Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κωνσταντίνος Δημητρίου Σχινάς 1801-1857
(Η ζωή, το έργο, η εποχή του)
Συγγραφέας:   Θανάσης Χρήστου


Κωνσταντίνος Δημητρίου Σχινάς 1801-1857
Κεντρικός θεματικός άξονας του έργου είναι η μελέτη και, ως έναν εφικτό βαθμό, η κωδικοποίηση όλων των χαρακτηριστικών πτυχών της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Δημητρίου Σχινά (1801-1857)· του πρώτου Πρύτανη και πρώτου Καθηγητή σε έδρα της Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του πρώτου ελληνικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και συνάμα πρώτου ανώτατου διδακτηρίου στο χώρο της "καθ΄ ημάς Ανατολής". Ο Κωνσταντίνος Δημ. Σχινάς είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες· εμφανίζεται λίγο πριν από τον αγώνα της ανεξαρτησίας του Ελληνισμού, γαλουχείται και ανδρώνεται μέσα στο πνευματικό κλίμα του Διαφωτισμού και αναπτύσσει τις πολιτικές και κοινωνικές του δραστηριότητες στην πρώτη φάση της ίδρυσης και λειτουργίας του μικρού νεοελληνικού κράτους.

Αναμφίβολα, η προσεκτική ιχνηλάτηση του βίου του Φαναριώτη ιστορικού και πολιτικού αποκαλύπτει πανοραμικά όλες σχεδόν τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, όπως και η λογιοσύνη, στον αρχόμενο και μεσούντα 19ο αιώνα, προκειμένου να συγκροτήσει εκ του μηδενός τους θεσμούς της αρτισύστατης επικράτειας. Η ατμόσφαιρα εγκατάλειψης και αναρχίας που άφησε πίσω της η Επανάσταση του 1821, η οποία επιτάθηκε με τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια (1776 - 1831) το Σεπτέμβριο του 1831, σε συνδυασμό με την έλευση στην Ελλάδα του Όθωνα και της βαυαρικής Αντιβασιλείας τον Ιανουάριο το 1833, συνθέτουν την εικόνα μέσα στην οποία κλήθηκαν οι πολιτικοί και πνευματικοί άνδρες της εποχής να απαντήσουν στα επιτακτικά ερωτήματα οργάνωσης και λειτουργίας των διοικητικών μηχανισμών του νέου κράτους.

24χ17 εκ., 381 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 928 (Πρόσωπα στην ιστορία)
ISBN: 978-960-7133-69-4
ISBN (10ψήφιο): 960-7133-69-2
Βάρος: 0.798 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1998
Γράψε τη δική σου κριτική
12.44
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.07
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χρήστου, Θανάσης
Ο Θανάσης Χρήστου είναι ιστορικός, γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών και σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου· από το 2004 μάλιστα διδάσκει ανελλιπώς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Επίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στο μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά το 19ο και 20ό αιώνα. Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.