Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν
(Μια διεπιστημονική προσέγγιση)

Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν
Μια διεπιστημονική προσέγγιση για το πώς μιλάμε σε παιδιά για το παρελθόν μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, μουσειολόγους και ψυχολόγους από διάφορες χώρες.
Το να μιλήσουμε στα παιδιά για το παρελθόν δεν είναι πρωταρχικά θέμα τχνικών σχετικά με το πώς θα τους μιλήσουμε γι΄ αυτό. Αφορά κυρίως το ποιο παρελθόν επιλέγουμε ν΄ αφηγηθούμε, ποιου παρελθόν, καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται και τις αξίες που αυτό εμπεριέχει. Έστι, το παρελθόν γίνεται επίσης ένας τρόπος να αξηγήσουμε πολλές πλευρές της "αλήθειας", όπως μπορούμε να τη γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε, και δεν θέλουμε, να αφηγούμαστε ιστορίες χωρίες αξίες.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Μέρος Πρώτο
Τα Μονοπάτια της Μάθησης: Γνωστική και Ψυχολογική Θεώρηση
- Robyn Fivush, "Αυτοβιογραφία, χρόνος και ιστορία: Η κατασκευή του παρελθόντος από τα παιδιά στο πλαίσιο της οικογενειακής αναπόλησης"
- Alan Costall, Ann Richards, "Η αναπαράσταση του παρελθόντος με εικόνες"
- Susan A. Gelman, Brandy N. Frazier, "Η κατανόηση της έννοιας της αυθεντικότητας από τα παιδιά"
- Patricia J. Bauer, "Πώς το παρελθόν βιώνεται ως παρόν; Γνωστική και νευρωτική ανάπτυξη".

Μέρος Δεύτεο
Αφηγήσεις για το Παρελθόν με Ψηφιακά και Έντυπα Μέσα
- Helaine Silverman, "Τρελά κέφια στο αρχαίο Περού: Μια κριτική ανάλυση της ταινίας της Disney ΄Ο αυτοκράτορας έχει κέφια΄"
- Μαρία Οικονόμου, "Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια"
- Νένα Γαλανίδου, "Η καταγωγή και η εξέλιξη του ανθρώπου στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων"
- Pascale Binant, "Γράφοντας προϊστορία για παιδιά: Μια σύγκριση του αρχικού και του επιλεμημένου κειμένου"
- Χρήστος Μπουλώτης, "Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ως σκηνικό για θαυμαστές ιστορίες"

Μέρος Τρίτο
Αφηγήσεις για το Παρελθόν σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους
- Ανδρομάχη Γκαζή, "Εκθέτοντας στα παιδιά το παρελθόν"
- Lauren E. Talalay, Todd Gerring, "Η ταρίχευση της Μπάρμπι: Μιλώντας στα παιδιά για την ταρίχευση στην αρχαία Αίγυπτο"
- Θεανώ Μουσούρη, "Συζητήσεις για το παρελθόν: Οικογένειες σε αρχαιολογικά μουσεία"
- Liv Helga Dommasnes, "Μικροί άνθρωποι με μεγάλη κληρονομιά"

Μέρος Τέταρτο
Αφηγήσεις για το Παρελθόν: Εκπαιδευτική Θεώρηση
- Viv Golding, "Η αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινωνική ένταξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες"
- Graig Howe, "Τοπία και χειμωνιάτικες ανιστορήσεις: Πώς οι ινδιάνοι Λακότα μιλούν στα παιδιά για το παρελθόν"
- Ana Pinοn, Pedro Funari, "Μιλώντας στα παιδιά της Βραζιλίας για το παρελθόν"
- Corina Sarbu, Dragos Gheorghiu "Η διδασκαλία της προϊστορίας σε παιδιά της ρουμανικής επαρχίας"

26χ21 εκ., 399 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Δημόσια Αρχαιολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 909.007 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία), 900.01 (Ιστορία - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Νένα Γαλανίδου (Επιμελητής) , Liv Helga Dommasnes (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-471-042-3
ISBN (10ψήφιο): 960-471-042-7
Βάρος: 1.124 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Νένα Γαλανίδου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1988). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις εφαρμογές της πληροφορικής στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton (1990) και εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μπενάκη. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο του Cambridge (1996). Δίδαξε Παλαιολιθική και Μεσολιθική Αρχαιολογία και Ποσοτικές Μεθόδους στην Αρχαιολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο κολέγιο Clare Hall (1996-1999). Το 2000 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια και το 2009 αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου (οικιστική οργάνωση, τεχνολογία, κοινωνική συγκρότηση και ταυτότητα), την Εθνοαρχαιολογία, την Αρχαιολογική Ιστορία και Μέθοδο, και τη Δημόσια Αρχαιολογία. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και την Κροατία και συμμετείχε σε διεθνή προγράμματα μελέτης της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής Αρχαιολογίας της ΝΑ Ευρώπης.

Μπουλώτης, Χρήστος
Αρχαιολόγος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο νησί της Λήμνου (1952), σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Συγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Wϋrzburg (Γερμανία). Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα Μεταπτυχιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έκανε ανασκαφές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το 1985 διορίσθηκε αρχαιολόγος-ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών, με ειδικότητα κυρίως το μινωικό και το μυκηναϊκό πολιτισμό. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολείται συστηματικά απο το 1987. Έχει γράψει μέχρι σήμερα περίπου τριάντα βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο "Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας" κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας (Pier Paolo Vergerio, 1989). Ανάμεσα σε άλλες λογοτεχνικές διακρίσεις, τιμήθηκε στην Ελλάδα το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το έργο του "Το άγαλμα που κρύωνε".

Η Μαρία Οικονόμου είναι λέκτορας Μουσειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Μουσειολογίας και Νέες Τεχνολογίες) στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και της Γλασκώβης και εργάστηκε στο Μουσείο Πιτ Ρίβερς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.