Γλυκό κυδώνι
zoom in
13.78€ -10% 12.40€

Η Κατίνα, η Δήμητρα κι ο Βάγγος είναι τα παιδιά της εύπορης οικογένειας Δαδιώτη. Μεγαλώνουν ξέγνοιαστα στην όμορφη πόλη των Κυδωνιών, απέναντι από τις ακτές της Μυτιλήνης στα παράλια της αρχαίας Αιολίδας, στην αυγή του εικοστού αιώνα. Η ζωή τους ακολουθεί την ήρεμη ρότα μιας γλυκιάς καθημερινότητας. Ώσπου όλα αλλάζουν. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και ο Πρώτος Παγκόσμιος θα κλυδωνίσουν την όμορφη πολιτεία και μαζί τη ζωή τους. Οι ελπίδες της απελευθέρωσης και ο ξεριζωμός θα χαραχθούν βαθιά μέσα στις παιδικές τους καρδιές και το παράπονο των χαμένων πατρίδων θα τους ακολουθεί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα οικογενειακό, ιστορικό μυθιστόρημα που μας σεργιανίζει στα σοκάκια του Αϊβαλιού μέσα από την οπτική μιας οικογένειας που παρασύρθηκε από τη δίνη των γεγονότων που οδήγησαν στην αιματηρή μικρασιατική καταστροφή. Ένα ταξίδι στις Κυδωνίες, την Πόλη και τη Μυτιλήνη των αρχών του εικοστού αιώνα, στα ήθη και τα έθιμα μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αλέξανδρος Κεφαλάς

Αλέξανδρος Κεφαλάς (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1977. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολεγίου της Ελλάδας στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης. Στο παρελθόν εργάσθηκε ως επιμελητής έκθεσης σε γκαλερί των Αθηνών, ενώ ασχολήθηκε παράλληλα με τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης. Στα ελληνικά γράμματα εμφανιστηκε το 2007. Έχει γράψει ιστορικό & σύγχρονο μυθιστόρημα, διηγήματα και ποίηση. Δεν του αρέσουν οι ταμπέλες "μυθιστοριογράφος", "διηγηματογράφος", "ποιητής", το λογοτέχνης τα καλύπτει όλα. Το 2012 συνεργάσθηκε με το λογοτεχνικό fanzin "Αστυδρόμος" ενώ για τρία χρόνια υπήρξε υπεύθυνος λογοτεχνικής αξιολόγησης των εκδόσεων Λέμβος. Κατά καιρούς συμμετέχει με κείμενα του στον διαδικτυακό τόπο tobiblio.net ("Λογογραφήματα") και στο έντυπο ποιητικό fanzin "Ποιητές χωρίς ποιήματα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
342
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.517 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Με αφορμή το γλυκό κυδώνι, ένα παραδοσιακό γλυκό…

★ ★ ★ ★ ★

Με αφορμή το γλυκό κυδώνι, ένα παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, ο συγγραφέας αφηγείται μία συγκινητική ιστορία με φόντο το Αϊβαλί πριν και μετά την καταστροφή. Αξιοποιώντας δημιουργικά ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, ως γνήσιος λογοτέχνης, ο κύριος Κεφαλάς καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια το κλίμα της εποχής και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν και πολυσυζητημένο, σχεδόν τετριμμένο, ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της μικρασιατικής καταστροφής με ξεχωριστή ευαισθησία και πρωτοτυπία, μακριά από κλισέ, χωρίς μελοδραματικούς τόνους, αλλά και χωρίς να πέφτει στην παγίδα του πολιτικά ορθού. Ο συνεκτικός λόγος, οι ευρηματικές παρεκβάσεις, οι ανατροπές, αλλά και η διακριτική χρήση του χιούμορ συνθέτουν μία δυναμική αφήγηση με συναρπαστική πλοκή, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 12/01/2014)