Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αιγιοπελαγίτικα γλωσσοϊστορικά μελετήματα
(Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Εύβοια, Κρήτη)

Αιγιοπελαγίτικα γλωσσοϊστορικά μελετήματα
Μια εκπληκτική συλλογή κειμένων για όσους μελετούν την ιστορία και τα γλωσσικά ιδιώματα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Η εξέλιξη της γλώσσας και της ιστορίας στο Αιγαίο Πέλαγος αποτέλεσαν το αντικείμενο πολυετών ερευνών του Μιχάλη Σκανδαλίδη. Τώρα, ένα μεγάλο τόμο, σε διαστάσεις Α4, έχουν συγκεντρωθεί λεπτομερείς γλωσσοϊστορικές μελέτες για τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Εύβοια, την Κρήτη και την Κύπρο.

Ο τόμος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει εξαιρετικά πρωτότυπες μελέτες όπως Αλάσαρνα: Κέντρο του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών της Κω, Ετυμολογικές προσεγγίσεις σε μερικά τοπωνύμια της Καρδάμαινας, Αχούσα: ένα δυσετυμολόγητο τοπωνύμιο της Δωδεκανήσου, Ιωνισμοί στο αρχαίο Κωακό ονομαστικό, Αρχαιόθετα και βυζαντινά τοπωνύμια στο Πυλί της Κω, Βυζαντινές και μεσαιωνικές τοπωνυμικές παρουσίες στην Κω, Λεξιλογικοί ιδιωματικοί αρχαϊσμοί στα δημοτικά τραγούδια της Κω, Ο Κώϊος πτελεατικός οίνος: ένας σημασιολογικός προβληματισμός, Γύρω από τα ονοματικά των Λειψών , Ετυμολογικές νησωνυμικές αναζητήσεις στην Επαρχία Καλύμνου, Κοινά διαλεκτικά Καλύμνου – Κω, Αστυπάλαια: προσεγγίσεις γύρω από την ονοματοθεσία του νησιού, Οικογενειακά ονόματα της Νισύρου, Το πολύνησο της Νισύρου: Γεωγραφική, ιστορική και ονοματολογική προσέγγιση, Ιστορικές και άλλες ειδήσεις για την Τήλο από τη μελέτη των τοπωνυμίων της, Χαλκήτικα οικογενειακά ονόματα και παρατσούκλια από αρχαία ή βυζαντινή επίδραση, Συμβολή στα ονοματολογικά Χάλκης Δωδεκανήσου, Πρώτη προσέγγιση στους Κώδικες του 19ου αιώνα της Χάλκης, Διορθωτικά και συμπληρωματικά στα τοπωνυμικά και ονοματικά της Χάλκης, Ο Ρόδιος λαογράφος Αναστάσιος Βρόντης, Η πειρατεία στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους, Παράλληλοι διαλεκτικοί αρχαϊσμοί στα γλωσσικά ιδιώματα Καρπάθου και Κω, Το αρσενικό και θηλυκό άρθρο ʽεʼ στο Καστελλόριζο: ένα μονομάρτυρο γλωσσικό φαινόμενο στα ιδιώματα της Δωδεκανήσου, Η ελληνικότητα των βραχονησίδων του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους και η εθνική τους σημασία, Φαρμακονήσι: Φαρμάκω ή Φάρμακος ή Φαρμακούσα: Μια νησίδα του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους, Αλιμ(ν)ιά: Ένα μεγαλονήσι του Δωδεκανησιακού Νησιωτικού Μικρόκοσμου, Καλόλιμνος-Λιμνιά (Ίμια), Το Γυαλί της Νισύρου: Ιστορική αναδρομή. Νέα στοιχεία ονοματολογικής προσέγγισης, Συμβολή στη μελέτη των ονομάτων των νησίδων και βραχονησίδων της Δωδεκανήσου, Αιγαίο-Δωδεκάνησος κατά τις αρχαίες και μεσαιωνικές πηγές και η Ελληνικότητα της Δωδεκανησιακής μικρονησίας, Η πατριδογνωσία των βραχονησίδων του Αιγαίου, Ονοματολογικός περίπλους της Εύβοιας κατά τις αρχαίες και νεότερες Πηγές, Ονοματολογική περιήγηση στον νησιωτικό μικρόκοσμο των Κυκλάδων, Πρώτη προσέγγιση στη γλωσσική σχέση Σίφνου-Δωδεκανήσου, Κατάπολα Αμοργού, Αμοργινά επώνυμα ενετικής αρχής , Νησωνυμικός περίπλους Κρήτης, Κοινά λεξιλογικά στοιχεία της κυπριακής διαλέκτου στα ιδιώματα των Δωδεκανήσων, Η Ιατρική Σχολή της Κω στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα κ. ά. μαζί με τρεις πίνακες/ευρετήρια για την εύκολη αναζήτηση προσώπων, πραγμάτων και λέξεων, ελληνικών και ξένων.

Ένα ανεκτίμητο σύγγραμμα για όσους μελετούν την ιστορία και τα γλωσσικά ιδιώματα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

29χ21 εκ., 520 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480.7 (Ελληνική γλώσσα - Διάλεκτοι ), 910.014 (Τοπωνύμια)
ISBN: 978-960-6712-85-2
ISBN (10ψήφιο): 960-6712-85-0
Βάρος: 1.614 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
35.14
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σκανδαλίδης, Μιχάλης Ε.
Ο Μιχάλης Ευστ. Σκανδαλίδης γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1935. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου (1954-1956) και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1963-65). Υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου (1966-86), και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (1986-1990). Ζει με την οικογένεια του στη Ρόδο και σήμερα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη των τοπωνυμίων και των ονομάτων της Δωδεκανήσου. Είναι γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (Σ.Γ.Τ.Δ.) από το 1986, αντεπιστέλλον μέλος του φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός", μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.). Έγραψε τα βιβλία: "Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, ηθογραφία - κοινωνιογραφία" Αθήνα 1965, "Το τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου" (έκδ. της Σ.Γ.Τ.Δ.), Αθήνα 1982 (Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη, 1963), "Ο νησιωτικός μικρόκοσμος του δωδεκανησιακού αρχιπελάγους, νησίδες, νησίδια (βραχονησίδες), βράχοι, γεωγραφική, ιστορική και ονοματολογική προσέγγιση" (με σαράντα δύο χάρτες εκτός κειμένου), Αθήνα 1994, "Δωδεκανησιακή Μικρονησία, Αιγαίου Αινίγματα - Island groups of the Dodecanese, enigmas of the Aegean" (δίγλωσσο, εκδ. ΥΕΤΟΥΣΑ), Αθήνα 1997, "Τοπωνυμικά και ονοματικά της νήσου Κω" (υπό έκδοση με πρωτοβουλία των Δήμων Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών). Έγραψε μελέτες, άρθρα και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια για την ιστορία, λαογραφία, ονοματικά και τοπωνυμικά της Δωδεκανήσου, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και στα περιοδικά "Ονόματα" της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, "Νεοελληνική Διαλεκτολογία" της Ελληνικής Διαλεκτολογικής Εταιρείας, "Δωδεκανησιακόν Αρχείον" της Δ.Ι.Λ.Ε., "Δωδεκανησιακά χρονικά" της Σ.Γ.Τ.Δ., "Κωακά" του Πνευματικού Ομίλου Κώων "Ο Φιλητάς", "Καλυμνιακά χρονικά", "Νισυριακά" της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.