Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει
(Επιστημονικό συνέδριο: Αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΚΕ, 16-17.04.2011)

Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει
Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται τα πρακτικά του 2ου επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16-17 Απρίλη 2011, για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή και λαϊκό βάρδο Κ. Βάρναλη.

Η έκδοση αποτελεί οφειλή προς το μεγάλο αυτό δημιουργό, που πρώτος καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. O Κ. Βάρναλης, αν και πέρασαν 40 σχεδόν χρόνια από το θάνατό του, εξακολουθεί να είναι πλατιά γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους στρατευμένους στα κομμουνιστικά ιδανικά ποιητές. Ωστόσο είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό είναι το ίδιο πλατιά γνωστό το βαθιά λαϊκό και πολύπλευρο έργο του, εκτός από ορισμένα ποιήματά του που αρκετά χρόνια πριν τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από το λαό, απαγγέλθηκαν από εργάτες, μπήκαν σε λαϊκά σπίτια. Έτσι επιδίωξη της έκδοσης αυτής είναι να φέρει στο προσκήνιο όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα το μαχητικό, τολμηρό, ανατρεπτικό και πάντα σύγχρονο -στο μεγαλύτερο μέρος του- έργο του Κ. Βάρναλη. Να δώσει το ερέθισμα και να κινήσει το ενδιαφέρον για να διαβαστεί και ν΄ αφομοιωθεί αυτό το έργο.

Με την καθοριστική συμβολή 30 διαλεχτών εκπροσώπων των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και το εξωτερικό, που από διαφορετική σκοπιά ο καθένας προσέγγισαν καίριες πλευρές της τέχνης του Κ. Βάρναλη, επιχειρήσαμε να εισχωρήσουμε στον πυρήνα του έργου του, στην αναμέτρηση της σκέψης και του ιδιαίτερου ταλέντου του με όλες τις εκφράσεις της αστικής ιδεολογίας στη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, τον ακατάβλητο αγώνα του για την ωρίμανση της ταξικής συνείδησης των προλετάριων και όλων των
"αδικημένων".

Περιέχονται οι εισηγήσεις:

- Πρόλογος
- Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
- Χαιρετισμοί: Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θοδωρής Χιόνης Γραμματέας ΚΣ της ΚΝΕ.
- Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: Εισηγητική ομιλία: "Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ΄ αφεντικό".

Ενότητα 1η: "Οδηγητής μιας νέας εποχής"
Εισηγήσεις:
- Αντα Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών: "Ανθρώπινες στιγμές στην ποιητική δημιουργία του Κ. Βάρναλη".
- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: "Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Κ. Βάρναλη".
- Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος - διορθωτής του "Ριζοσπάστη": "Ο δημοτικιστής Βάρναλης".
- Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης "Θέματα Παιδείας": "Χρειάζεται και χαρακτήρας...".
- Μαρία Πεσκετζή, Διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:"Ο Βάρναλης, ο Αισχύλος κι ο σχολικός λογοτεχνικός κανόνας".
- Λατζεζάρ Ελένκοφ, ποιητής, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας και της Ένωσης των Βουλγάρων Συγγραφέων: "Κώστας Βάρναλης, ασυμβίβαστη και ανήσυχη καμπάνα".
- Βασίλ Ιβάνοβ Πετκόβ, εκπρόσωπος του Κόμματος Βουλγάρων Κομμουνιστών και συντάκτης της εφημερίδας του κόμματος "Νόβο Ραμπότνιτσεσκο Ντέλο": "Ο Κώστας Βάρναλης και η Βουλγαρία".

Παρεμβάσεις:
- Άλκης Πάντος, ανηψιός του Κώστα Βάρναλη: "Μια γραπτή επισήμανση"
- Τώνια Χαρατσίδου, γιατρός: "Αναμνήσεις από την προσωπική μου γνωριμία με το Βάρναλη".
- Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός - συγγραφέας: "Ο Βάρναλης πνευματικός οδηγητής του λαού μας".

Ενότητα 2η: Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη
Εισηγήσεις:
- Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: "O Προσκυνητής".
- Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού "Θέματα Λογοτεχνίας": ""Το φως που καίει" και οι "Σκλάβοι Πολιορκημένοι" ορόσημo και οδόσημο στην ποίηση του Βάρναλη".
- Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: "Το ιστορικό και υλιστικό περιεχόμενο της "Αληθινής Απολογίας του Σωκράτη"".
- Άννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια και διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: "Η διαλεκτική της αισθητικής του Βάρναλη".
- Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: "Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην αισθητική σκέψη του Βάρναλη".
- Θωμάς Συμεού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Γραμματέας της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου: "Η επίδραση του Βάρναλη στους Κύπριους ποιητές".
- Γιάννης Σκαρπερός, ζωγράφος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ: "Οι παρακαταθήκες του Βάρναλη στους σημερινούς δημιουργούς".

Παρεμβάσεις:
- Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος της ένωσης φιλολόγων Κατερίνης: "Οργή Λαού".
- Γιώργος Μηλιώνης, παραγωγός του "902": Το "Ημερολόγιο της ταξικής κοινωνίας".
- Γιάννης Παπαοικονόμου, Διδ. Ιστορίας Πανεπ. Σορβόνης: "Οι Δικτάτορες".

Ενότητα 3η: Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο
Εισηγήσεις:
- Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: "Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική": η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.
- Δημήτρης Πατίλας διδάκτορας φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Κ. Βάρναλής: Tα Κριτικά - Νεοελληνικά.
- Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης: "Ο Βάρναλης και το παιδί".
- Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: "Ο Ατταλος ο Γʼ του Κώστα Βάρναλη: η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας".
- Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου πανεπιστήμιου: "Ο μεταφραστής Βάρναλης".
- Όλγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: "Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη".
- Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: "Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα";

Παρεμβάσεις:
- Γρηγόρης Τραγγανίδας, δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη": "Ο δημοσιογράφος Βάρναλης".
- Bαγγελιώ Πλατανιά, φιλόλογος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος: "Τι είδα εις την Ρωσίαν των Σοβιέτ", για τα άρθρα του Βάρναλη στον Ελεύθερο Ανθρωπο.
- Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA κοινωνιολογίας πανεπ. Λιέγης: "Οι γυναίκες κοινωνικά και ιδεολογικά σύμβολα στην ποίηση του Βάρναλη".
- Σπύρος Σαμοΐλης, μουσικοσυνθέτης: "Για τη γνωριμία και συνεργασία μου με το Βάρναλη".
- Θανάσης Καραμπέτσος: "Τιμώντς το Βάρναλη στην καρδιά της Αμερικής".

Κλείσιμο εργασιών της Ελένης Μηλιαρονικολάκη

Παράρτημα Ι. Χρονολόγιο - φωτογραφικό υλικό
Παράρτημα ΙΙ.


Σημείωση: Διοργάνωση: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

24χ17 εκ., 383 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 928 (Βάρναλης, Κώστας, 1883-1974)
Άλλα πρόσωπα: W. J. Haynie
ISBN: 978-960-451-144-0
ISBN (10ψήφιο): 960-451-144-0
Βάρος: 0.853 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
17.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χρίστος Αλεξίου γεννήθηκε το 1930 στο Σκλήθρο Αγιάς Θεσσαλίας. Έλαβε μέρος σε μικρή ηλικία στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Ακολούθησαν διώξεις του ίδιου και της οικογένειάς του στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την Απελευθέρωση, με διακοπτόμενες σπουδές. Υπήρξε ιδρυτής του πρωτοποριακού "Εκδοτικού Ινστιτούτου Αθηνών" (1956). Από το 1963 μέχρι το 1988 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο οποίο ασχολήθηκε (σε συνεργασία με τον ελληνιστή George Thomson, κ.ά.), με την διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την εποπτεία μεταπτυχιακών διατριβών, την οργάνωση Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών, κ.ά. Έχει εκδώσει δίτομο έργο για τη δημοτική γλώσσα (σε συνεργασία με Peter Bien, κ.ά.) και μελέτες για θέματα και πρόσωπα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (δημοτικό τραγούδι, Παλαμάς, Σικελιανός, Καζαντζάκης, Βάρναλης, Ρίτσος). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής των πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλίας. Από το 1996 διευθύνει ανελιπώς το περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η Μαρία Αντωνοπούλου είναι υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της είναι "Η αισθητική σκέψη του Κώστα Βάρναλη" (εποπτεύων: Δημήτρης Τζιόβας). Εκτός από το έργο του Κώστα Βάρναλη, έχει στραφεί προς τη διερεύνηση της μαρξιστικής αισθητικής στην Ελλάδα (διάστημα μεσοπολέμου, μεταπολεμική περίοδος), τη Σοβιετική Ένωση (Ρωσική Πρωτοπορία, σοσιαλιστικός ρεαλισμός) και τη Γερμανία (Brecht). Έχει δημοσιεύσει στο αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη του περιοδικού "Θέματα Παιδείας" (τχ. 41-42, 2010) και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια (συνέδριο Βάρναλη, ΚΚΕ, Αθήνα, 2011/ MGSA Symposium, Νέα Υόρκη, 2011). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (2003), με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Μ.Α.) στη Συγκριτική Φιλολογία από το Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2006). Ακόμη υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Από το 2009 εργάζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Birmingham ως βιβλιοθηκονόμος.

