Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας (6ος-3ος αιώνας π.Χ.)
Συγγραφέας:   Γιάννης Τουράτσογλου


Συμβολή στην οικονομική ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας (6ος-3ος αιώνας π.Χ.)
(...) Ως εκ τούτου, στην παρούσα μελέτη, εκτός από την κατάθεση υποβοηθητικών στοιχείων για την προσέγγιση του θέματος, θα επιχειρηθεί πρωτίστως, σε μορφή διαχρονικού πίνακα (βλ. στο τέλος του βιβλίου) και με έμφαση τους κλασικούς και πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, η παράθεση όλων εκείνων των χρονολογημένων αρχαιολογικών δεδομένων, που συνιστούν και τη βάση δεδομένων του αναληφθέντος εγχειρήματος. Εν συνεχεία, θα καταβληθεί προσπάθεια τα δεδομένα αυτά να αντιπαραβληθούν προς το κοινωνικοπολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλαίσιο του χώρου του μακεδονικού βασιλείου, όπως αυτό καθορίζεται και από άλλους δευτερογενείς παράγοντες στο διάστημα από τους υστεροαρχαϊκούς έως και τους υστεροκλασικούς χρόνους. Παράλληλα, θα αποτολμηθεί η παράθεση των δεδομένων από την φιλολογική παράδοση και τα επιγραφικά κείμενα, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας και φυσικά η πληθώρα των συμπερασμάτων από τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία. (...)

(από την εισαγωγή του βιβλίου)


Οι γνώσεις μας σχετικά με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας του μακεδονικού βασιλείου από το β΄ μισό του 6ου αι. π.Χ. έως τις αρχές 3ου αι. π.Χ. είναι περιορισμένες σε ποσότητα, διάσπαρτες σε πλείστες όσες αρχαίες γραπτές πηγές και επιπλέον ετεροβαρείς.

Είναι μάλλον εντυπωσιακό ότι ενώ υπάρχει ικανός αριθμός μελετών για οικονομίες άλλων περιοχών του αρχαιοελληνικού κόσμου, όπως των Αθηνών, ή των βασιλείων των Σελευκιδών και των Πτολεμαίων, η οικονομία της Μακεδονίας μέχρι πρόσφατα παρέμενε εν γένει στη σκιά της έρευνας.

Το έργο του Ιωάννη Tουράτσογλου επιχειρεί να πληρώσει το κενό, ανιχνεύοντας τα οικονομικά δεδομένα του μακεδονικού βασιλείου, σε συνδυασμό με τα ιστορικά δρώμενα και τις γεωγραφικές παραμέτρους.


Σημείωση: Πρόλογος: Κατερίνα Λιαμπή.

28χ22 εκ., 236 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Kerma
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς), 938.21 (Μακεδονία - Ιστορία, Αρχαία)
Άλλα πρόσωπα: Κατερίνη Λιάμπη (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-88985-1-6
ISBN (10ψήφιο): 960-88985-1-Χ
Βάρος: 0.77 κιλά
Εκδότης: Λυδία Λίθος
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.