Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λαογραφικές παρατηρήσεις στο έργο "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτη"
Συγγραφέας:   Μανόλης Γ. Βαρβούνης


Λαογραφικές παρατηρήσεις στο έργο "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτη"
"... Η μελέτη που ακολουθεί ξεκίνησε ως προσπάθεια σχολιασμού της δημώδους παραλλαγής του κειμένου που είναι γνωστό ως "Τα κατά Στεφανίτην και Ιχνηλάτην", που συντέθηκε από τον ιατρό Δημήτριο Προκοπίου, το 1721. Βεβαίως, η συγκεκριμένη παραλλαγή υπήρξε μόνο η αφετηρία, δεδομένου ότι τα παραμυθολογικά και λαογραφικά σχόλια αναφέρονται στους αφηγηματικούς τύπους που υπάρχουν σε όλες τις γνωστές παραλλαγές και διασκευές του κειμένου μας. Ωστόσο, ο αδόκητος θάνατος του εκ των συγγραφέων Μανόλη Παπαθωμόπουλου, ομότιμου καθηγητή κλασσικής φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , μετέβαλε τα εκδοτικά σχέδια.
Έτσι, παρότι τα σχόλια θα είναι διαθέσιμα για όποια μελλοντική έκδοση, κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευθούν αυτοτελώς, ως λαογραφική συμβολή στην προσπάθεια μελέτης του σπουδαίου αυτού κειμένου. Οφείλω θερμές ευχαριστίες τόσο στους συναδέλφους, που κατά καιρούς δέχτηκαν να συζητήσουν μαζί μου προβλήματα της έρευνας, η οποία προηγήθηκε της συγγραφής, όσο και στον εκδότη μου, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για έκδοση του μετά χείρας τεύχους. Ευχαριστώ επίσης την Δρ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, τόσο για την επιμέλεια των δοκιμίων, όσο και για την συμβολή της στην εικονογράφηση του βιβλίου αυτού, με παραστάσεις μύθων ζώων από τη σχετική βιβλιογραφία μας. Η έκδοση αφιερώνεται με σεβασμό στη μνήμη του καθηγητή Μανόλη Παπαθωμόπουλου, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη και τη φιλία του για περισσότερα από δέκα χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων εκδόθηκαν δυο βιβλία, για τον Βερναρδάκειο μαγικό κώδικα και για τους ανέκδοτους εξορκισμούς του ιερομονάχου Βενέδικτου Τσαγκαρόλου. Του οφείλω πολλά, και η αφιέρωση αυτού του βιβλίου αποτελεί ελάχιστη μόνο ανταπόδοση μιας καταπληκτικής μαθητείας..."

25χ17 εκ., 96 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Ξάνθη
Ταξινόμιση DDC: 390 (Λαογραφία και λογοτεχνία)
ISBN: 978-960-6653-59-9
ISBN (10ψήφιο): 960-6653-59-5
Βάρος: 0.225 κιλά
Εκδότης: Σπανίδης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαρβούνης, Μανόλης Γ.
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991). Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.