετρία, στην Οικονομική Θεωρία και στην Περιφερειακή Οικονομική.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.