Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγεωγράφητος χώρα
(Ελληνικά είδωλα στους επιστημολογικούς αναστοχασμούς της ευρωπαϊκής γεωγραφίας)
Συγγραφέας:   Λίλα Λεοντίδου


Αγεωγράφητος χώρα
Το βιβλίο αυτό διερευνά την αφύπνιση και την εξέλιξη μιας επιστήμης σύμφυτης με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, από τις απαρχές του στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη νέα χιλιετία. Η ανεπαίσθητη ειρωνεία στο χαμόγελο της σειρήνας της Λήμνου στο εξώφυλλο μας θυμίζει τους ταξιδιώτες που ακούγοντας το τραγούδι της έχαναν το δρόμο τους, τη γεωγραφία και τη χωρικότητά τους. Έτσι έχασε και η Ελλάδα τις "γεωγραφικές φαντασίες" των αρχαίων σοφών και επιστημόνων της, που ανακαλύπτουμε με την περιπλάνηση στη μακρά παράδοση των περί τον κόσμο, το χώρο και το περιβάλλον επιστημών των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα κατονόμασαν τη Γεωγραφία για τον κόσμο ολόκληρο. Στη συνέχεια όμως η Ελλάδα παρέμεινε Aγεωγράφητος Χώρα.

Οι καινοτόμοι γεωγραφικές φαντασίες για τις πόλεις, την ύπαιθρο, τις περιφέρειες, τους τόπους, τον υλικό πολιτισμό, τα σύνορα, καθώς και για τις μεταναστεύσεις, τις κοινωνίες πολιτών, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τις απασχολήσεις, τις συγκρούσεις, τους φορείς, κινούνται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε χώρες του κόσμου, προσπερνώντας την Ελλάδα. Μετά τη διεξοδική ανάλυση της αλληλουχίας των γεωγραφικών επιστημολογιών στη σύγχρονη Ευρώπη μέσα από μια μεταμοντέρνα «φωτογραφική προσέγγιση», που παρακολουθεί το διαρκή αναστοχασμό από την αιτιοκρατική μέχρι και τη μετανεωτερική Γεωγραφία και την πολιτιστική στροφή, η ελληνική υστέρηση ερμηνεύεται με βάση ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την αποικιοκρατία, τη σχέση της κοινωνίας πολιτών με τη μεταρρύθμιση, και την ετεροτοπία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η ευκαιρία έχει πλέον χαθεί στις αρχές του 21ου αιώνα, που οι ευρωπαϊκές "εθνικές σχολές" Γεωγραφίας ούτως ή άλλως ξεθωριάζουν στη δίνη της παγκοσμιοποίησης και της πολύπλευρης κρίσης.

Το βιβλίο κινείται στα επιστημονικά αντικείμενα της Γεωγραφίας, της Πολεοδομίας, της Αστικής Κοινωνιολογίας, της Χωροταξίας, της Ιστορίας των Επιστημών και Επιστημολογίας, των Πολιτιστικών Σπουδών, των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Σπουδών.


Σημείωση: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 2005

24χ17 εκ., 374 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 910 (Γεωγραφία ), 711.4 (Πολεοδομία), 307.1 (Αστική ανάπτυξη)
ISBN: 978-960-7860-93-4
ISBN (10ψήφιο): 960-7860-93-4
Βάρος: 0.64 κιλά
Εκδότης: Προπομπός
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
26.10
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.23
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Λίλα Λεοντίδου είναι Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Γεωγραφία και χωρική διακυβέρνηση στο Λονδίνο (MSc, LSE). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λονδίνου (Ph.D., LSE) και Senior Fellow στο Johns Hopkins University (HΠA). Δίδαξε Πολεοδομία στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), Γεωγραφία και Σχεδιασμό στην Αθήνα (ΕΜΠ) και Γεωγραφία και Μεσογειακές Σπουδές στο Λονδίνο (King΄s College London). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού Τμήματος Γεωγραφίας και διετέλεσε πρώτη Πρόεδρός του και Συγκλητικός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου δίδαξε ως Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκών Σπουδών μέχρι το 2002, οπότε εξελέγη Καθηγήτρια στο ΕΑΠ. Διετέλεσε μέλος επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ (Βέλγιο), της European Science Foundation (SCSS, Γαλλία), του ΟΗΕ (UN ECE, Ελβετία), δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συντόνισε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και προγράμματα, και είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Βιβλία, διδακτικά συγγράμματα και επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί επίσης στα ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.