Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κατάλογος έργων Γιώργου Σισιλιάνου
Συγγραφέας:   Βάλια Χριστοπούλου


Κατάλογος έργων Γιώργου Σισιλιάνου
Ο κατάλογος, χρονολογικός ή συστηματικός, αποτελεί το πρώτο και το κυριότερο "εργαλείο" προσέγγισης των έργων ενός συνθέτη· υπό ορισμένες, μάλιστα προϋποθέσεις συνιστά μέσον διείσδυσης στον κόσμο του δημιουργού, μέσον αποτελεσματικό στην αποκάλυψη και προώθηση του καθόλου έργου του.

Οι με επιστημονικές προδιαγραφές συγκροτούμενοι κατάλογοι έργων θα μπορούσε να παρομοιασθούν με τους παλαιούς χάρτες, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν την πληθώρα των καταγραμμένων πληροφοριών, παρά ύστερα από επίμονη μελέτη. Οι απαντήσεις που αποκομίζει ο ερευνητής, η προσκτώμενη γνώση, εξαρτώνται από το πως διαμορφώνει τα ερωτήματά του και από την ικανότητά του για μια σύνθετη διαδικασία συσχέτισης των δεδομένων.

Ο αριθμός των στοιχείων που δυνητικά προσφέρονται για τη δόμηση ενός καταλόγου έργων είναι θεωρητικά ανεξάντλητος· προφανής, όμως, και ο κίνδυνος να προκύψει ένας πολύπλοκος, δύσχρηστος "χάρτης" που δεν θα οδηγήσει τον "εξερευνητή" στην ανακάλυψη του "νέου κόσμου". Η επιτυχία, συνεπώς, ενός καταλόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που θα προκρίνει ο καταλογογράφος.

Η ερευνήτρια, διδάκτωρ μουσικολογίας Βάλια Χριστοπούλου, έκανε την δική της επιλογή βασιζόμενη σε δοκιμασμένες εφαρμογές καταλογογράφησης, επιχειρώντας ταυτόχρονα την διεύρυνση της λειτουργικότητας του Καταλόγου των έργων του Γιώργου Σισιλιάνου με την εισαγωγή νέων "εξαιρετικής σημασίας" στοιχείων.

Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς ότι από τον Κατάλογο και μόνον των έργων ενός συνθέτη μπορεί να γραφεί μια σύντομη βιογραφία, ότι η καταλογογράφηση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την θεμελίωση και οικοδόμηση του συγγραφικού αρχιτεκτονήματος μιας ολοκληρωμένης μονογραφίας.

Απόστολος Κώστιος, επιστημονικός υπεύθυνος

24χ17 εκ., 157 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 780 (Μουσική), 780.924 95 (Μουσικοί - Ελλάς ), 780.92 (Συνθέτες)
Άλλα πρόσωπα: Απόστολος Κώστιος (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-7554-70-3
ISBN (10ψήφιο): 960-7554-70-1
Βάρος: 0.357 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
14.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Βάλια Χριστοπούλου είναι μουσικολόγος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.