24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

Για νέους πιανίστες

18.00€ -10% 16.20€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Μουσική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Fagotto

Σαν μουσικός είχα την τύχη να παίξω τραγούδια του με πολλούς σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές. Σαν δάσκαλος του πιάνου επίσης αισθάνθηκα την ανάγκη να αναζητήσω παράλληλα με τα κλασικά ή πιο σύγχρονα μουσικά ρεύματα και ένα ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής μέσα από αυτό που ονομάζουμε έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Τα τραγούδια του Μάνου ήταν η ιδεώδης λύση λόγω της απήχησής τους σε όλες τις ηλικίες, της απλότητάς τους και της εξαιρετικής μελωδικότητας που τα διακρίνει. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ανθολογίας σαν μια συμβολή στη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής μουσικής πρότασης, βασισμένη σε ένα υλικό σύγχρονων ελληνικών μουσικών θεμάτων. Πρότυπο σ΄ αυτή μου την προσπάθεια υπήρξαν οι εξαιρετικές διασκευές του Γιάννη Κωνσταντινίδη πάνω σε γνωστά θέματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με μόνη διαφορά ότι το επίπεδο των σπουδαστών στο οποίο ήθελα να απευθύνεται το βιβλίο αφορούσε κυρίως τα αρχικά στάδια της σπουδής του πιάνου δεδομένου ότι η ήδη υπάρχουσα αξιόλογη βιβλιογραφία με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι απευθύνεται σε πιο προχωρημένους σπουδαστές. Η πρόθεσή μου ήταν να διατηρήσω την καθαρότητα των μελωδιών προσθέτοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα αρμονικά και αντιστικτικά στοιχεία έτσι ώστε τα τραγούδια να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν λιτή μορφή, κρατώντας ταυτόχρονα όλο το χρώμα, τη λεπτότητα και το χιούμορ που τα διακρίνουν. Σε ορισμένα κομμάτια έχει δοθεί ένα ύφος εμφανώς πιο κλασικό που παραπέμπει άλλοτε στο αντιστικτικό ύφος των συνθετών του μπαρόκ κι άλλοτε στην απλότητα και τη διαύγεια των παιδικών κομματιών για πιάνο του Μότσαρτ, επιρροές που ούτως ή άλλως είναι εμφανείς στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Στην προσπάθεια επίσης να γίνει το βιβλίο αυτό όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο, στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται οι αντίστοιχοι οδηγοί και οι στίχοι των τραγουδιών. Έτσι το υλικό στο σύνολό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από σπουδαστές άλλων μουσικών οργάνων, μουσικούς καθώς και εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να διδάξουν τα τραγούδια αυτά όχι μόνο στα Ωδεία αλλά και στα σχολεία, αφού ήδη τα περισσότερα από αυτά διδάσκονται συχνά στο μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη σολιστική, χορωδιακή ή και την οργανική μορφή τους. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Μάνος Χατζιδάκις

Μάνος Χατζιδάκις (Συνθέτης)

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου 1925. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών άρχισε να μελετάει πιάνο, ενώ από το 1940-43 ανώτερα θεωρητικά, με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής. Παράλληλα, σπούδαζε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ γαλουχήθηκε από καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του μεσοπολέμου (Σεφέρης, Γκάτσος, Σικελιανός). Από το 1945 συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, έγραψε μουσική για πολλές αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και για έργα σύγχρονου ρεπερτορίου: "Ορέστεια" (1950), "Μήδεια" (1956), "Εκκλησιάζουσες" (1956), "Λυσιστράτη" (1957), "Κύκλωπας" (1959), "Όρνιθες" (1959), "Λεωφορείον ο Πόθος" (1948), "Ματωμένος Γάμος" (1948), "Το γλυκό πουλί της νιότης" (1960), "Το φυντανάκι" (1989) κ.α. Το 1948 γράφει, για μία μικρή λευκή αχιβάδα, έργο το οποίο ο ίδιος ξεχωρίζει, στο σύνολο της εργασίας του. Το 1949 με την περίφημη διάλεξη του για το ρεμπέτικο (1949), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική αστική κοινωνία. Αναμόρφωσε όλο το ελληνικό τραγούδι, δρομολογώντας σε νέους μουσικούς ορίζοντες. Παράλληλα με το θέατρο από το 1946 ο Μάνος Χατζιδάκις, συνέθεσε μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες: "Στέλλα" (1955), ο "Δράκος" (1956), "America-America" (1963). Τo 1960 του απονέμεται βραβείο για το τραγούδι, "Τα παιδιά του Πειραιά", της ταινίας: "Ποτέ την Κυριακή". Δύο χρόνια αργότερα, ανέβασε στην Αθήνα την "Οδό Ονείρων", παράσταση σταθμό για το ελληνικό μουσικό θέατρο, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν. Στο διάστημα 1966-72 έζησε στη Ν. Υόρκη , όπου έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του: "Ρυθμολογία" (έργο για πιάνο), "Ο Μεγάλος Ερωτικός" (κύκλος τραγουδιών, βασισμένος σε ποιήματα αρχαίων και σύγχρονων), εκεί ξεκίνησε και την "Εποχή της Μελισσάνθης", μια μουσική ιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, που διαδραματίζεται λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο Μάνος Χατζιδάκις, προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, εκτός από την σύνθεση είχε και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ίδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών (1964-67), το Πολύτροπο (καφεθέατρο 1972), Μουσικές Γιορτές στα Ανώγεια Κρήτης (1978, φεστιβάλ μουσικής), τους Μουσικούς αγώνες στην Κέρκυρα(1981) τον Σείριο (δισκογραφική εταιρεία, 1985) την Ορχήστρα των Χρωμάτων (ορχήστρα συμφωνικής μουσικής, 1989), τέλος διηύθυνε τον κρατικό ραδιοσταθμό (Τρίτο Πρόγραμμα, 1975-81), τον οποίο μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς ποιότητας και ιδεών. Από την αρχή της παρουσίας του στον ελληνικό μουσικό χώρο, ήταν διαρκώς δισκογραφικά παρών με δίσκους που θεωρούνται πια κλασικοί: "Τo χαμόγελο της Τζοκόντα" (1964), "Αθανασία" (1975), "Σκοτεινή μητέρα" (1985) "Τα τραγούδια της Αμαρτίας" (1992) κ.α. Επίσης δημοσίευσε τέσσερα βιβλία με ποιήματα και σχόλια: "Μυθολογία", "Μυθολογία Δεύτερη" , "Τα σχόλια του Τρίτου", "Ο Καθρέπτης και το Μαχαίρι". Το απόγευμα της 15ης Ιουνίου του 1994, ο Μάνος Χατζιδάκις "άρχισε το ταξίδι του προς τα άστρα"....

Τάκης Φαραζής

Τάκης Φαραζής (Διασκευαστής)

Ο Τάκης Φαραζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Το 1977 ξεκίνησε σπουδές κλασικού πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο από το οποίο αποφοίτησε το 1984 παίρνοντας το δίπλωμά του καθώς και το δίπλωμα αρμονίας με άριστα. Παράλληλα με τις κλασικές του σπουδές ασχολήθηκε με την Τζαζ μουσική και συνεργάστηκε κατά καιρούς με πολλούς μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής. Το 1983 παρακολούθησε μαθήματα του Ούγγρου πιανίστα της Τζαζ, Βela Lakatos και το 1984 συμμετείχε στην ίδρυση του γκρουπ ISKRA με το οποίο εξέδωσε 2 LP ("Α new day" - "Parastasis"). Η συνθετική του δραστηριότητα ξεκίνησε με μουσική για το γκρουπ και συνεχίστηκε σε διάφορους άλλους τομείς και μουσικά στυλ. Συνθέσεις για πιάνο, μουσική για τον κινηματογράφο ("Η εποχή των κυνηγών" του Κ. Αγγελάκου) καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο κυρίως για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος του Εθνικού θεάτρου, όπως "Ηλέκτρα", "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολονώ", "Aντιγόνη", "Ιων", "Πέρσες". Σαν ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με μουσικούς (Β. Ρακόπουλος, Τ. Μπαρμπέρης, Ν.Τουλιάτος, Γ. Φακανάς, D. Lynch, Τ. Πατερέλης, Γ. Σπαθάς, Κ. Θεοδώρου κ.α), συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Χ. Λεοντής, Ν. Ξυδάκης, Ε. Καραϊνδρου, Γ. Μαρκόπουλος, Κ.Σφέτσας, Β. Κατσούλης κ.α) και τραγουδιστές (Μ. Φαραντούρη, Ε. Πασπαλά, Σ. Γιαννάτου, Τ. Τσανακλίδου, Κ. Θωμαϊδης, Αρλέτα κ.α) συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σαν συνθέτης έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ (Brugges Festival -2001, International Festival of Jazz Piano in Prague -2005) και θεατρικές παραστάσεις στην Ευρώπη, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία. Παράλληλα ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου και στα επόμενα σχέδια του περιλαμβάνεται η έκδοση μιας σειράς εκπαιδευτικών βιβλίων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλασικής, τζαζ αλλά και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Κυκλοφορίες CD: - "Ονειρέματα" (Μουσική για πιάνο και μικρά σύνολα, Lyra-1996). - "Άλκηστις του Ευριπίδη" (Μουσική για την ομώνυμη παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, Lyra-1996). - "Ο κύκλος με την κιμωλία" (Μουσική για την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, Great Media-2005). - "24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι" (Πιανιστικές διασκευές τραγουδιών του ομώνυμου συνθέτη, Σείριος - 2008) .

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
62
Διαστάσεις:
32χ22
Βάρος:
0.309 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση