18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria 06
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria 06

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο: όψεις και μεταμορφώσεις

5.07€ -11% 4.51€

Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας "Photosynkyria" πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του χειμώνα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του εικαστικού και ευρύτερου κοινού και αποτελώντας ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της ελληνικής και διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Τα τελευταία επτά χρόνια, που η "Photosynkyria" οργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ορίζεται κάθε χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής που προτείνει ένα θέμα, επιτρέποντας την εστίαση σε ένα πιο συγκεκριμένο πεδίο μέσα από μια σειρά εκθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της 18ης "Photosynkyria" και επιμελητής του ΜΦΘ θα επιχειρήσω, κάτω από το γενικό τίτλο "Το φωτογραφικό ντοκουμέντο: όψεις και μεταμορφώσεις", να διερευνήσω ορισμένες από τις ιστορικές και σύγχρονες όψεις του φωτογραφικού ντοκουμέντου, μέσα από επιλεγμένες εργασίες ελλήνων και ξένων φωτογράφων.

Η ψηφιακή επανάσταση, η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης με όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η τηλεοπτική σαγήνη και τα ισχυρά εικονογραφικά της πρότυπα, η αποκάλυψη ιστορικών φωτογραφιών που έχουν υποστεί παραποίηση, έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο σε κρίση την παραδοσιακή πίστη προς τη δυνατότητα της φωτογραφίας να αποτελεί ένα αδιαμεσολάβητο αποτύπωμα της πραγματικότητας, ένα ψήγμα αντικειμενικής αλήθειας.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί στο σύνολο των 29 εκθέσεων, έργα που έχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου και ιστορική διάσταση, όπως η μεγάλη αναδρομική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ιστορική διάσταση έχουν ακόμη οι ανώνυμες συνήθως φωτογραφίες από τη συλλογή του Άρη Παπατζήκα, οι "Σκαπανείς του τεχνικού πολιτισμού" από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΔΕΗ με ντοκουμέντα από τον εξηλεκτρισμό της χώρας, καθώς και το έργο του Στέργιου Τσιούμα με ανέκδοτο υλικό από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίαςτου `70.

Στο σύγχρονο επίπεδο, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις φωτογράφων που εργάζονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο χώρο του ντοκουμέντου. [...]

(από το κείμενο του καλλιτεχνικού διευθυντή της "Photosynkyria 06")

Συλλογικό έργο (Φωτογράφος)


Ηρακλής Παπαϊωάννου

Ηρακλής Παπαϊωάννου (Επιμέλεια)

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη, 1962) σπούδασε φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο New York University και διδακτορικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και από το 2016 είναι διευθυντής του. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία και έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει μεταφράσει έργα των Susan Sontag, Ian Jeffrey και Villem Flusser για τη φωτογραφία στα ελληνικά.

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
18x13
Βάρος:
0.218 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση