Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος
Συγγραφέας:   Μιχάλης Ν. Πικραμένος


Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος
Η παρούσα μελέτη, η οποία διαιρείται σε τρία κεφάλαια, προσεγγίζει ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, το οποίο εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους νομικούς αλλά και για τους επιστήμονες άλλων κλάδων που ασχολούνται με τις λειτουργίες της Διοίκησης.
Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται η συνταγματική θεμελίωση της αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων και παράλληλα αναδεικνύεται το ηθικό και πολιτικό περιεχόμενό της το οποίο συνδέεται εν τέλει με την ίδια την ουσία της δημοκρατίας στη διαμόρφωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη στην καθημερινή διοικητική δράση. Στο ίδιο κεφάλαιο καταγράφονται οι σύγχρονες τάσεις στο πεδίο του ενωσιακού δικαίου, σε θέματα αιτιολογίας, καθώς και τα συστήματα αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων σε χώρες της Ευρώπης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο κινείται στο χώρο του ουσιαστικού διοικητικού δικαίου, παρουσιάζονται τα συστήματα αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων που έχουν ισχύσει στην έννομη τάξη μας. Στο πλαίσιο αυτό προσεγγίζονται και ερμηνεύονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με τις οποίες καθιερώνεται η υποχρέωση αιτιολογίας του συνόλου των διοικητικών πράξεων.
Στο τρίτο κεφάλαιο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δικονομική πτυχή της προβληματικής καθώς καταγράφονται οι τεχνικές με τις οποίες ο ακυρωτικός δικαστής επιδιώκει να εξετάσει την αιτιολογία των διοικητικών πράξεων εντός των ορίων του Συντάγματος και της νομοθεσίας.

24χ17 εκ., 418 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342.02 (Διοικητικό δίκαιο)
ISBN: 978-960-445-891-2
ISBN (10ψήφιο): 960-445-891-4
Βάρος: 0.873 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
42.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

37.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιχ. Ν. Πικραμένος είναι Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διδάκτορας Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Συγκριτικό Δημόσιο Δίκαιο και στη συγκριτική νομολογία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διδάσκει ειδικά θέματα Συνταγματικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Διετέλεσε συνεργάτης στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (1996-1999). Πρόεδρος ομάδος εργασίας Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.