19 καινούρια βήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

19 καινούρια βήματα

Πανελλήνιος διαγωνισμός διηγήματος Diavasame.gr: Τα βραβευθέντα διηγήματα του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος

Συλλογικό έργο

Λεπίδα, Σέτη

Γιώτσας, Γιώργος

14.64€ -11% 13.03€

Τρία χρόνια (Μάιος 2007 - Μάιος 2010) Diavasame.gr. Η πρώτη ιστοσελίδα κριτικής βιβλίων της χώρας μας με τακτικές παρουσιάσεις ανά δεκαπενθήμερο, υλοποιεί για τρίτη φορά την υπόσχεση, βοηθάει τις προσπάθειες νέων συγραφέων. Έτσι, τα πονήματα 19 πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων παίρνουν και φέτος, με την βοήθεια των εκδόσεων Ελευθερουδάκη, το δρόμο για τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Η για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επανάληψη του πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος (κάθε Σεπτέμβρη) με την υπερδιπλάσια συμμετοχή σε σχέση με την πρώτη χρονιά, μας επιβεβαιώνει ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι μια χρήσιμη διαδικασία για όσους προσπαθούν να βρουν τον δρόμο για την δημοσιοποίηση των κειμένων τους. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε τα πρώτα βήματα όσων θέλησαν να βαδίσουν αυτό τον δρόμο.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεπίδα, Σέτη

Λεπίδα, Σέτη (Συγγραφέας)

Η Σέτη Λεπίδα γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε αγγλική φιλολογία κατεύθυνσης λογοτεχνίας και πολιτισμού, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής (Creative Writing Workshop) με καθηγήτρια τη Λιάνα Σακελλίου-Schultz. Ποιήματά της στα αγγλικά έχουν περιληφθεί στο περιοδικό "Α-φορμές" του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του Παν. Αθηνών και έχουν διακριθεί στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά τα παιδικά βιβλία "Το μεγάλο βιβλίο του Κακού Λύκου" (εκδ. Παπαδόπουλος, 2006) και "Έλσα στον κόσμο των μεγάλων" (εκδ. Οιωνός, 2007). Ζει και εργάζεται στη Λαμία. Το "Shush... Σώπα" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώτσας, Γιώργος

Γιώτσας, Γιώργος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Γιώτσας είναι μια σύγχρονη φωνή στη λογοτεχνία του φανταστικού. Τα διηγήματα του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Diavasame.gr , Ars Nocturna, Συμπαντικές Διαδρομές, Esquire, Eyelands.gr, Μωραϊτης, Εντύποις) όπως και σε διεθνής (Writers Digest) και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές νέων λογοτεχνών. Το 2012 ο εκδοτικός Momentum εξέδωσε το πρώτο του βιβλίου, με τίτλο "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά", μια συλλογή διηγημάτων φαντασίας και τρόμου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Το 2015, oι εκδόσεις Λυκόφως εκδίδουν το "Εκ Νεκρών" το οποίο είναι το δεύτερο προσωπικό του βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα του. Το "Εκ Νεκρών" βραβεύτηκε και σε Πανελλήνιο διαγωνισμό με τον Α΄ Έπαινο καλύτερου μυθιστορήματος. Επίσης, ήταν υποψήφιο στα βραβεία βιβλίου Public, στις κατηγορίες "Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα" και "Εξώφυλλο της χρονιάς". Το 2017, στη δεύτερη συνεργασία του, με τις εκδόσεις Λυκόφως, εκδίδεται το "Κάτω από το κρεβάτι", η δεύτερη προσωπική του συλλογή, με βραβευμένα και καινούρια διηγήματα φαντασίας και τρόμου, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. To "Κάτω από το κρεβάτι" αναδείχθηκε μέσω πανελλήνιας ψηφοφορίας, στα 10 καλύτερα βιβλία στην κατηγορία "Διήγημα" στα Public Book Awards 2018. Συνεχίζει να γράφει με συνέπεια, ενώ κατά καιρούς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περιοδικών όπως το Tv Zapping, το Mystery, η Athens Voice και το Esquire, όπου έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις και αφιερώματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδριτσόπουλος, Μιχάλης

