28 Οκτωβρίου 1940: Η Ελλάδα στη δίνη του πολέμου
zoom in
 • Προσωρινά μη διαθέσιμο

  Καλέστε μας για πληροφορίες

 • ISBN:

  9789605060060

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2011

 • Εκδότης

  Ελευθεροτυπία

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα υστέρα από την άρνηση του Μεταξά να υποκύψει στο τελεσίγραφο το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση από την ελληνοαλβανική μεθόριο και την κατάληψη στρατηγικών σημείων του ελληνικού εδάφους. Η Ελλάδα εισερχόταν κατά αυτόν τον τρόπο στην περιπέτεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είχε ξεκινήσει 14 μήνες νωρίτερα με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία.

Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας ήταν η αποφυγή της εμπλοκής σε μια πολεμική περιπέτεια. Παρά, ωστόσο, τις προσπάθειες για αποτροπή της βουλγαρικής απειλής, κατευνασμό της Ιταλίας, στενή συνεργασία με τη Βρετανία και φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία, η ελληνική διπλωματική προσέγγιση δεν κατάφερε τελικά να αποτρέψει την εισβολή.

Τα επεκτατικά αυτοκρατορικά οράματα του φασισμού και του Μουσολίνι και η ανορθολογική και ακόρεστη εξωτερική πολιτική της Ιταλίας οδήγησαν τον Ντούτσε στον δικό του "πόλεμο στη Μεσόγειο". Η ιταλική επίθεση δυσκόλεψε τη συμμαχία του Άξονα με τρίτες χώρες, δημιούργησε προβλήματα στις ιταλο-γερμανικές σχέσεις, διέσπειρε τις δυνάμεις του Άξονα και απέσπασε μονάδες του από άλλα σημαντικά θέατρα της αναμέτρησης.

Ο Μεταξάς, εκπροσωπώντας τις επιλογές του βασιλιά και των Άγγλων και κυρίως τη θέληση του ελληνικού λαού, έθεσε φραγμό στις ιταλικές αξιώσεις. Το ΟΧΙ και η καθολική κινητοποίηση των Ελλήνων έδωσαν την πρώτη νίκη στην ηπειρωτική Ευρώπη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Το αποτέλεσμα του πολέμου κρίθηκε από τα εδαφικά και κλιματικά δεδομένα, τη διαθεσιμότητα έμψυχου υλικού και εφεδρειών και την αγωνιστική διάθεση στο πεδίο της μάχης.

Μέσα από τις σελίδες του "Ε Ιστορικά" το Έπος του `40 εντάσσεται στο διεθνές πλαίσιο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αναλύονται η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας και οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τις δυνάμεις του Άξονα και τη Βρετανία, η πολιτική του Μεταξά και η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε στην πρωτοπορία της Αντίστασης. Παρουσιάζονται, τέλος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του μετώπου και οι συσχετισμοί δυνάμεων των εμπολέμων και τονίζεται πώς οι Έλληνες πολέμησαν μόνοι, χωρίς ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Βαγγέλης Τζούκας, "Η πορεία προς τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: μια συνοπτική επισκόπηση"
- Φοίβος Οικονομίδης, "Η προϊστορία των ελληνοϊταλικών σχέσεων. Η Αγγλία και ο Μεταξάς και η φαινομενική ουδετερότητα"
- Βαγγέλης Αγγελής, "Ο Ιωάννης Μεταξάς και ο πόλεμος του `40"
- Γιάννης Σκαλιδάκης, "Το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας και ο πόλεμος"
- Γιώργος Μαργαρίτης, "Η ιταλική επίθεση στην Ελλάδα"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σκαλιδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Τζούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φοίβος Οικονομίδης

Φοίβος Οικονομίδης (Συγγραφέας)

Ο Φοίβος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος, ερυενητής Υπ. διδάκτορας ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Αγγελής (Συγγραφέας)

Ο Βαγγέλης Αγγελής γεννήθηκε στην Κύμη το 1974. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε Master of Arts από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Propaganda, Persuasion and History" του Πανεπιστημίου του Κεντ, με υπεύθυνο καθηγητή τον David Welch. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κύριο επιβλέποντα τον αν. καθηγητή Ιστορίας Προκόπη Παπαστράτη. Εργάστηκε στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορίας Αρχείων (ΕΔΙΑ) της οποίας διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. Έχει διδάξει νεότερη και σύγχρονη Ιστορία σε Δημόσιο ΙΕΚ. Από το 2004 εργάζεται στο Γραφείο Διασύνδεσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνεργάστηκε στην παραγωγή του εκπαιδευτικού βοηθήματος "Ιστορία νεότερη και σύγχρονη" (Πατάκης 2001). Συνέγραψε μαζί με τον Ολύμπιο Δαφέρμο το βιβλίο "Όνειρο ήταν: το αντιδιδακτορικό φοιτητικό κίνημα 1972-1973 μέσα από τα μάτια των πρωτεργατών του" (Γαβριηλίδης, 2003, 2η έκδοση Οδυσσέας, 2005). Έχει επίσης επιμεληθεί και προλογίσει την έκδοση "Το αντι-ηρωικό ημερολόγιο του ανταρτοεπονίτη Παπανάνου: Αιτωλοακαρνανία - Ευρυτανία - Άρτα 1943-1944" (Οδυσσέας, 2006)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
23x19
Βάρος:
0.43 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση