Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Υλικός πολιτισμός
(Η ανθρωπολογία στη χώρα των πραγμάτων)

Offer
Είναι ο υλικός κόσμος "επιφανειακός", "εφήμερος", και ως εκ τούτου καταδικασμένος να συγκαλύπτει και να συσκοτίζει ό,τι θεωρείται "ουσιαστικό", "αληθινό" και "αιώνιο"; Είναι άψυχος" και "παθητικός", στον αντίποδα της οντότητας του "ανθρώπου", που είναι "ζωντανός" και "ενεργητικός"; Τότε, πώς μπορεί ένα έργο τέχνης να "δρα": να καθηλώνει, να συγκινεί, να προκαλεί συναισθήματα στο θεατή του; Και γιατί απευθυνόμαστε σε μια μηχανή ή σε ένα αυτοκίνητο δίνοντας του συχνά όνομα και παρακαλώντας το να μη χαλάσει όταν βρισκόμαστε στη μέση του πουθενά; Πώς γίνεται να υπάρχουν "έξυπνα σπίτια" και "έξυπνα υφάσματα"; Και πώς το ένδυμα και η τροφή μπορούν να γίνουν αντίστοιχα "δεύτερο δέρμα" και "ανθρώπινο σώμα"; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στα υποκείμενα και τα αντικείμενα; Και ποια η σχέση μας με την ύλη; Μήπως δεν είμαστε και οι ίδιοι από ύλη; Υπάρχουν, τελικά, ειδικές κατηγορίες "του υλικού" και "του άυλου" ή, μήπως, διαφορετικά "υλικά", που διαρκώς κινούνται, μεταλλάσσονται και συμφύρονται;

Ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, διερευνώνται στα κείμενα αυτού του τόμου από μελετητές με ανθρωπολογική ή/και αρχαιολογική κατάρτιση και με διαφορετικές θεωρητικές καταβολές. Ορισμένοι από αυτούς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση και αναγνώριση του Υλικού Πολιτισμού ως οργανωμένου διεπιστημονικού πεδίου έρευνας, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Στα κεφάλαια που υπογράφουν, παρουσιάζουν τις εξελίξεις και τους νέους δρόμους έρευνας και θεωρητικού προβληματισμού σε θεματικές οι οποίες έχουν αποτελέσει πεδία ζωηρού ενδιαφέροντος και σημεία αναφοράς στη μελέτη του υλικού πολιτισμού: Μουσεία, Πολιτισμική Κληρονομιά, Τέχνη, Οπτικός Πολιτισμός, Τοπίο, Κατοικία, Τεχνολογία, Κα-τανάλωση, Ένδυμα, Τροφή. Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό να εγκαινιάσει και στην Ελλάδα μια συστηματικότερη συνομιλία ανάμεσα σε μελετητές αυτών των πεδίων, αποκαλύπτοντας τις προοπτικές που ανοίγει μια "ανθρωπολογία στη χώρα των πραγμάτων".

24χ17 εκ., 431 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανθρωπολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Ανθρωπολογία ), 306 (Πολιτισμική ανθρωπολογία)
Άλλα πρόσωπα: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς) , Ελεάνα Γιαλούρη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-221-552-4
ISBN (10ψήφιο): 960-221-552-6
Βάρος: 0.732 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Victor Buchli είναι αναπληρωτής καθηγητής Υλικού Πολιτισμού στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του University College London. Το έργο του επικεντρώνεται σε θέματα αρχιτεκτονικής, αρχαιολογίας νεότερων χρόνων, καθώς και σε ζητήματα κριτικής θεώρησης της υλικότητας και των νέων τεχνολογιών. Είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος της συντακτικής επιτροπής του διεπιστημονικού περιοδικού "Home Cultures", αφιερωμένου στην κριτική μελέτη της οικιακής σφαίρας.

Η Beverly Butler είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London, στο οποίο διευθύνει το πρόγραμμα Masters για τη μελέτη της πολιτισμικής κληρονομιάς και διδάσκει μαθήματα που αφορούν την πολιτισμική μνήμη. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στις θεωρητικές προσεγγίσεις της πολιτισμικής κληρονομιάς, τις εθνογραφίες για την κληρονομιά και την πολιτισμική μνήμη, και τις αρχειακές φαντασιώσεις. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Έχει γράψει μία μονογραφία, με τίτλο "Return to Alexandria" (Left Coast Press, 2007), ενώ ετοιμάζει μια δεύτερη, με τίτλο "Possessing Palestine".

