Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το Ελληνικό και η αναβίωση του κέντρου
(Ένα ζήτημα πολεοδομικής ισονομίας)
Συγγραφέας:   Αριστείδης Γ. Ρωμανός


Το Ελληνικό και η αναβίωση του κέντρου
Ο Αριστείδης Ρωμανός διατυπώνει μια άποψη πάνω στην τύχη της έκτασης του Ελληνικού, ένα θέμα που βρίσκεται ήδη στην επικαιρότητα επί πολλούς μήνες, και που επομένως είναι πιθανό, ακολουθώντας την κοινή μοίρα της δημοσιότητας, να παύσει σε λίγο να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Σκοπός του είναι να εξηγήσει και να διαδώσει μια πρόταση που μέχρι σήμερα έχει αγνοηθεί ή έχει παρουσιαστεί για να απορριφθεί ταυτόχρονα: ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού, κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη γενικότερη αναζωογόνηση της πόλης και στη δικαιότερη κατανομή των δημοσίων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που αυτή η πόλη οφείλει να προσφέρει στους κατοίκους της μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Αυτή η ιδέα αποτελεί έναν τόσο υψηλό στόχο, που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Αθήνα, προς το οποίο να προσανατολιστούν όλες οι σχετικές δημόσιες και ιδιωτικές επεν-δύσεις.

Εξαρτάται όμως από τις πολιτικές αποφάσεις, που θα ορίσουν τους στόχους και τους συγκεκριμένους όρους της αξιοποίησης, αν το Ελληνικό θα αποτελέσει κλειδί στην πραγματοποίηση ενός εκσυγχρονιστικού Οράματος για ολόκληρη την πόλη ή αν, αντίθετα, θα αναπτυχθεί σαν ένα τυχαία μεγάλο οικόπεδο, που έπαψε να στεγάζει μια καίρια λειτουργία της πρωτεύουσας και αναμένει απλώς την οποιαδήποτε νέα του χρήση -που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί με φαντασία, ακόμα και με εμπορική επιτυχία, αλλά που θα έχει χάσει την εξαιρετική ευκαιρία να αναζωογονήσει την καρδιά της Αθήνας.

26χ21 εκ., 80 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 307.1 (Αστική ανάπτυξη), 387.736 (Αερολιμένες), 711.449 512 (Πολεοδομία - Αθήνα)
ISBN: 978-960-6691-90-4
ISBN (10ψήφιο): 960-6691-90-Χ
Βάρος: 0.246 κιλά
Εκδότης: Ποταμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αριστείδης Γ. Ρωμανός είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ) και πολεοδόμος (ΜPhil., Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Δίδαξε επί δέκα έτη στην Architectural Association του Λονδίνου, καθώς και σε διάφορες αρχιτεκτονικές σχολές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Έχει κυρίως ασχοληθεί με μελέτες στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης ιστορικών πόλεων, της κατοικίας και οικιστικής ανάπτυξης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε Διευθυντής Μελετών και Ερευνών στη ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης) και Διευθυντής της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Από το 2001 είναι σύμβουλος Διοίκησης στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004". Πολλές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Κατά το διάστημα 1974-1983 και 1987-1989 υπήρξε αρθρογράφος και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Η Καθημερινή" σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και περιβάλλοντος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.