Η συνταγή της αγάπης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η συνταγή της αγάπης

Μυθιστόρημα: Βασισμένο σε αληθινή ιστορία

Saira Shah

16.52€ -26% 12.22€

Η Άννα ξέρει ότι αν θέλεις πραγματικά κάτι πρέπει να το σχεδιάσεις. Στο κάτω κάτω είναι σεφ. Για να φτιάξεις μια πετυχημένη μπεσαμέλ, χρειάζεσαι στα κατάλληλα υλικά στις κατάλληλες ποσότητες τη σωστή στιγμή. Έτσι, όταν μένει έγκυος, σχεδιάζει την τέλεια ζωή της για το τέλειο μωρό της.

Αλλά το όνειρο γίνεται εφιάλτης για την Άννα και τον Τομπάιας όταν μαθαίνουν ότι το κοριτσάκι της, η Φρέγια, γεννήθηκε με ένα σοβαρό διανοητικό και σωματικό πρόβλημα. Ο Τομπάιας ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αγαπήσει αυτό το παιδί. Και η Άννα έχει σοβαρές αμφιβολίες αλλά κάτι μέσα της δεν την αφήνει να το απαρνηθεί. Πείθει, λοιπόν, τον Τομπάιας να μετακομίσουν στη Γαλλία μαζί με τη Φρέγια μέχρι να περάσει ο καιρός και να καταφέρει να απαγκιστρωθεί από το μωρό.

Η οικογένεια καταλήγει σε ένα παλιό και γεμάτο ποντίκια αγρόκτημα στη γαλλική επαρχία. Η Άννα είναι αποφασισμένη να βάλει και πάλι τη ζωή της σε τάξη ή τουλάχιστον να καθαρίσει μια και καλή την κουζίνα της από τα ποντίκια. Όσο περισσότερο προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της, τόσο η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό της. Και τότε ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Φρέγια θα αλλάξει τα πάντα...

Μια τρυφερή ιστορία για την απέραντη και άνευ όρων αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους.

Έφη Φρυδά (Μεταφραστής)


Saira Shah (Συγγραφέας)

Η Σαΐρα Σα γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι συγγραφέας, πολεμική ανταποκρίτρια και δημιουργός ντοκιμαντέρ με θέματα όπως οι διεθνείς σχέσεις και οι πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις. Το έργα της "Unholy War", "Beneath the Veil" και "Death in Gaza" έχουν διακριθεί επανειλημμένως και της έχουν εξασφαλίσει τρία βραβεία Emmy και ένα ειδικό βραβείο BAFTA. Έχει γράψει ένα αυτοβιογραφικό κείμενο με τίτλο "The Storyteller΄s Daughter" ενώ σταμάτησε να κινηματογραφεί το 2003. Τώρα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Η κόρη της, Αλίσα, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και το μυθιστόρημα "Η συνταγή της αγάπης" είναι προϊόν και της δικής της προσωπικής ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
454
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.564 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Ένσταση για τον τίτλο. Εντελώς ασύμβατος με το…

★ ★ ★ ★ ★

Ένσταση για τον τίτλο. Εντελώς ασύμβατος με το ύφος του βιβλίου. Το βιβλίο περιγράφει την ανατροπή της ζωής της ηρωίδας με αφορμή τη γέννηση του παιδιού της. Η ζωή της η προσωπική κλυδωνίζεται, η επαγγελματική περνάει περίπου στην ανυπαρξία και καλείται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες μιας μετακόμισης περίπου στο πυρ το εξώτερον, τη μαμά της που εισβάλλει ως ταύρος σε υαλοπωλείο κραδαίνων κατεβατό με ατελείωτες συμβουλές και παρατηρήσεις, νέα πρόσωπα γεμάτα προβλήματα και τα ίδια ... Ως κερασάκι στην προβληματική τούρτα έρχεται να καθίσει η αιτία όλων αυτών : η γέννηση ενός ανίατα άρρωστου μωρού. Η ηρωίδα ξεκινά μία πάλη με τον εαυτό της και τα ενοχικά συναισθήματα που την κατακλύζουν εξαιτίας της απόρριψης που νοιώθει για το μωρό της. Παλεύει όμως και με τις εποχές του χρόνου που κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη ζωή της στο νέο της σπίτι, ένα αγρόκτημα στην άκρη του πουθενά. Το ετοιμόρροπο σπίτι θυμίζει και παραπέμπει στον εσωτερικό της κόσμο. Τα σχέδια της για μια καλύτερη ζωή, προσωπική και επαγγελματική διαψεύδονται και η ίδια αναλώνεται σε έναν άνισο αγώνα που τελικά την εξαντλεί. Διάφορα ερωτήματα τίθενται στο βιβλίο. Οφείλει ένας γονιός να αφιερώσει - καταστρέψει όλη του τη ζωή, προσωπική και συζυγική για να φροντίσει ένα άρρωστο παιδί; Ή μήπως έχει παρέλθει ο καιρός της θυσίας και οφείλει στον εαυτό του να κοιτάξει μπροστά, ισορροπώντας συναισθηματικά και διοχετεύοντας τις δυνάμεις του στην εξέλιξη του και της σχέσης του με το σύντροφό του; Η ηρωίδα μάχεται, καταρρέει, επανακάμπτει, απελπίζεται, τα παρατάει, επιστρέφει. Το μωρό της κατάφερε να το αγαπήσει και να συμφιλιωθεί με την κατάσταση και το μέλλον του που γίνεται άρρηκτα δεμένο με το δικό της και του άντρα της. Όχι από ανάγκη ή τύψεις αλλά από συνειδητή επιλογή. Μέσα από άπειρες ψυχικές μεταπτώσεις επιλέγει το μωρό της, ξέροντας ότι θα υπάρχει ημερομηνία λήξης. Σε πείσμα των συνθηκών οργανώνει το σπίτι της και επενδύει στο όνειρό της. Αποφεύγει τη θυσία και μέσα από όλες τις διεργασίες που περνάει καταφέρνει να συνεχίσει να ονειρεύεται μια ζωή που θα περιλαμβάνει και το άρρωστο παιδί της μαζί με όλα αυτά που λαχταράει να δημιουργήσει. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πολλές φορές οι περιγραφές σοκάρουν με την ωμότητα τους και εννοώ την απερίφραστη άρνηση των γονιών να ασχοληθούν με το παιδί τους. Αναρωτιέται ο αναγνώστης "μα είναι δυνατόν να λες νέτα σκέτα ότι θες να πεθάνει το παιδί σου μια ώρα αρχύτερα;". Και όμως είναι, όπως φαίνεται από το βιβλίο. Ίσως για μας τους νότιους είναι σοκαριστικό. Μπορεί να το σκέφτεσαι και να το παρακαλάς ενδόμυχα αλλά δεν το ξεστομίζεις έτσι εύκολα. Η έννοια της υποχρέωσης ίσως είναι περισσότερο αναπτυγμένη σε μας. Πάντως είναι ένα βιβλίο γεμάτο με συναισθήματα που τονίζονται περισσότερο από τις περιγραφές των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η ηρωίδα.

Emily Tsaroucha
(Αναρτήθηκε στις 13/10/2014)