Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανισότητα στην εποχή της κρίσης
(Θεωρητικές και εμπειρικές διερευνήσεις)

Ανισότητα στην εποχή της κρίσης
Αυτό το βιβλίο γράφτηκε εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Αλλά η βασική ιδέα ήταν προγενέστερη και βασίζεται στη διαπίστωση ότι εδώ και μερικά χρόνια -τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1990- το παγκόσμιο σύστημα και ιδιαίτερα τα δυτικά αστικο-κοινοβουλευτικά καθεστώτα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
Μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και την ενσωμάτωση των χωρών αυτών στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, υπήρξε για μια στιγμή μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον της ανθρωπότητας - ότι δηλαδή απομακρυνόμαστε από ολιγαρχικές μορφές διακυβέρνησης και ότι με τη βοήθεια της κοινωνίας πολιτών η συμμετοχή στα κοινά θα αυξηθεί και άρα το δημοκρατικό πολίτευμα θα διευρυνθεί. Με αυτό το σκεπτικό γράφτηκαν πολλά κείμενα, ακαδημαϊκά και μη, ενώ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2000 όποιοι έκαναν κριτική στο παραπάνω επιχείρημα θεωρήθηκαν το λιγότερο γραφικοί.
Η πραγματικότητα όμως μας έδειξε ότι το παγκόσμιο σύστημα κινήθηκε αντίθετα. Παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες κινητοποιήσεις από ομάδες, φόρουμ, συνδικάτα αλλά και τις φωνές διαμαρτυρίας από μεμονωμένες προσωπικότητες, τα βασικά ζητήματα και προβλήματα της ανθρωπότητας -όπως είναι οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον, η φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισονομία και η δικαιοσύνη-οπισθοχώρησαν ακόμη και σε χώρες που είχαν προχωρήσει αρκετά στη διαμόρφωση πολιτικών προς τη κατεύθυνση της επίλυσής τους.
Στα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται ορισμένες θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις που αφορούν ορισμένα κεντροβαρικά ζητήματα της εποχής μας. Τα κείμενα είναι ανοικτά σε κριτική και εμπλουτισμό, καθώς ο αναγνώστης θα κρίνει την ποιότητά τους αλλά και θα αναζητήσει μέσα από αυτά μικρά ίσως κομμάτια της δικής του αντίληψης για την πραγματικότητα.

24χ17 εκ., 180 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Νέα Πολιτική Θεωρία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία)
Άλλα πρόσωπα: Αλέξανδρος Αφουξενίδης
ISBN: 978-960-7860-89-7
ISBN (10ψήφιο): 960-7860-89-6
Βάρος: 0.321 κιλά
Εκδότης: Προπομπός
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Γράψε τη δική σου κριτική
12.80
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αλέξανδρος Αφουξενίδης είναι Κοινωνιολόγος και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο Θωμάς Γεωργιάδης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου (έρευνα για τη φτώχεια των ηλικιωμένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη). Μελετά μεθοδολογίες αποτύπωσης και ορισμού της φτώχειας και τη διασύνδεση μεταξύ οικονομικής ευημερίας και συνθηκών διαβίωσης. Φοίτησε (1999-2003) στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην οικονομική της ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην ελληνική ομάδα του SHARE εργάζεται από το 2005 ως ερευνητής με ειδικότερο αντικείμενο την ποιοτική επεξεργασία των στοιχείων.

Ο Γιώργος Κανδύλης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η Λίλα Λεοντίδου είναι Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Γεωγραφία και χωρική διακυβέρνηση στο Λονδίνο (MSc, LSE). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λονδίνου (Ph.D., LSE) και Senior Fellow στο Johns Hopkins University (HΠA). Δίδαξε Πολεοδομία στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), Γεωγραφία και Σχεδιασμό στην Αθήνα (ΕΜΠ) και Γεωγραφία και Μεσογειακές Σπουδές στο Λονδίνο (King΄s College London). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού Τμήματος Γεωγραφίας και διετέλεσε πρώτη Πρόεδρός του και Συγκλητικός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου δίδαξε ως Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκών Σπουδών μέχρι το 2002, οπότε εξελέγη Καθηγήτρια στο ΕΑΠ. Διετέλεσε μέλος επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ (Βέλγιο), της European Science Foundation (SCSS, Γαλλία), του ΟΗΕ (UN ECE, Ελβετία), δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συντόνισε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και προγράμματα, και είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Βιβλία, διδακτικά συγγράμματα και επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί επίσης στα ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Η Φλώρα Τζελέπογλου είναι κοινωνική ερευνήτρια και Διερμηνέας Νομικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Θέματα Κοινωνιολογίας στην αγγλική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τον πολιτισμό και τη δημιουργία συστημάτων ορολογίας και τεκμηρίωσης πολιτισμικών δεδομένων.

Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος με εκτενή συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο Σωτήρης Χτούρης είναι κοινωνιολόγος ερευνητής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διευθυντής του εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης και επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα που αναφέρονται στον Πολιτισμό και την Τεχνολογία, την Κοινωνιολογία των πόλεων και την Κοινωνιολογία των Δικτύων. Τα πιο σημαντικά του έργα είναι: "Ορθολογικά συμβολικά δίκτυα", Νήσος, Αθήνα 2004· "Μουσικά σταυροδρόμια στο Αιγαίο", (επιμ.), Εξάντας, Αθήνα 2000· "Μεταβιομηχανική κοινωνία και η κοινωνία της πληροφορίας", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997· "Von der Wildnis zun Urbanem Raum, Zur Logik Peripherer Vestadterung am Beispiel Athen", Campus, Frankfurt, N.Y. 1993.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.