Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχές οικονομικής θεωρίας

Αρχές οικονομικής θεωρίας
Στόχος μας στην ένατη έκδοση, όπως ήταν και στην πρώτη, είναι να εμφυσήσουμε στους φοιτητές τη γοητεία του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας καθώς και τη δύναμη και το εύρος των οικονομικών. Κάθε έκδοση αυτού του βιβλίου ξεκινάει με τη φράση: "Η μελέτη των οικονομικών θα έπρεπε να ξεκινά με μία αίσθηση αναζήτησης". Ελπίζουμε πως όταν οι αναγνώστες ολοκληρώσουν τη μελέτη αυτού του βιβλίου θα έχουν αποκτήσει μία βασική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς, μία εκτίμηση για τα πράγματα που κάνει καλά και μία αίσθηση για αυτά στα οποία αποτυγχάνει. Ελπίζουμε επίσης ότι οι αναγνώστες θα μάθουν ότι ο ρόλος της κυβέρνησης σε μία οικονομία της αγοράς αποτελεί αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.

Για να είναι αποτελεσματικό ένα οικονομικό σύγγραμμα πρέπει να αναλύει τα οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας. Το οικονομικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά από τη δημοσίευση της όγδοης έκδοσης μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ύφεση στην αγορά κατοικιών στις Η.Π.Α. η οποία έπληξε την οικονομία μέσω μίας απότομης πτώσης της ζήτησης για κατοικίες και μίας πτώσης της τάξης του 55 τοις εκατό για κατασκευές νέων κατοικιών. Επίσης, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Η πτώση των τιμών κατοικιών οδήγησε σε μείωση του πλούτου των νοικοκυριών και σε μία δραματική αύξηση στην αδυναμία κάλυψης δανειακών υποχρεώσεων και στις κατασχέσεις. Αυτό επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από τη σημαντική αύξηση της χορήγησης δανείων σε λιγότερο φερέγγυους δανειολήπτες σε αυτό που ονομάζεται αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subrime).

Η κατάρρευσή της, συνήθως σταθερής, αγοράς ενυπόθηκων δανείων επέδρασε αρνητικά στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι τράπεζες, οι επενδυτικοί οίκοι, καθώς και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και οι ιδιώτες έχασαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ καθώς πολλοί επενδυτές έχασαν την πίστη τους στις πιστωτικές αγορές. Μία επιπλέον αρνητική εξέλιξη που δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν η αύξηση των τιμών του πετρελαίου το οποίο έφτασε πάνω από $147 ανά βαρέλι, συμπιέζοντας τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που οδήγησε σε απολύσεις καθώς και σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της βενζίνης.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

29χ21 εκ., 896 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 330.01 (Οικονομία - Φιλοσοφία και θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Περσεφόνη Τσαλίκη (Μεταφραστής) , Παύλος Γκάσης (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-418-323-4
ISBN (10ψήφιο): 960-418-323-0
Βάρος: 2.647 κιλά
Εκδότης: Τζιόλα
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
135.05
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

121.55
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Wellesley College

Yale University

Yale University

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.