Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λυσίου Κατά Αγοράτου (13) και Κατά Νικομάχου (30)
Συγγραφέας:   Ελένη Η. Βολονάκη


Offer
Οι λόγοι "Κατά Αγοράτου" (13) και "Κατά Νικομάχου" (30) του Λυσία γράφτηκαν για τους κατηγόρους δημοσίων υποθέσεων που εκφωνήθηκαν στο δικαστήριο σχεδόν την ίδια χρονολογία, 399/98 π.Χ. Και οι δυο λόγοι αφορούν τα ολιγαρχικά καθεστώτα του τέλους του 5ου π.Χ. αι. και παρουσιάζουν συνδεόμενα ή και όμοια γεγονότα από μια παράλληλη ή διαφορετική οπτική: ο λόγος "Κατά Αγοράτου" (13) αναφέρεται σε εγκλήματα που σχετίζονται άμεσα με την εγκαθίδρυση των Τριάκοντα και ο λόγος "Κατά Νικομάχου" (30), αν και τυπικά αφορά παραπτώματα που διεπράχθησαν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 403 π.Χ., εμμέσως πραγματεύεται κατηγορίες που αφορούν την ολιγαρχική συνομωσία πριν από το καθεστώς των Τριάκοντα.

Επίσης, οι δύο λόγοι παρουσιάζουν ομοιότητες ως προς την κοινωνική θέση των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις υποθέσεις- ενώ ο Αγόρατος (Λυσίας "Κατά Αγοράτου") ήταν πιθανότατα ένας προνομιούχος μέτοικος και ο Νικόμαχος (Λυσίας "Κατά Νικόμαχου") ένας Αθηναίος πολίτης, και οι δύο κατηγορούμενοι παρουσιάζονται ως δούλοι γεννημένοι από δούλο πατέρα, προκειμένου να περιθωριοποιηθούν από το σύνολο των Αθηναίων πολιτών, και, κατά συνέπεια, από τους δικαστές

Οι δύο λόγοι του Λυσία έχουν επιλεγεί ως παραδείγματα λόγων που παρουσιάζουν παρόμοιο κοινωνικό και ρητορικό υπόβαθρο, ώστε να μπορεί να εξετασθεί ο βαθμός στον οποίο ο Λυσίας προσαρμόζει τα ρητορικά του τεχνάσματα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς κατηγορίας σε κάθε υπόθεσή του και να πείσει τους δικαστές. Ο ρήτορας παραποιεί τα γεγονότα κατά περίσταση ως ένα μέσο για να πετύχει τον σκοπό του και στις δύο υποθέσεις.

25χ18 εκ., 446 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Αρχαία Ελληνικά Κείμενα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 885 (Ρητορική, Αρχαία )
Άλλα πρόσωπα: Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου (Επιμελητής) , Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-02-2660-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2660-1
Βάρος: 0.954 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.20
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Βολονάκη είναι Λέκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο "A Commentary on Lysias΄ 13 (Against Agoratos) and 30 (Against Nikomachos)" είναι υπό έκδοση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα αρχαίου ελληνικού δικαίου και ρητορικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.