Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κυψέλη (Μπαλταλάρ)
(Η ιστορία και ο κόσμος της: Οικονομία, κοινωνία, πολιτισμός)
Συγγραφέας:   Αχιλλέας Χαλβατζάρας


Κυψέλη (Μπαλταλάρ)
Έναν ογκώδη τόμο για την Κυψέλη (πρώην Μπαλταλάρ) των Σοφάδων εξέδωσε ο Αχ. Χαλβατζάρας, αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α., με πολλά και ποικίλα θέματα.

Μετά τη σύντομη ιστορική αναδρομή της Θεσσαλίας και την αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή των Σοφάδων, πιάνει το νήμα της ιστορίας της Κυψέλης από την πρώτη σωζόμενη απογραφή των Οθωμανών του έτους 1454/1455, παρουσιάζοντας ακολούθως πολλά θέματα: την ύδρευση του οικισμού, τους συνεταιρισμούς, την καταγωγή των κατοίκων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χωριού, τους αγώνες των κολίγων, τις απαλλοτριώσεις, τον αναδασμό των γαιών, τα τοπωνύμια, τη συμμετοχή των συγχωριανών του στους πολέμους, πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής στο χωριό (πρακτικοί γιατροί, φορεσιές, τραγούδια, γάμος, παροιμίες, δεισιδαιμονίες κ.ά.), το σχολείο, την κοινότητα, τις καλλιέργειες, τα τοπωνύμια και τα επώνυμα της Κυψέλης.

Στο πολυσέλιδο παράρτημα ο συγγραφέας καταχώρισε ποικίλα έγγραφα και πίνακες, φωτογραφίες συγχωριανών του, οι οποίοι συμμετείχαν και πολλοί σκοτώθηκαν στους πολέμους 1912-1949, φωτογραφίες από τη ζωή του οικισμού, φωτογραφίες κτισμάτων κ.τ.λ.

24χ17 εκ., 764 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.934 (Καρδίτσα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-9492-21-8
ISBN (10ψήφιο): 960-9492-21-5
Βάρος: 1.482 κιλά
Εκδότης: Εντός
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χαλβατζάρας, Αχιλλέας
Ο Αχιλλέας Χ. Χαλβατζάρας γεννήθηκε στην Κυψέλη Καρδίτσας. - Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α - Απότακτος επί χούντας (1967-1974) - Διετής παρακολούθηση μαθημάτων στην Πάντειο Σχολή. - Τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής. - Τ. Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας. - Τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Κυψέλης Καρδίτσας (1991-1998). - Τ. Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμου Σοφάδων και 16 Κοινοτήτων (1991-1998) - Τ. Πρόεδρος και Ιδρυτής του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου, 2 Δήμων και 31 Κοινοτήτων (1995-1998). - Τ. Πρόεδρος και Ιδρυτής του Κ.Α.Π.Η Κυψέλης Καρδίτσας (1993-1998). - Τ. Πρόεδρος και ιδρυτής του Μουσικού Εκπαιδευτηρίου Κυψέλης Καρδίτσας (1994-1998). - Τ. Πρόεδρος και Ιδρυτής της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Φίλιας και Άρνης Κιερίου Ν. Καρδίτσας. - Τ. Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κυψελιωτών Καρδίτσας. - Τ. Πρόεδρος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρδίτσας. - Τ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άρνης Καρδίτσας. - Μέλος Ιστορικών και Λαογραφικών Ερευνών Θεσσαλίας (Ι.Λ.Ε.Θ) - Μέλος Ανοικτής κίνησης ενεργών πολιτών Ν. Καρδίτσας - Υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) - Μέλος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας. - Μόνιμος συνεργάτης της Ημερήσιας εφημερίδας "ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ" Ν. Καρδίτσας (3η σε πανελλαδική κυκλοφορία). Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Β. Κουρή, εκπαιδευτικό. Διαμένει στην Αθήνα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.