Το ζήτημα της γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ζήτημα της γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη

Λόγος και αντίλογος στην εφημερίδα "Ο Ταχυδρόμος" (1898-1908)

Kornilia Tsevik - Baivertian

31.80€ -10% 28.62€

Το γλωσσικό ζήτημα και ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός αποτέλεσαν πεδία πολιτικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών αντιπαραθέσεων στο σύνολο του νέου ελληνισμού και παράλληλα έδωσαν το καθοριστικό στίγμα στο εκπαιδευτικό και πολιτισμικό προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας. Η περίοδος που τα παραπάνω ζητήματα ωριμάζουν και οξύνονται στην ελληνική κοινωνία, χωρίς, ωστόσο, να λυθούν οριστικά, ήταν το τέλος του 19ου και οι αρχές του 20ου αιώνα. Την ίδια περίοδο το εθνικό ζήτημα γνωρίζει κρίσεις και αδιέξοδα και οδηγείται στη λύση του με την τραγική κατάληξη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι Έλληνες που ζούσαν στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούσαν ζωτικό τμήμα του ελληνισμού. Η Κωνσταντινούπολη θεωρούνταν ένα από τα εθνικά κέντρα (το άλλο ήταν η Αθήνα), καθώς εκεί ήταν (και παραμένει) η έδρα της κεφαλής της Ορθοδοξίας, ενώ εκεί διαβιούσε, αναπτυσσόταν και παρήγαγε πολιτισμό ένα μεγάλο μέρος του υπόδουλου ελληνισμού. Τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης διαπερνούσαν και επηρέαζαν την περίοδο αυτή όλα τα ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα που διαμορφώνονταν στο ελεύθερο ελληνικό κράτος και απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία.
Η ιστορία του γλωσσικού ζητήματος και του εκπαιδευτικού δημοτικισμού έχει μελετηθεί με συστηματικό τρόπο όσον αφορά το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Στην Πόλη τα ίδια ζητήματα όχι μόνο απασχόλησαν και διαίρεσαν τους ομογενείς, αλλά ορισμένες φορές εκδηλώθηκαν χρονικά νωρίτερα απ` ότι στο ελληνικό βασίλειο. Συχνά μάλιστα συνδέθηκαν με τις απόψεις διανοουμένων της Πόλης και απόψεις που επηρέασαν Έλληνες διανοούμενους. Ωστόσο η εκδήλωση και η εξέλιξη του γλωσσικού και του γλωσσοεκπαιδευτικού ζητήματος στην ελληνική κοινότητα της Πόλης δεν αποτέλεσαν αντικείμενα επισταμένων ερευνών. Ένα μέρος του κενού αυτού φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα έρευνα [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Kornilia Tsevik - Baivertian (Συγγραφέας)

H Kορνηλία Tσεβίκ - Mπαϊβερτιάν γεννήθηκε και ζει στην Πόλη. Aποφοίτησε από το Zάππειο Παρθεναγωγείο και το Tμήμα Aρχαίας Eλληνικής Γλώσσας και Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Πόλης. H διδακτορική της διατριβή έγινε στο Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο Zάππειο Kωνσταντινουπόλεως από το 1993 και κατά τα έτη 2004-2008 δίδαξε στο Tμήμα Nεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Πόλης. Aσχολείται με θέματα ιστορίας της εκπαίδευσης, γυναικείας χειραφέτησης και προφορικής ιστορίας. Διοικητικό στέλεχος του Kέντρου Έρευνας Γυναικείων Έργων στην Πόλη. Έγγαμη και μητέρα ενός γιου. Mετέφρασε το "Zητείται ελπίς" του Aντώνη Σαμαράκη. Tο πρώτο της βιβλίο "Tα άλματα" εκδόθηκε το 1995 από την Eκδοτική Aθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
622
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.293 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση