Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παλαιστίνη, σιωνισμός, αντίσταση

Παλαιστίνη, σιωνισμός, αντίσταση
Τρία βασικά ερωτήματα βασανίζουν την αριστερά για το παλαιστινιακό ζήτημα, τώρα που οι G8 προωθούν την πρωτοβουλία για την "ευρύτερη Μέση Ανατολή" :

Το πρώτο είναι η σχέση αντισημιτισμού και αντισιωνισμού. Εδώ κυριαρχεί μια τεράστια σύγχυση που καλλιεργείται μάλιστα απ` τις πιο αντίθετες πλευρές. Απ` τη μια η φασιστική δεξιά και από την άλλη το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ ταυτίζουν τους Εβραίους σαν έθνος με την ιδεολογία και την πολιτική του σιωνισμού που είναι όργανο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για μας αντισημιτισμός καιι αντισιωνισμός είναι δύο αντίθετες εντελώς πολιτικές γραμμές. Ο αντισιωνισμός είναι μια ακραία αντιδραστική και ρατσιστική θεωρία και πολιτική ενώ η αντιπαράθεση με τη σιωνιστική ιδεολογία είναι δημοκρατικό και αντιιμπεριλιστικό καθήκον μας.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ίδιο το κράτος του Ισραήλ. Η απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαοού προϋποθέτει κατά τη γνώμη μας μια ξεκάθαρη στρατηγική διάλυσης του σημερινού σιωνιστικού κράτος του. Για την πλειοψηφία της αριστεράς αυτό ούτε ξεκάθαρο είναι αλλά ούτε αποδεκτό πολύ περισσότερο. Το κύριο επιχείρημα αυτής της αριστεράς είναι το "δικαίωμα της αυτοδιάθεσης" που ισχύει για όλους τους λαούς και τα έθνη. Υποστηρίζουμε ότι τα εθνοτικά δικαιώματα στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι δικαιώματα μόνο των καταπιεσμένων εθνών και όχι των κυρίαρχων και καταπιεστικών εθνών. Στην Παλαιστίνη σήμερα καταπιεσμένο έθνος είναι μόνο οι άραβες παλαιστίνιοι.

Το τρίτο ερώτημα αφορά τη στάση της αριστεράς απέναντι στην τακτική τρομοκρατίας της ισλαμικής αντίστασης ενάντια στους σιωνιστές. Η αφετηρία μας είναι ότι πριν απ` όλα είμαστε κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και ότι η απομόνωση του αντιδραστικού ισλαμισμού έχει μόνο μια προϋπόθεση ουσιαστικά, το χτίσιμο της αριστερής εναλλακτικής λύσης.

Τα κείμενα που παρουσιάζουμε δίνουν κατά τη γνώμη μας ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις σ` αυτά τα ερωτήματα.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Εισαγωγή: Χρήστος Πετράκος.

21χ14 εκ., 110 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.569 4 (Πολιτική - Παλαιστίνη), 320.540 956 94 (Σιωνισμός), 320.56 (Πολιτική - Μέση Ανατολή)
Άλλα πρόσωπα: Χρήστος Πετράκος (Επιμελητής) , Χρήστος Μπαλαμπίνης (Μεταφραστής) , Παναγιώτης Κουνενάκης (Μεταφραστής) , Δημήτρης Τσίρκας (Μεταφραστής) ,

Βάρος: 0.176 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
6.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.34
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Moshe Machover είναι αντιιμπεριαλιστής ακτιβιστής.

Ο Akiva Orr είναι αντιιμπεριαλιστής ακτιβιστής.

Ο Lance Selfa είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του "Socialist Worker" (αμερικανική επαναστατική εφημερίδα).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.