Ανδριτσόπουλος, Μιχάλης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Ανδριτσόπουλος γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Στην ηλικία των 5 ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και κλασσικής κιθάρας αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον του για τη σύνθεση άνθισε στα γυμνασιακά χρόνια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη συνθετικής του δραστηριότητας, με συμμετοχές σε θεατρικά έργα της "Εστίας" και της θεατρικής ομάδας του δήμου Νέας Σμύρνης. Είναι στη δισκογραφία με το συγκρότημα Galliard Syndrome σε ήχους folk - hard rock. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση, είναι κάτοχος των διπλωμάτων popular και classical music theory και ηλεκτρικής κιθάρας με διάκριση από το London College of Music. Συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης και διηγήματος κατακτώντας σχετικά βραβεία και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έργα του έχουν παιχτεί σε συναυλίες σε έγκριτους χώρους (Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Απόλλων, πανεπιστήμια, δημαρχειακά μέγαρα, κτλ). Συμμετείχε ως συνθέτης σε πολλές παραγωγές θεατρικών ομάδων και διηγήματά του έχουν εκδοθεί μέσω διαγωνισμών. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας και θεωρητικών και στον ελεύθερο ασχολείται με τη συγγραφή, εκμάθηση οργάνων και τις... εφευρέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρίση, Χριστίνα

Παρίση, Χριστίνα (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Παρίση γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έζησε και σπούδασε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (C.T.L.). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, όπως το "Δεν παίζουν με τον έρωτα" του Αλφρέ ντε Μυσέ, που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1996. Έχει γράψει διηγήματα και νουβέλες. Ένα από αυτά βραβεύτηκε σε διαγωνισμό διηγημάτων και εκδόθηκε, μαζί με άλλα, από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη με τίτλο "19 καινούργια βήματα". Το βιβλίο "Ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιαμαρέλος, Στυλιανός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πετράκος, Κυριάκος

Πετράκος, Κυριάκος (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Πετράκος γεννήθηκε στη Σπάρτη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απ΄ την ελληνογαλλική σχολή Saint Paul στον Πειραιά και σπούδασε Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο πολυτεχνείο της Πάτρας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πληροφορική, ως ερευνητής, στην εκπαίδευση και ως μηχανικός στη βιομηχανία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και φωτογραφίας, του αρέσει ο ιταλικός κινηματογράφος των 60΄s, τα αεροδρόμια τις μεταμεσονύκτιες ώρες και οι δίχρονες βέσπες. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Το "Για της Μυρσίνης την ποδιά" είναι το πρώτο του διήγημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παπουτσή, Δανάη

Παπουτσή, Δανάη (Συγγραφέας)

Η Δανάη Παπουτσή γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός. Σπούδασε στον Πειραϊκό σύνδεσμο και στην Δραματική Σχολή Μαίρη Βογιατζή - Τράγκα και έχει επίσης παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο Θέατρο Βαφείο, στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Κνωσός, το Θέατρο Κάτω απ΄ τη Γέφυρα και το Χοροθέατρο Πολύμορφο. Είναι σταθερό μέλος του Θεάτρου Βαφείου και της ομάδας "Προσωδία" που ίδρυσε ο Λάκης Καραλής. Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες και έχει αποσπάσει Τιμητική Διάκριση β΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου "Βαγγέλης Κοτρώνης", το 2006. Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τον, ΑΝΤ1 το ΜΕGΑ και την ΕΤ1. 1 Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 2007, ως στιχουργός στο cd "Μωβ" του συνθέτη Σάκη Τσίλικη και στο "Πρωινό Άστρο" του ποιητή Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον ίδιο συνθέτη. Το Δεκέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "Ταμπλό Βιβάν".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νησιώτης, Βασίλης

Νησιώτης, Βασίλης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Νησιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπανοπούλου, Ειρήνη

