Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παρμενίδης
(Ένας φιλόσοφος του είναι και του γίγνεσθαι)
Συγγραφέας:   Θεόδωρος Μ. Χρηστίδης


Παρμενίδης
Η γενική πεποίθηση σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του Ηρακλείτου και του Παρμενίδη είναι ότι οι δύο αυτοί προσωκρατικοί φιλόσοφοι αποτελούν τους δύο αντίθετους πόλους ενός "φιλοσοφικού διπόλου", το οποίο συνιστούν οι έννοιες του γίγνεσθαι και του είναι.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι παρά τις υπάρχουσες διαφορές υπάρχουν και σημαντικές ομοιότητες στο έργο των δύο αυτών φιλοσόφων. Η πεποίθησή του είναι ότι στο έργο του Ηρακλείτου, παράλληλα με το γίγνεσθαι, είναι παρόν και το είναι, με την επισήμανση ότι εκεί η ιδέα της μεταβολής είναι κυρίαρχη, ένας παγκόσμιος νόμος που διέπει τόσο το σύνολο του κοσμολογικού σχήματος του Εφέσιου όσο και τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο υπάρχον σύμπαν.

Στην περίπτωση του Παρμενίδη, η ίδια η διάρθρωση του έργου του, που αποτελείται από δύο μέρη, την Αλήθεια και τη Δόξα, τονίζει τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Ελεάτη στην ίδια πραγματικότητα, η μία από τις οποίες (στο Α΄ Μέρος, την Αλήθεια) είναι δυνατή μόνο μέσω της νόησης, ενώ η άλλη (στο Β΄ Μέρος, τη Δόξα) είναι μία προσέγγιση η οποία συνδυάζει τα δεδομένα των αισθήσεων με τη λογική επεξεργασία τους από τον φιλόσοφο που έδωσε ορθές ερμηνείες σε συγκεκριμένα κοσμολογικά και ανθρωπολογικά προβλήματα.

Η επιδίωξη στο πόνημα αυτό είναι να δειχθεί ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα στα δύο μέρη του Ποιήματος του Παρμενίδη, μια σχέση που αφορά επίσης στο πρόβλημα της σύνδεσής του είναι με το γίγνεσθαι.

24χ17 εκ., 385 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182.092 (Φιλόσοφοι, Αρχαίοι Έλληνες), 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-256-706-7
ISBN (10ψήφιο): 960-256-706-6
Βάρος: 0.668 κιλά
Εκδότης: Εξάντας
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωρος Χρηστίδης, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1952-1958), σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ, υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1965-1972) και ακολούθως διορίστηκε ως βοηθός στο Τμή-μα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στο Πρό-βλημα των τριών σωμάτων (1978). Μεταδιδακτορικές σπουδές: 1979-1980 στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Chelsea College του Λονδίνου και 1987-1988 στη Fondation Louis de Broglie στο Παρίσι, όπου διεξήγαγε έρευνα και συνέταξε την πρώτη εργασία πάνω στο έργο του Ηρακλείτου. Δίδαξε στο Τμήμα Φυσικής μαθήματα ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης, καθώς και στοιχεία αρχαίας ελληνικής φιλο-σοφίας. Το 1998 εξελέγη καθηγητής της ιστορίας και φιλοσοφίας των φυσικών επιστημών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2006. Από τη δεκαετία του 1980 ασχολήθηκε ερευνητικά με τους προσωκρατικούς κυρίως, δημοσιεύοντας σε ξενόγλωσσα περιοδικά και παρουσιά-ζοντας εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.