Κατσίκη - Γκίβαλου, Άντα
Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1969 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο "Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης" στο Παρίσι και το 1973 πήρε Doctorat 3΄eme cycle, απο το Πανεπιστήμιο Paris III της Σορβόνης, στη συγκριτική λογοτεχνία. Θέμα της διατριβής της ήταν: "L΄influence des chants populaires sur la langue et sur la poesie de Palamas" (Η επίδραση των δημοτικών τραγουδιών στη γλώσσα και στην ποίηση του Παλαμά), Παρίσι 1972. Από το 1972 έως το1986 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας του Ιστορικού Λεξικού Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα για δύο χρόνια (1980-1982) δίδαξε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως ειδική επιστήμονας, ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ανάλυση νεοελληνικών κειμένων. Από το 1986 είναι καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και παιδική λογοτεχνία. Στο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό της έργο ασχολείται με θέματα νεοελληνικής ποίησης (ζητήματα ποιητικής τέχνης και κριτικής, 19ος και 20ός αιώνας). Στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους ασχολείται με θέματα ιστορίας, ζητήματα θεματολογίας, υφολογίας σύγχρονων κειμένων για παιδιά και νέους, με τις σχέσεις λογοτεχνίας-εκπαίδευσης, καθώς και με τη φιλαναγνωσία.

O Eρατοσθένης Γ. Kαψωμένος, από τα Xανιά της Kρήτης, είναι Kαθηγητής Nέας Eλληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων (1983 κ.ε.) και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής. Πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι [Αισθητική - Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού: Universite de Paris-Sorbonne (Paris I), Υφολογία - Σημειωτική της Λογοτεχνίας: Universite de Paris VII και Ecole des Hautes Etudes], έχει στρέψει την ερευνητική του προσπάθεια στους τομείς της Θεωρίας και της Ερμηνείας της Λογοτεχνίας. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές στην Ελλάδα της Δομικής Θεωρίας και της Σημειωτικής (Αφηγηματολογία - Ποιητική - Κοινωνιοσημειωτική), καθώς και της Στατιστικής Υφολογίας. Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τη Θεωρία του Πολιτισμού και την ανάλυση των πολιτισμικών φαινομένων. Με πρόσκληση των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (1978 κ.ε.), αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σημειωτικών Εταιρειών των Βαλκανικών Χωρών (1997 κ.ε.) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας (1980 μέχρι σήμερα). Έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των Διαπανεπιστημιακών Προγραμμάτων Συνεργασίας ERASMUS, LINGUA, ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS (1991 κ.ε.), με στόχο την ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Κολοβός, Βασίλης
Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1946 στο ορεινό χωριό της Φθιώτιδας Πετρωτό της επαρχίας Δομοκού. Από τα δώδεκά του χρόνια εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε σε πάρα πολλούς θιάσους κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Πήρε μέρος σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες και δεκαπέντε τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών. Εκλέγεται συνεχώς επί είκοσι οχτώ χρόνια και σήμερα είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμα. Το πρώτο του μυθιστόρημα ("Θυμάσαι, πατέρα;") κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1995. Το δεύτερο με τίτλο "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα", κυκλοφόρησε το 1998 ενώ το τρίτο του, "Οι Αγίες των ημερών τους", το 2001· όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το "Θυμάσαι, πατέρα;" επιλέχθηκε το 1998 να είναι για δύο χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου, την "Αυλή των θαυμάτων" του Καμπανέλλη και τη "Σαρκοφάγο" του Ιωάννου. Προσκεκλημένος από την ελληνική κοινότητα του Σίδνεϊ, το επισκέφθηκε δύο φορές, μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έκανε τρεις διαλέξεις: "Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης", "Η επανάσταση του ΄21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης", "Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας". Η εκτίμηση των καθηγητών ότι η διδασκαλία του βιβλίου του αύξησε τα ποσοστά επιτυχίας των φοιτητών τούς οδήγησε να το συμπεριλάβουν στη διδακτέα ύλη για δύο ακόμα χρόνια, έως το 2002.

Ο Μ. Μαΐλης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας.

Η Ρίτα Νικολαΐδου είναι φιλόλογος - εκπαιδευτικός, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης "Θέματα Παιδείας".

Πεσκετζή, Μαρία Κ.
Η Μαρία Κ. Πεσκετζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1996 είναι διδάκτωρ του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι: "Η διδακτική προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου σε μαθητές 15-18 ετών στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία κατά τη δεκαετία του ΄80. Σύγκριση διδακτικών προσεγγίσεων". Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Επίσης έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σχετικά με τη διδακτική και τη θεωρία της λογοτεχνίας.

Ο Γιάννης Πλάγγεσης διδάσκει στο Τ

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.