Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το παιδί και ο έφηβος στην οικογένεια και στο σχολείο
(Δύο θεσμοί που επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη και την προσαρμογή του παιδιού και του έφηβου)
Συγγραφέας:   Κώστας Γ. Χρηστάκης


Offer
Είναι γνωστό ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες-πυλώνες της αγωγής και της εκπαίδευσης είναι το σχολείο, η οικογένεια και η κοινωνία. Αν ο ένας από αυτούς απέχει ή δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στον ρόλο του, τότε είναι πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ελλειμματικά ή να μην είναι αυτά που περιμένουμε.
Η ανατροφή αλλά και η προσαρμογή του παιδιού αφορά άμεσα και κυρίως στους γονείς. Ο κοινωνικοποιητικός ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός και αναντικατάσταστος. Μέσα στην οικογένεια, με την προσπάθεια των γονέων και τις αλληλεπιδράσεις των προσώπων του ενδοοικογενειακού πλαισίου (γονείς, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες κ.ά.), το παιδί οικοδομεί σταδιακά την προσωπικότητά του, μαθαίνει να τηρεί κανόνες και όρια, και κοινωνικοποιείται. Είναι γνωστό ότι τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Έπειτα έρχεται το σχολείο, το οποίο συμπληρώνει και βελτιώνει ό,τι δεν έχει γίνει στην οικογένεια ή έχει οικοδομηθεί με λάθος τρόπο. Οι γονείς, λοιπόν, μαζί με το σχολείο, κατά κύριο λόγο, προετοιμάζουν τον αυριανό πολίτη, τον επαγγελματία, τον οικογενειάρχη, τον κοινωνικό άνθρωπο.
Ευχής έργο θα ήταν οι γονείς, ως βασικός παράγοντας αγωγής, να είναι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι τους αφορά. Αλλά και ως παράγοντες της εκπαίδευσης και ως φορολογούμενοι πολίτες, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή στον καθορισμό της πολιτικής, καθώς και στον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων, των στόχων και των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Αυτό προϋποθέτει ανάλογη εκπαίδευση ή επιμόρφωση που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Σημειώνουμε ότι οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται όχι μόνο για θέματα τα οποία αφορούν προβληματικές καταστάσεις των παιδιών τους, όπως είναι προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά., αλλά και για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, τα οποία πρέπει να απασχολούν όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους γονείς, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Έτσι θα μπορούν:

α. Να ελέγχουν την πολιτεία και τους άλλους φορείς για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν, και να απαιτούν, τόσο ως γονείς όσο και ως φορολογούμενοι πολίτες, αυτά που δικαιούνται.
β. Να έχουν λόγο, με βάση τις αρχές και τους κανόνες μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, όπως είναι η Ελλάδα, και να παρεμβαίνουν, ανάλογα με τη θέση τους και τη δύναμή τους, για να συμβάλλουν θετικά στις εξελίξεις που σημειώνονται κατά καιρούς σε ό,τι αφορά π.χ. στην εκπαίδευση και τις άλλες δραστηριότητες που αφορούν στα παιδιά τους.

Με βάση τις αντιλήψεις αυτές, στα πλαίσια συνεργασίας μας τα τελευταία δέκα χρόνια με ένα από τα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων πάνω σε θέματα ψυχοπαιδαγωγικού κυρίως αλλά και άλλου ενδιαφέροντος.
Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή κι αυτό μας ενθάρρυνε να επεξεργαστούμε περισσότερο το υλικό που είχε προκύψει και να συγγράψουμε το πόνημα αυτό, με την ελπίδα ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί.
Ευχαριστίες οφείλω στον Πρόεδρο, τους διευθυντές, τα στελέχη και τους γονείς των παιδιών των εκπαιδευτηρίων, που μου έδωσαν την ευκαιρία να σκεφτώ, να μελετήσω περισσότερο και να ολοκληρώσω την εργασία αυτή. Ευχαριστίες οφείλω, επίσης, στη σύζυγό μου και στα παιδιά μου, που με την ανοχή τους τούς στέρησα την παρουσία μου και πολύ από τον χρόνο που τους όφειλα, για να ολοκληρωθεί το βιβλίο αυτό.

Χαλάνδρι, 2012
Κώστας Χρηστάκης

24χ17 εκ., 295 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 305.235 (Έφηβοι)
ISBN: 978-960-333-740-9
ISBN (10ψήφιο): 960-333-740-4
Βάρος: 0.519 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χρηστάκης, Κώστας Γ.
Μετά τις βασικές του σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, συνέχισε τις σπουδές του με μετεκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον και την προσοχή του στην εκπαίδευση των παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες (ειδική αγωγή). Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, από το δημοτικό σχολείο μέχρι και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το 1992 εντάχτηκε στο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου τα δύο τελευταία χρόνια είχε την ευθύνη της ειδικής αγωγής. Έχει γράψει πολλές επιστημονικές μελέτες, ερευνητικές εργασίες και βιβλία και έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα σχετικά με την ειδικότητά του. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά, στο πρόγραμμα ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναβάθμισης του προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία έχει οργανώσει ο ίδιος, το Υπουργείο Παιδείας, πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς. Σήμερα είναι συνταξιούχος με το βαθμό του Ειδικού Παρέδρου (ε.τ.) του Π.Ι. Διδάσκει στο Μ.Δ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με επιμορφωτικό και συγγραφικό έργο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.