Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το καλειδοσκόπιο της... Θεσπρωτίας
(Από την αρχαία Θεσπρωτία έως και τον "Καλλικράτη": Σύσταση και εξέλιξη των δήμων και κοινοτήτων: Μετονομασίες οικωνυμίων: Πληθυσμιακή εξέλιξη: Χάρτες κ.ά.)
Συγγραφέας:   Πέτρος Α. Χρήστου


Offer
Δυο ήταν τα κύρια γνωρίσματα των διοικητικών διαιρέσεων που εφαρμόστηκαν ανά τους αιώνες. Το πρώτο, στους αρχαίους χρόνους, το οποίο είχε χαρακτήρα φυλετικό, συνηφασμένο με την ίδια την ιστορική εξέλιξη. Το δεύτερο, από την εποχή των αυτοκρατοριών μέχρι σήμερα, με χαρακτήρα συγκεντρωτικό, έχοντας ως κύριο σκοπό αφενός τον έλεγχο των υποταγμένων περιφερειών από το κέντρο (αυτοκρατορίες) και αφετέρου τη διασφάλιση και διαιώνιση της κεντρικής εξουσίας (κράτος). Τα όποια θετικά διαλείμματα κι αν υπήρξαν ήταν αποτέλεσμα της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης, αλλά που ποτέ δεν ανέτρεψαν τον κανόνα.
Η διοικητική ιστορία της Θεσπρωτίας αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτού του κανόνα. Παρόλα αυτά και αμφισβητώντας τις συνεχείς "τρικλοποδιές" της κεντρικής εξουσίας, η τοπική κοινωνία, οι συνοικισμοί, τα χωριά, οι κοινότητες, οι δήμοι και η βασική κινητήρια δύναμη τους που είναι ο άνθρωπος διέγραψαν μια πρωτοφανή πορεία στο πέρασμα του χρόνου, η οποία και καταγράφεται στο παρών βιβλίο.

Η γνωριμία μας με αυτή την ιστορική πορεία, αποτελεί πρώτης τάξεως μάθημα κατανόησης της στρατηγικής και των τακτικών που ακολουθεί η κεντρική εξουσία απέναντι στις κοινότητες, στους δήμους και την περιφέρεια για να τις έχει υποταγμένες, στερώντας την ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και τον κοινωνικό έλεγχο.

24χ17 εκ., 328 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.93 (Ήπειρος - Ιστορία ), 352 (Τοπική αυτοδιοίκηση)
ISBN: 978-960-02-2644-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2644-Χ
Βάρος: 0.566 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.63
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χρήστου, Πέτρος Α.
Ο Πέτρος Χρήστου μεγάλωσε στο Σεβαστό Θεσπρωτίας και αποφοίτησε από το Λύκειο Παραμυθιάς. Σήμερα κατέχει πιστοποιητικά επιμόρφωσης σε: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Δημιουργική Σκέψη Παραγωγής Καινοτόμων και Πρωτότυπων Iδεών. Μετά το 1986 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην πρωτοεμφανιζόμενη δημοτική ραδιοφωνία. Διαπιστευμένος στο Γραμματεία Τύπου και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών για την τοπική αυτοδιοίκηση, εργατικών θεμάτων, κ.α. Για μικρό διάστημα διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία". Το 1991 εξέδωσε το έντυπο "σύγχρονη αγορά" και ήταν συνεκδότης στην εφημερίδα "Η Γέφυρα" στο δήμο Ζωγράφου και το 2000 στη Θεσπρωτία. Ως δημοσιογράφος κάλυψε πολλά συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει σε συλλογικές εκδόσεις βιβλίων και αρθρογραφήσει για μεγάλα και μικρά θέματα κοινωνικοπολιτιστικού ενδιαφέροντος, αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης. Θεωρώντας ξεπερασμένο το υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, επεξεργάστηκε μετά το 2001 ένα νέο όραμα για το μέλλον της, το οποίο και παρουσίασε ανοιχτά στην "1η αλωνιάδα Σεβαστού" το 2007. Το παρόν βιβλίο, το πρώτο του σε ατομική έκδοση, είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης ενασχόλησής του με θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.