Σπανοπούλου, Ειρήνη (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Σπανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Πέρασε τρία χρόνια από την παιδική της ηλικία μετρώντας τα αμάξια που περνούσαν από την κεντρική λεωφόρο, μπροστά από την αυλή του σπιτιού της στο Γιοχάνεσμπουργκ, επί απαρτχάιντ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και σπούδασε οικονομικά στη Λάρισα. Συνέχισε τις σπουδές της στον τομέα της πληροφορικής. Πρόσφατα, απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Αγγλική Φιλολογία και Λογοτεχνία. Σήμερα εργάζεται ως τεχνικός πληροφορικής σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όταν δεν επιδιορθώνει υπολογιστές, γυρνάει την Αθήνα με το ποδήλατο, φωτογραφίζει, πειραματίζεται με τη ζωγραφική και γράφει. Πέρα από τις συγγραφικές της ανησυχίες, έχει εργαστεί και ως καθηγήτρια πληροφορικής και επιμελήτρια κειμένων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωαννίδου, Χριστίνα

Ιωαννίδου, Χριστίνα (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Ιωαννίδου είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ακολούθησε τον τομέα της Πληροφορικής και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολυεθνική εταιρία. Παρ΄ ότι ασχολείται ενεργά με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το πάθος της για το γράψιμο είναι αυτό που κερδίζει έδαφος στη ζωή της, ολοένα και περισσότερο. Από την εφηβεία της, έγραφε ποιήματα και μικρές ιστορίες. Αυτό τον καιρό, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή διηγημάτων . Μετά την απόκτηση των παιδιών της, εκτός από τα διηγήματα, ασχολείται και με τη συγγραφή παραμυθιών. Τα θέματα τους είναι εμπνευσμένα από τη φαντασία και τις ανησυχίες των παιδιών της, αλλά και όλων των παιδιών της προσχολικής ηλικίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δούσος, Φώτης

Δούσος, Φώτης (Συγγραφέας)

Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. Την περίοδο 2005-2008 εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και ως βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος "Δάρνακες" με τους οποίους έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους (Virgo, 2005, AnoKato Records, Libra - Το Προξενιό της Αντιγόνης, 2010, Παρουσία Records - Scorpio, 2013, ανεξάρτητη παραγωγή) και έχει κάνει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. http://darnakes.bandcamp.com/ Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξη Ράπτη την θεατρική ομάδα "Hippo" που δραστηριοποιείται στον χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος. website:http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group Το 2014 διοργάνωσε και εμψύχωσε με συνεργάτες του δύο theater camp με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στο Belmont της California και στο Tenafly του New Jersey. To καλοκαίρι 2016 διοργάνωσε με συνεργάτες θεατρικό camp για παιδιά στη Μελβούρνη. Έχει κάνει περιοδείες με τη θεατρική του ομάδα σε Καναδά, Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία. Από τις Εκδόσεις Σαΐτα κυκλοφορεί το βιβλίο του "Χίμαιρα μικρά διηγήματα για μεγάλους" και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.10.html Το 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία το βιβλίο του "Στη βιβλιοθήκη του Δον Κιχωτη". Αρθρογραφεί τακτικά στο λογοτεχνικό περιοδικό "Νέο Πλανόδιον".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νούλης, Δημήτρης

Νούλης, Δημήτρης (Συγγραφέας)

Γεννημένος το 1956 στην Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το τέλος του δημοτικού σχολείου. Γυμνάσιο-λύκειο στη Ρομανική Ελβετία. Σπουδές διεθνούς εμπορίου στην οικονομική σχολή του Λονδίνου, (L.S.Ε.). Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας πριστής ξυλείας. Ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του μπαρ Belair, του εστιατορίου Μπέχτσιναρ και της Αίγλης, (Yeni Hamam), στην Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 1996-1999 εργάστηκε ως υπεύθυνος σε εταιρία catering. Από το 1999 εγκαταστάθηκε στον Λαιμό Πρεσπών όπου έχτισε και λειτουργεί το ξενοδοχείο "το Λιακωτό". Πατέρας τεσσάρων αγοριών. Μεράκι, η φωτογραφία, το γράψιμο και η ζωγραφική η οποία, πλέον, απορροφά τον περισσότερο χρόνο του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεκάτη, Ανθή

