Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινοτική εργασία και τοπικές κοινωνίες
(Ανάπτυξη, συλλογική δράση, πολυπολιτισμικότητα)
Συγγραφέας:   Γιάννης Ζαϊμάκης


Κοινοτική εργασία και τοπικές κοινωνίες
Παρά την πολυσημία και την ασάφεια που χαρακτηρίζει το εννοιολογικό της περιεχόμενο, η κοινότητα ως μια σύγχρονη ουτοπία μιας ρευστής και κατακερματισμένης κοινωνίας εκφράζει την ακατάσβεστη επιθυμία του υποκειμένου να ανήκει κάπου, και το πάθος του σύγχρονου ανθρώπου να λάβει μέρος στο κοινωνικό παιχνίδι των πανταχού παρόντων συλλογικών διαχωρισμών και διακρίσεων.

Η κοινότητα υπόσχεται ένα καταφύγιο ασφάλειας και αλληλεγγύης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο που δεν παρέχει επαρκείς ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για τις πρακτικές κοινοτικής παρέμβασης διατρέχουν μια σειρά από πεδία εφαρμογών των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η κοινοτική εργασία, η κοινοτική ψυχιατρική, η κοινοτική ψυχική υγεία, η κοινοτική ανάπτυξη, ο κοινοτικός σχεδιασμός και η κοινοτική τέχνη, στα οποία η κοινότητα γίνεται το εφαλτήριο νέων πειραματισμών και εφαρμογών που επιχειρούν να απαντήσουν σε προβλήματα που γεννά η κοινωνία του ύστερου καπιταλισμού μέσα από ένα συλλογικό κοινοτικό πνεύμα. Πρόκειται για την αναβίωση, σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα, μιας μακράς παράδοσης κοινοτικού ακτιβισμού που υπόσχεται ένα εναλλακτικό μοντέλο οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων με συμμετοχική δημοκρατία και αυτονομία.

Στην παρούσα έκδοση ενσωματώθηκε στο αρχικό κείμενο ένα μέρος των συζητήσεων σχετικά τη σταδιακή απώλεια της συλλογικής ταυτότητας. Έτσι, στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου έχει προστεθεί η ενότητα "Η ρευστή κοινότητα στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας", η οποία συμπυκνώνει προβληματισμούς της τελευταίας δεκαετίας για τις εύθραστες κοινότητες της σύγχρονης κοινωνίας. Επιπλέον, στο Επίμετρο του βιβλίου παρουσιάζεται η κριτική του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης και η στροφή στο κίνημα της απο-ανάπτυξης και της επανατοπικοποίησης.


Σημείωση: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 2002.

21χ14 εκ., 298 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνιολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 361.2 (Κοινωνική πολιτική), 306.36 (Εργασία - Κοινωνικές απόψεις)
ISBN: 978-960-348-225-3
ISBN (10ψήφιο): 960-348-225-0
Βάρος: 0.37 κιλά
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης γεννήθηκε στο Αλάγνι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε κοινωνική εργασία και κοινωνιολογία και ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 1997. Εργάστηκε στην ΕΡΑ, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Καταγώγια ακμάζοντα: παρέκκλιση και πολιτισμική δημιουργία στον Λάκκο Ηρακλείου, 1900-1940" (Πλέθρον, 1999) και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής πεδία: τοπική ανάπτυξη και αλλαγή, κοινότητα, πολιτισμική συγκρότηση και βιογραφία, αστικές υποκουλτούρες, κοινωνικός αποκλεισμός και διαπολιτισμικές σχέσεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.