Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παπά Λόχερ απολογήσου...

Παπά Λόχερ απολογήσου...
Τούτο το βιβλίο είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο για τις ναζιστικές θηριωδίες, εκτελέσεις και βαρβαρότητες που διέπραξε στην περιοχή της Κατερίνης και στο χωριό Τρίλοφος, ένας ιερωμένος, ο ευαγγελικός ιερέας Benjamin G. Locher, υπαξιωματικός της γερμανικής Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας (GFP) και διοικητής της Γκεστάπο Κατερίνης το 1943-1944 επικεφαλής ναζιστικών ορδών και ελλήνων ταγματασφαλιτών συνεργατών τους.

Το απόσπασμα του κειμένου που ακολουθεί, από ένορκη εξέταση του τότε διοικητή Χωροφυλακής Κατερίνης, δίνει μια ζοφερή εικόνα της τότε πραγματικότητας:

... "Τα μέσα του μηνός Νοεμβρίου ΄43 ετοποθετήθην εις την Διοίκησιν Χωροφυλακής Κατερίνης ως Διοικητής αυτής. Εκεί συνήντησα τον ανωτέρω Λόχερ, ο οποίος ήτο Διοικητής Γκεστάπο Κατερίνης, εις τον οποίον επαρουσιάσθην άμα τη αφίξει μου κατόπιν διαταγής του...

" Έχω προσωπικήν αντίληψην των βασανιστηρίων και των φόνων, διότι την επομένην μεμονωμένης ή ομαδικής εκτελέσεως πολιτών ανευρίσκαμε τα πτώματα ακρωτηριασμένα με αποκομμένα τα ώτα, την ρίνα, και τριχοτομημένα δια μαχαίρας τα δάχτυλα των χεριών, εις τρόπον ώστε ο όνυξ να ομοιάζει με τοιούτον όρνιθος. Συγκεκριμένως, μετά από κάθε εκτέλεση διέδιδον οι εκτελεσταί εις την ταβέρναν ότι τον εκτελεσθέντα τον έκαναν όρνιθα...

"Είναι ο κύριος υπεύθυνος των εκτελέσεων αίτινες εγένοντο εις την περιφέρειαν Κατερίνης και Γουμενίτσης, καθώς και του βιασμού πολλών γυναικών και κοριτσιών της Κατερίνης καίτοι εις τον πολιτικόν του βίου είχε το επάγγελμα του πάστορος. Άλλο δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω".

(Θεσσαλονίκη τη 9η Ιουνίου 1945)

21χ14 εκ., 301 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.75 (Ελλάς - Ιστορία - 1940-), 938.761 (Ελλάς - Ιστορία - Κατοχή - Μαρτυρίες)
ISBN: 978-960-694-110-8
ISBN (10ψήφιο): 960-694-110-8
Βάρος: 0.464 κιλά
Εκδότης: Δρόμων
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
17.04
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τερζόπουλος, Μιλτιάδης
Ο Μιλτιάδης Τερζόπουλος γεννήθηκε στον Τρίλοφο Πιερίας στις 20 Νοέμβρη 1937 από γονείς αγρότες. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο σχολείο του χωριού του. Την εφηβική του ηλικία την πέρασε στην Κατερίνη όπου τέλειωσε και το Γυμνάσιο. Σπούδασε στην αρχή οδοντιατρική και ευθεία ιατρική στο ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δυτ. Βερολίνου. Στην εφηβική του ηλικία έγραψε στίχους και περιγραφές του τόπου του, κείμενα που δημοσίευσε σε εφημερίδα της Κατερίνης. Στο διάστημα της δικτατορίας αγωνίστηκε ενεργά ενάντια στη Χούντα, στην αρχή με την "Ομάδα της Δημοκρατίας" και αργότερα μέσα από τις γραμμές των αντιδικτατορικών επιτροπών, ως μέλος της κεντρικής επιτροπής. Από τα τέλη του 1957 έζησε στη Γερμανία και από τα μέσα του 1975 είχε τη διεύθυνση στο τμήμα της Αναισθησιολογίας σε νοσοκομείο του δυτ. Βερολίνου. Στα 1991, με τον Γιώργο Χατζή, έγραψε το βιβλίο "Γιαγκούλας: ο Λήσταρχος του Ολύμπου", εκδόσεις "Μάτι", Κατερίνη. Έκτοτε εξακολουθεί να βιοτεύει στην Κατερίνη Πιερίας.

Χαλκίδης, Ευθύμιος
Ο Ευθύμιος Χαλκίδης γεννήθηκε στον Τρίλοφο της Πιερίας στις 20 του Ιούνη 1943 από γονείς γεωργούς. Τέλειωσε το Δημοτικό και ρίχτηκε παιδί στη βιοπάλη. Το σπιτικό του δοκιμάστηκε άγρια από την εγχώρια αντίδραση στον αγώνα της για επιβολή, με αποτέλεσμα να στερηθεί τον πατέρα του για δεκάξι ολόκληρα χρόνια. Αυτή η κατάσταση σφυρηλάτησε καθοριστικά και αμετάκλητα το χαρακτήρα του, στην αναζήτηση της αλήθειας και του δικαίου. Πολύ νωρίς εντάχθηκε στη νεολαία Λαμπράκη κι από τότε δεν έπαψε στιγμή ν΄ αγωνίζεται για τον άνθρωπο. Στα 1966 μετανάστευσε στη Δυτ. Γερμανία για δέκα χρόνια. Έμαθε τρεις ξένες γλώσσες και έγραψε τέσσερα έργα. Στον προσανατολισμό του για τη λογοτεχνία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο η λιγόχρονη γνωριμία του με τον πατέρα του, από τον οποίο αντλούσε πρωτόγνωρες γνώσεις. Στα 1974, κλείνοντας το φέρετρό του, έγραψε τους "Στοχασμούς", οδοιπορικό για τους εξόριστους. Το 2008 εκπλήρωσε το μεγάλο όνειρό του... Εκτύπωσε το μυθιστόρημα "Μαρία Ντολόρες", ως συμβολή στην ιστορική λογοτεχνία της μεταναστευτικής περιόδου. Ασυμβίβαστος με τη μισανθρωπία, τη μικρότητα, την αγνωμοσύνη, τη μικροπρέπεια, τη θρησκοληψία και την κάθε μορφή δεσποτικής αμετροέπειας. Έδωσε άπειρες μάχες σε όλα τα μέτωπα για τον εξανθρωπισμό του μαζανθρώπου. Τις έχασε όλες και, όπως ο ίδιος εξακολουθεί να πρεσβεύει, δε θ΄ αργήσει η Νίκη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.