Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου
(Η ζωή και το έργο του)
Συγγραφέας:   Ιωσήφ, 1917-1999 Σιακκής


Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου
"Ασφαλώς του άρεσαν οι επιτυχίες· αυτή είναι η ορθολογική, φυσιολογική στάση του πνευματικού ανθρώπου και δημιουργού που ζητάει, και πρέπει να ζητάει, ανταπόκριση. Αλλιώς ο δημιουργός θ΄ απευθυνόταν στο υπερπέραν και δεν θα ήταν εκ του κόσμου τούτου. Είδαμε τις χαρές του στις επιτυχίες. Ήσαν νόμιμες και συμπαθέστατες, και με τον ίδιο τρόπο αντιδρούσε νέος, ώριμος ή πρεσβύτης. Στις κακοτοπιές δεν μάζευε μέσα του κακίες, μνησικακίες, οργή ή φθόνο για τους άλλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε ακαδημαϊκός συναντήθηκε κάπου με πρόσωπο που είχε συνεργήσει στο διωγμό του απ΄ τη Βιβλιοθήκη. Εκείνος τον πλησίασε να του δώσει εξηγήσεις. Ο Καμπούρογλου, με τη συνηθισμένη από πάντα καταδεξιά και προσήνειά του, του είπε ήρεμα: "Μάτια μου, εκάνατε ό,τι μπορούσατε για να κατέβω τις σκάλες της Βιβλιοθήκης και ν΄ ανέβω τις σκάλες της Ακαδημίας. Ακόμη ένα τέτοιο κι έγινα Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

...Συνεντεύξεις έδινε πρόθυμα, πάντα με το χαμόγελο, του άρεσαν γιατί με τις απρόοπτες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δοκίμαζε απρόοπτες εκπλήξεις. Δεν έπαψε ποτέ να είναι απλός και αγνός σαν παιδί, πονόψυχος. Δεν ένιωσε φθόνο ποτέ του και δεν έχασε ποτέ την αισιοδοξία του. Πίστευε στους νέους και τους αγαπούσε... Τον ρώτησε άλλος δημοσιογράφος αν αγαπάει τους νέους και απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι οι γέροι είναι οπισθοδρομικοί. Άμα δει γέρους, του φαίνεται πως θα του ΄ρθει ημιπληγία. Χαιρόταν μάλιστα να βλέπει τους νέους να εργάζονται, κάτι που γι΄ αυτόν ήταν άρτος ζωής, η καθημερινή δουλειά με το σύνθημα nulla dies sine linea".

(Από το κεφάλαιο Ις΄, "Ο άνθρωπος και τ΄ ανθρώπινα")

21χ14 εκ., 259 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Νεοελληνική Προσωπογραφία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 920 (Βιογραφίες), 928.495 (Συγγραφείς, Έλληνες)
ISBN: 978-960-250-540-3
ISBN (10ψήφιο): 960-250-540-0
Βάρος: 0.409 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωσήφ Σιακκής (1917-1999), νομικός και ιστοριοδίφης, γεννήθηκε, σπούδασε και έζησε στην Αθήνα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην Αλβανία και στη Μέση Ανατολή με το εκεί Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα και συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις της Ιταλίας και στην εκστρατεία του Ρίμινι. Για τη δράση του τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως και το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το Παράσημο του Αγίου Μάρκου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας δικηγόρος ως το 1978, οπότε αφοσιώθηκε πλήρως στην ιστοριοδιφική έρευνα. Καρπός των ερευνών του είναι το αρχείο του, το οποίο απόκειται σήμερα στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και περιέχει πλούσιο υλικό για τον ελληνικό εβραϊσμό από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων πολλών ελληνικών πόλεων, αλλά και της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και άλλων πόλεων της Μικράς Ασίας. Η σημαντική καταγραφή εβραϊκών ονοματεπωνύμων και ιστορικών εβραϊκών οικογενειών είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑ. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για θέματα όπως η βιβλική ιστορία, οι σχέσεις χριστιανισμού και εβραϊσμού, ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο ναζισμός, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, καθώς και φιλολογικά, λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα του Ιωσήφ Σιακκή, ένα από τα οποία είναι η μελέτη για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Γ. Καμπούρογλου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.