Η σημασία των πραγμάτων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η σημασία των πραγμάτων

Marta Rivera de la Cruz

Η μονότονη ζωή του Μάριο Μένκελ, ενός ντροπαλού καθηγητή πανεπιστημίου, αλλάζει εντελώς ξαφνικά όταν χρειάζεται να αδειάσει το διαμέρισμα του νοικάρη του που αυτοκτόνησε, του Μοντάλβο.

Ο μοναχικός και άτυχος Μένκελ ανακαλύπτει πως στο διαμέρισμα βρίσκονται μαζεμένα τα πιο αλλόκοτα και σπάνια αντικείμενα: μια συλλογή από δαχτυλίδια πούρων, μια σειρά από παλιά γραμμόφωνα, πορσελάνες, μινιατούρες, πήλινοι κουμπαράδες, μολυβένια στρατιωτάκια… Μετά το πρώτο σοκ, συνειδητοποιεί πως ίσως όλα αυτά τα πράγματα να είναι μια ευκαιρία να ανοίξει την πόρτα στην καλή τύχη. Με τη βοήθεια της Μπεατρίθ, της γυναίκας που αγαπάει κρυφά εδώ και χρόνια, ο Μάριο Μένκελ ανασυνθέτει την εκπληκτική ιστορία του Μολντάβο και βρίσκει τη μεγάλη ευκαιρία της ζωής του.

Ιφιγένεια Καλοδίκη (Μεταφραστής)


Marta Rivera de la Cruz (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
432
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.65 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους δειλούς και…

★ ★ ★ ★

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους δειλούς και αθόρυβους ανθρώπους που αν και εθισμένοι στην απομόνωση τους, επιθυμούν διακαώς να σπάσουν το κουκούλι τους και να μεταμορφωθούν σε χρυσαλλίδες πετώντας προς το φως. Επιθυμούν διακαώς ένα χέρι που θα τους ξεριζώσει από τη ρουτίνα τους και θα τους κρατήσει σφιχτά, στην πορεία τους προς ένα μέλλον διαφορετικό. Ο άτολμος μεσήλικας ήρωας επαναπαύεται στις δάφνες που έδρεψε εκδίδοντας σε νεαρή ηλικία ένα βιβλίο που έμελλε να γίνει κλασσικό. Περιχαρακωμένος σε μια ρουτινιάρικη καθημερινότητα, πηγαινοέρχεται από τη δουλειά του στο σπίτι, παρεμβάλλοντας ένα σωρό, καλά κρατούσες, συνήθειες. Καμία παρέκκλιση, λιγοστά όνειρα. Εμμένει στην επιλογή της ησυχίας του, της καμίας αλλαγής στη ζωή του και θεωρεί ενόχληση ό,τι ξεφεύγει από το πλαίσιο των συνηθειών ετών. Κρυφοκοιτάζει σαν κλέφτης τη ζωή της συναδέλφου του και οικτίρει τον εαυτό του που δεν είναι Άλλος, εκείνος που θα μπορούσε να την αρπάξει και να την κάνει δική του, δικαιωματικά λόγω εμφάνισης και χαρακτήρα! Η μετρημένη ζωή του ήρωα έρχεται τα πάνω κάτω όταν, από ένα καπρίτσιο της μοίρας, ο νοικάρης που ποτέ δεν θέλησε να γνωρίσει, αποδημεί αιφνιδίως εις Κύριον. Βυθισμένος στην απελπισία όλων αυτών των ενοχλητικών που πρέπει να κάνει για να αδειάσει το διαμέρισμα, στέκεται τυχερός γιατί η κρυφή αγαπημένη τού προσφέρεται σαν λουκούμι στο πιάτο. Γίνεται συνοδοιπόρος του στην αναζήτηση της μοιραίας ιστορίας του νοικάρη, μέσα από το ξεδιάλεγμα του σωρού των μικροπραγμάτων που άφησε στο διαμέρισμα. Παράλληλα ξετυλίγεται και μια δεύτερη ιστορία, αυτή του νοικάρη, γοητευτική και πονεμένη όπως είθισται να είναι όλοι οι μονόπλευροι και ανεκπλήρωτοι έρωτες. Το βιβλίο κυλάει τόσο όμορφα που δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Δεν το διαβάζεις πεινασμένα, όπως ένα βιβλίο που αγωνιάς για την πλοκή του, την τύχη των ηρώων ή το ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος. Το διαβάζεις με απόλαυση, περπατώντας πλάι πλάι με τους ήρωες σε κάθε τόπο που βρίσκονται και ό,τι και να κάνουν. Σαν να περιέλαβε και σένα μέσα η συγγραφέας. Ένα βιβλίο τρυφερό και αισιόδοξο. Που δίνει αξία σε μικροπράγματα αποκαλύπτοντας την ιστορία τους και αναδεικνύει συναισθήματα που έρχονται αβίαστα στην επιφάνεια χωρίς να υπολογίζουν κοινωνικά στερεότυπα. Άψογη η επιμέλεια και η μετάφραση. Πολύ όμορφο το εξώφυλλο. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε νεόκοπες wannabe λογοτέχνες εγχώριας εκκόλαψης και εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται σε πανομοιότυπα βλακώδη εξώφυλλα. Έμιλυ Ιωάννου

Emily Ioannou
(Αναρτήθηκε στις 25/08/2015)