Ο Daniel Miller είναι καθηγητής Υλικού Πολιτισμού στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του University College London. Ειδικεύεται στη μελέτη του υλικού πολιτισμού και της κατανάλωσης. Τα τελευταία χρόνια το έργο του έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα ψηφιακής ανθρωπολογίας, ενώ παράλληλα τον απασχολούν θέματα όπως η μητρότητα και η ανθρωπολογία του ενδύματος. Συμμετέχει μαζί με μεταδιδακτορικούς συναδέλφους και φοιτητές του σε ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα (2012-2017), χρηματοδοτούμενο από το European Research Council, για την επιρροή των Νέων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Ο Michael Rowlands είναι ομότιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Υλικού Πολιτισμού στο University College London. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο University of Cape Town και στο University of Gothenburg (Σουηδία). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν θεωρητικές προσεγγίσεις μετααποικιακών μουσείων και συλλογών, πολιτισμικής κληρονομιάς και υλικού πολιτισμού. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα για τις ιστορίες των μετααποικιακών μουσείων στη Δυτική Αφρική (Καμερούν, Λιβερία, Νιγηρία), για το ρόλο της πολιτισμικής κληρονομιάς στη μετεμφυλιακή Λιβερία, καθώς και για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν μουσεία στις επαρχίες Sichuan και Yunnan της Κίνας. Η τρέχουσα έρευνα του εστιάζεται σε ζητήματα επαναπατρισμού της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και στις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στα εθνογραφικά μουσεία και τις συλλογές της Ευρώπης. Αυτό τον καιρό συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την Ευρώπη και την Κίνα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεργάζεται παράλληλα με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν για την αναβίωση της ιθαγενούς πολιτισμικής γνώσης.

Ο David Sutton είναι αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο Southern Illionois University Carbondale. Τα τελευταία είκοσι χρόνια πραγματοποιεί έρευνες στην Κάλυμνο με επίκεντρο τη μνήμη, την ιστορική συνείδηση, το φύλο και το φαγητό.

Ο Christopher Tilley είναι αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος, καθηγητής Υλικού Πολιτισμού στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του University College London. Τα ενδιαφέροντα του αφορούν την ανθρωπολογική θεωρία και τη μελέτη του υλικού πολιτισμού, τις φαινομενολογικές προσεγγίσεις του χώρου, την ανθρωπολογία και την αρχαιολογία της "τέχνης", τη νεολιθική εποχή και την εποχή του χαλκού στη Βρετανία και την Ευρώπη. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες στη Σκανδιναβία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Vanuatu. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού "Journal of Material Culture".

Ο Κωνσταντίνος Καλαντζής σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και Ανθρωπολογία στο University of Oxford και στο University College London. Η διδακτορική έρευνα του αφορούσε ζητήματα εξουσίας και κοινωνικού φαντασιακού στα Σφακιά Κρήτης από τη σκοπιά του οπτικού και του υλικού πολιτισμού. Διεξάγει εθνογραφική έρευνα στο πλαίσιο δύο αρχαιολογικών προγραμμάτων, στις Κυκλάδες (Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και τη Θεσσαλία (Αρχαιολογική Υπηρεσία και University of Southampton). Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του αφορούν ζητήματα σχετικά με την οπτική ανθρωπολογία και τον υλικό πολιτισμό, την κριτική θεωρία, τη μετααποικιακή θεωρία και τη φαινομενολογία. Έχει λάβει υποτροφίες από διάφορα ιδρύματα, όπως το University College London, το Arts and Humanities Research Council και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Princeton University.

Η Έλια Πετρίδου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College London, απ΄ όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα στην Ανθρωπολογία του Υλικού Πολιτισμού. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη διαφήμιση και την κατανάλωση τροφίμων, στα οποία εξετάζονται ζητήματα μετανάστευσης, εθνικισμού και ταυτότητας.

Η Ελπίδα Ρίκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1986 έως το 1997 σπούδασε στο Παρίσι Κοινωνική Ανθρωπολογία (D.E.A., Paris V) και Κοινωνική Ψυχολογία (D.E.A.και Doctorat, E.H.E.S.S.), συνεργάστηκε σε έρευνες γύρω από τις κοινωνικές παραστάσεις (C.N.R.S., A.N.R.S.) και παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με την ψυχανάλυση και τη θεραπεία μέσω τέχνης. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (Ηʼ εργαστήριο ζωγραφικής). Από το 1997 δίδαξε μαθήματα κοινωνικής ψυχολογίας και ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2007 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα «Ανθρωπολογία και Ψυχολογία» και «Ανθρωπολογία και Τέχνη». Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Είχε την επιστημονική επιμέλεια και έγραψε την εισαγωγή και το επίμετρο για το βιβλίο του Marc Auge "Για μια ανθρωπολογία των σύγχρονων κόσμων" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1999). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται σήμερα στις σχέσεις τέχνης και ανθρωπολογίας, στις κοινωνικές παραστάσεις και στην ανθρωπολογία του σώματος.

Η Εσθήρ Σολομών είναι αρχαιολόγος, υποψήφια διδάκτωρ ανθρωπολογίας του Mουσείου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (USL).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.