Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνικός διάλογος και εργοδοτικές οργανώσεις
(Από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων στην ηγεμονία των «αγορών»)
Συγγραφέας:   Βάλια Αρανίτου


Offer
Ο κοινωνικός διάλογος υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση για τη σχέση κράτους, κεφαλαίου και εργασίας, η οποία θεωρήθηκε θεμέλιο της διαδικασίας εξευρωπαϊσμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό τη σταδιακή εγκατάλειψη του μοντέλου του «κοινωνικού κορπορατισμού», που καθόριζε τις σχέσεις κεφαλαίου - εργασίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας πρόσφατα διαφαίνεται η αντικατάστασή του από ένα είδος «διαβουλευτικού κορπορατισμού» στο υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης και δομές εξαρθρωμένου πλουραλισμού στο μέσο και χαμηλό.

Το βιβλίο με σαφή και εξαντλητικά τεκμηριωμένο τρόπο και με γνώμονα τη διεθνή προβληματική απαντά στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις συνέχειες και τις ασυνέχειες ανάμεσα στον κοινωνικό διάλογο και το σύστημα κοινωνικής εκπροσώπησης που προηγήθηκε από τη μια, και εκείνο που διαφαίνεται ότι εγκαθίσταται από τις πρόσφατες εξελίξεις από την άλλη. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι στη χώρα μας η εδραίωση του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και το κράτος, στο πεδίο χάραξης πολιτικής, διαμόρφωσε τους όρους για τη βαθμιαία ηγεμόνευση των εργοδοτικών αιτημάτων και στρατηγικής. Ωστόσο, στη συνάφεια της κρίσης παρατηρείται απόκλιση συμφερόντων στο εργοδοτικό στρατόπεδο που απομακρύνει τους
μεγάλους από τους μικρούς και μεσαίους εργοδότες, η οποία ενδεχομένως, να σημαίνει και το τέλος του κοινωνικού διαλόγου, τουλάχιστον στη χώρα μας.

24χ17 εκ., 256 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331 (Εργασία), 320.1 (Κράτος)
ISBN: 978-960-493-221-4
ISBN (10ψήφιο): 960-493-221-7
Βάρος: 0.543 κιλά
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος Κυκλοφορίας: 2013
Γράψε τη δική σου κριτική
12.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αρανίτου, Βάλια
Η Βάλια Αρανίτου σπούδασε οικονομικά και πολιτική επιστήμη στην Αθήνα και στο Παρίσι. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επιστημονική σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οργάνωση των ομάδων συμφερόντων και τον ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα, τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις οικονομικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.