Λεκάτη, Ανθή (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1979. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στον Πειραιά. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007 παντρεύτηκε και το 2009 έφυγε από την πρωτεύουσα σε αναζήτηση μίας πιο ανθρώπινης ζωής. Σήμερα, ζει και εργάζεται στη Λαμία συντροφιά με τον άνθρωπο της και τις γάτες τους. Τον ελεύθερο χρόνο εξορμά στα βουνά και τις θάλασσες, διαβάζει και γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιτωράτος, Κωνσταντίνος

Βιτωράτος, Κωνσταντίνος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνειδητοποίησε την αγάπη του για τη συγγραφή στο Γυμνάσιο, οπότε ξεκίνησε να γράφει για προσωπική ικανοποίηση και κατάλαβε την αξία της έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου. Στο Λύκειο συμμετείχε στη δημιουργία διάφορων μαθητικών εφημερίδων στην ελληνική, αλλά και την αγγλική γλώσσα. Έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος των πρώτων του λογοτεχνικών πονημάτων, τα οποία σκοπεύει κάποια στιγμή στο μέλλον να εκδώσει. Πέρα από τη συγγραφή, το μεγάλο του πάθος είναι οι ξένες γλώσσες, τα ταξίδια και η επαφή με ξένους πολιτισμούς. Μελλοντικό του όνειρο είναι να γράψει ένα βιβλίο που θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θα αναδεικνύει τις ομοιότητες των λαών, προωθώντας τη διαπολιτισμική συνεργασία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τσίρος, Θανάσης

Τσίρος, Θανάσης (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Τσίρος γεννήθηκε στο Νησί της Ηλείας. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση ενώ παράλληλα ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία και το τραγούδι. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά "Νεοελληνικά γράμματα" και "Υδρία". Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Στο φως και στο σκοτάδι" εκδόθηκε το 1981 και η δεύτερη με τίτλο "Τα μαχαίρια της χαραυγής" το 2006. Ποιήματά του επίσης έχουν συμπεριληφθεί στην "Ανθολογία Ηλείών λογοτεχνών" (εκδ. Μορφωτική Ένωση Λεχαινών "ο Ανδρέας Καρκαβίτσας" 1981) Στην ανθολογία "Συνθέσεις" (εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2006) και στην "Ανθολογία διαγωνισμού ποίησης ΚΕ΄ συμποσίου" (εκδ. Συμποσίου Ποίησης, Πάτρα 2006) Το 2003 κέρδισε τον Α΄ έπαινο στον 3ο παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του Griechicher Kunst und Literatur Verein Bayern 2000 e.V. Το 1989 κέρδισε το Γ΄ βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Πάμε μαζί".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτσος, Γιάννης

Ρίτσος, Γιάννης (Συγγραφέας)

Γιάννης Ρίτσος (1909-1990). Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά Λακωνίας, γιος του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου και της Ελευθερίας το γένος Βουζουναρά. Είχε τρία αδέρφια. Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου. Την ίδια χρονιά πέθαναν ο αδερφός του Μανώλης και η μητέρα του. Το 1924 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στη Διάπλαση των Παίδων με το ψευδώνυμο Ιδανικόν Όραμα. Το 1925 ολοκλήρωσε και τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γύθειο και έφυγε με την αδερφή του Λούλα για την Αθήνα. Είχε προηγηθεί η οικονομική καταστροφή του πατέρα του και έτσι ο Ρίτσος εργάστηκε στην Αθήνα, αρχικά ως δακτυλογράφος και στη συνέχεια ως αντιγραφέας στην Εθνική Τράπεζα. Το 1926 αρρώστησε από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Υπήρξε βοηθός βιβλιοθηκάριου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Το Γενάρη του 1927 νοσηλεύτηκε στην κλινική Παπαδημητρίου και λίγο αργότερα μπήκε στο σανατόριο Σωτηρία, όπου έμεινε τελικά για τρία χρόνια. Στη Σωτηρία ο Ρίτσος γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη και με μαρξιστές και διανοούμενους της εποχής του, ενώ παράλληλα έγραψε κάποια ποιήματά του που δημοσιεύτηκαν στο φιλολογικό παράρτημα της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας. Από το φθινόπωρο του 1930 και για ένα χρόνο έζησε στα Χανιά, αρχικά στο Άσυλο Φυματικών της Καψαλώνας και μετά από προσωπική του καταγγελία των άθλιων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν εκεί σε τοπική εφημερίδα, μεταφέρθηκε μαζί με όλους τους τρόφιμους στο σανατόριο Άγιος Ιωάννης. Τον Οκτώβρη του 1931 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης. Εκεί σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Η υγεία του βελτιώθηκε σταδιακά, το ίδιο και τα οικονομικά του με τη βοήθεια της αδερφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική. Τον επόμενο χρόνο ο πατέρας του μπήκε στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί (όπου πέθανε το 1938) · πέντε χρόνια αργότερα τον ακολούθησε η Λούλα, που βγήκε το 1939. Το 1933 συνεργάστηκε με το περιοδικό της Αριστεράς Πρωτοπόροι και δούλεψε στο εμπορικό θέατρο για τέσσερα χρόνια (θίασοι Ζωζώς Νταλμάς, Ριτσιάρδη, Μακέδου). Στο χώρο της δημοσιογραφίας εμφανίστηκε επίσης στις στήλες του Ριζοσπάστη -όπου δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Τρακτέρ" με το ψευδώνυμο Ι. Σοστίρ- και των Ελεύθερων Γραμμάτων (1945). Το 1934 προσλήφθηκε ως επιμελητής εκδόσεων του οίκου Γκοβόστη και γράφτηκε στο Κ.Κ.Ε.. Το 1937 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πάρνηθας. Τον επόμενο χρόνο προσλήφθηκε στο Βασιλικό Θέατρο και το 1940 στη Λυρική Σκηνή. Κατά τη διάρκεια του ελληνογερμανικού πολέμου και της κατοχής ο Ρίτσος έζησε κατάκοιτος, παρόλα αυτά συμμετείχε στη δραστηριότητα του μορφωτικού τμήματος του ΕΑΜ και αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα από έρανο όταν κινδύνεψε η ζωή του από τις κακουχίες. Στη διάρκεια των Δεκεμβριανών επισκεπτόταν συχνά την Καισαριανή, συναντήθηκε με τον Άρη Βελουχιώτη και συνεργάστηκε με το Λαϊκό Θέατρο Μακεδονίας. Το 1948 εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου, τον επόμενο χρόνο στη Μακρόνησο, το 1950-1951 στον Άη Στράτη. Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύτηκε την παιδίατρο Φηλίτσα Γεωργιάδου από τη Σάμο, με την οποία απέκτησε μια κόρη την Έρη. Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση ως μέλος αντιπροσωπείας διανοουμένων και δημοσιογράφων και το 1959 επισκέφτηκε τη Ρουμανία. Το 1962 επισκέφτηκε ξανά τη Ρουμανία όπου συναντήθηκε με το Ναζίμ Χικμέτ και κατόπιν πήγε στην Τσεχία και τη Σλοβακία, όπου ολοκλήρωσε την Ανθολογία Τσέχων και Σλοβάκων ποιητών, την Ουγγαρία και τη Λ. Δ. της Γερμανίας. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ. Μετά το πραξικόπημα του Παπαδόπουλου το 1967 εξορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Γυάρο και τη Λέρο, το 1968 στη Σάμο, όπου τέθηκε υπό κατ΄ οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του για λόγους υγείας. Το 1970 επέστρεψε στην Αθήνα, μετά όμως από άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου εξορίστηκε εκ νέου στη Σάμο ως το τέλος του
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
191
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.234 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση